urednistvo@preteklih24.si

Policisti osumljencu zasegli ukradene žage, kosilnice ter razno orodje

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 9. 10. in 12. 10. intervenirali v 198 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 625 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 16 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila petim kršiteljem cestno prometnih predpisov.


FOTO: PP Trebnje

 

 

 

Posredovali so zaradi 47 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in dva kršitelja pridržali.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi požara, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Prometna nesreča pri Dolah

Policisti PP Metlika so bili 11. 10. okoli 8.30 obveščeni o prometni nesreči na cesti Novo mesto – Metlika, pri kraju Dole. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 21-letna voznica vozila osebni avtomobil iz smeri Metlike proti Novemu mestu. Pri Dolah je v ovinku izgubila oblast nad vozilom in trčila v prednji del tovornega vozila, ki ga
je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 29-letni voznik iz Bosne in Hercegovine. Povzročiteljica se je v nesreči lažje poškodovala.

Zasegi vozil

Policisti PP Šentjernej so 9. 10. popoldne v Rojah ustavili 14-letnega kršitelja, ki je vozil kmetijski traktor. Mladoletniku, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, so traktor zasegli in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

9. 10. popoldne so policisti PP Metlika pri Dolah kontrolirali voznika osebnega avtomobila Chevrolet Kalos. Med postopkom so ugotovili, da 26-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj še ni opravljal vozniškega izpita. Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola so mu odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Zasegli so mu neregistriran avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa, Zakon o voznikih in
Zakon o motornih vozilih za omenjene kršitve določajo globo v višini najmanj 2700 evrov.

Kršitelj pod vplivom alkohola

Brežiški policisti so bili 11. 10. popoldne obveščeni o nezanesljivi vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi v Cerkljah ob Krki vijugal po vozišču in ogrožal druge udeležence v prometu. Na podlagi opisa so voznika izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 53-letni kršitelj, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,55 miligramov alkohola, se z rezultatom preizkusa ni strinjal, zato so zanj odredili strokovni pregled. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Rop

11. 10. nekaj pred 22. uro so policisti bili obveščeni o ropu bencinskega servisa v Novem mestu. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je storilec, ki je bil zamaskiran in oblečen v črna oblačila, vstopil v prostore prodajalne in od osebja zahteval denar. Storilec je med ropom v rokah držal predmet, podoben pištoli, ko mu je uslužbenec izročil denar, pa je peš pobegnil. Policisti so takoj pričeli izvajati aktivnosti za izsleditev storilca, z intenzivno preiskavo nadaljujejo tudi danes.

Osumljencu zasegli ukradene predmete

Policisti PP Trebnje so pridobili odredbo sodišča in 9. 10.opravili hišno preiskavo na naslovu bivanja osumljenca iz okolice Velikega Gabra. Med hišno preiskavo so našli in zasegli več motornih žag, kosilnic ter ročnega orodja, za katere obstaja utemeljen sum, da izvirajo iz kaznivih dejanj vlomov in tatvin. Nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin, osumljenca pa bodo ovadili na pristojno tožilstvo.

Vlomi in tatvine

Na Vodnikovi ulici v Novem mestu je 9. 10. dopoldne nekdo vlomil v pomožni objekt in odtujil samokolnico in električno ročno orodje. Lastnika je oškodoval za 1000 evrov.

Z dvorišča stanovanjske hiše v Muhaberju je 10. 10. popoldne neznanec odtujil električno ročno orodje. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za 250 evrov.

Na Ragovski ulici v Novem mestu je v noči na 11. 10. nekdo vlomil v gostinski lokal in odtujil denar. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 2000 evrov premoženjske škode.

V noči na 11. 10. je na Trubarjevi cesti v Šentjerneju nekdo vlomil v poslovne prostore. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V noči na 11. 10. je na dvorišču podjetja v Trebnjem neznanec z osebnega avtomobila Audi A4 odtujil platišča s pnevmatikami. Škode je za okoli 1600 evrov.

V kraju Vrbovec na območju PP Trebnje je 11. 10. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah je odtujil dve baterijski svetilki in ključe. Okoliščine policisti še preiskujejo.

Na Seidlovi cesti v Novem mestu je 11. 10. nekaj pred 23. uro nekdo vlomil v poslovne prostore in odtujil manjšo količino denarja, POS terminal in ključe. Lastnico je oškodoval za okoli 400 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti PU Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 9. 10. in 12. 10. na območju Žuničev, Sinjega vrha, Tanče Gore, Dragatuša, Srednjih Radencev, Podloga (PP Črnomelj), Dola in Premagovcev (PP Krško) izsledili in prijeli 26 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z 12 državljani Bangladeša, štirimi državljani Pakistana, štirimi državljani Kosova, štirimi državljani Sirije in dvema državljanoma Libije še niso zaključeni.

Poskus izmika mejni kontroli

Na mejni prehod Obrežje je 11. 10. na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila bolgarskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila, kjer so na podvozju odkrili dva državljana Afganistana, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.