urednistvo@preteklih24.si

21-letna državljanka Romunije skakala po avtocesti

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24 urah intervenirali v 46 nujnih primerih in na številko 113 skupno prejeli 152 klicev. Obravnavali so 2 prometni nesreči z materialno škodo, 4 z lažjimi in 1 s hujšimi poškodbami. S področja kriminalitete so obravnavali 1 vlom in 4 tatvine. Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali v 8 primerih.


Slika je simbolična

 

 

 

Policisti so imeli dopoldan v postopku 51-letnega voznika neregistriranega osebnega avtomobila iz Dekanov, ki je vozil v času veljavnega ukrepa začasnega odvzema vozniškega dovoljenja. Voznik je napihal 1,11 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 12.30 je bila na Ljubljanski cesti v Postojni prometna nesreča. Policisti so na kraju ugotovili, da je 41-letni Postojnčan peljal iz krožišča proti centru, medtem pa v vozilu zaspal (po njegovi izjavi) in zapeljal na nasprotni vozni pas. V tem trenutku je pravilno po svojem smernem vozišču pripeljal 28-letni državljan BiH, ki prebiva v Sežani. Ta
je, da bi se izognil trčenju, sunkovito zavil in trčil v robnik, od koder ga je zaneslo v nasprotno stran, kjer je vanj trčil 20-letni voznik iz okolice Postojne. V tem času je 41-letnik v spanju vozil naprej proti krožišču pri pokopališču, iz katerega je pravilno pripeljal 58-letni voznik z okolice Cerknice in trčil vanj. Vsem udeležencem je bil odrejen preizkus
alkoholiziranosti, 41-letni Postojnčan je napihal 0,31 mg/l alkohola v izdihanem zraku, ostali 0,00. Povzročitelju so tako policisti izdali plačilni nalog (po 37. čl. ZPrCP in zaradi alkohola). V postopku je bilo nadalje ugotovljeno, da je državljan BiH kršil Odločbo o karanteni in bo zaradi kršitve karantene napisan predlog na ZIRS. V nesrečah so bile tri
osebe lažje poškodovane (vsi razen 41-letnega povzročitelja). Promet je bil ponovno sproščen ob 14.38.

Popoldan je na kolesarski med Strunjanom in Izola padla 31-letna kolesarka iz Nemčije, ker je prehitro pripeljala v ovinek. Zaradi suma lahke telesne poškodbe je bila odpeljana na opazovanje in kontrolni pregled v bolnico Izola. Izdan ji je bil plačilni nalog zaradi neprilagojene hitrosti.

Ob 15. uri je 20-letni Koprčan peljal z osebnim avtomobilom po Tomšičevi ulici proti Olmu v Kopru, 16-letni Koprčan pa je z mopedom peljal od pekarne proti banki in na Tomšičevi ulici zapeljal z mopedom na prehod za pešce, kjer je zavil v levo na desno smerno vozišče po Tomšičevi, v trenutku, ko je do prehoda pripeljal osebni avto in trčil v zadnji del mopeda. Po trčenju je 16-letnik padel in se poškodoval. Odpeljan je bil v SB Izola. V postopku so policisti posumili, da je moped predelan, zato je bil odrejen izredni tehnični pregled. Mladoletnemu vozniku mopeda sledi obdolžilni predlog zaradi vožnje po površini, ki temu ni namenjena, in ker je uporabljal vozilo, ki je bilo predelano (ugotovljeno, da doseže 62 km /h), vozniku osebnega avtomobila pa je bil izdan plačilni nalog (po 45.čl. ZPrCP).

Ob 15.27 je v Izoli 35-letna voznica osebnega avtomobila iz Izole trčila v osebni avto, ki ga je peljal državljan Italije. Povzročiteljica je napihala 0,49 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Začasno ji je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in izdan plačilni nalog za prekratko varnostno razdaljo in zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Državljan Italije in njegova sopotnica sta se v nesreči lažje poškodovala.

V Strunjanu je nekdo popoldan ukradel gorsko kolo znamke SCOTT, svetlo sive barve, vredno 1500 evrov, ki je bilo priklenjeno na ograjo. V Kopru (pri mestni plaži) pa je nekdo med 22.00 uro in 24.00 uro ukradel moped znamke
ZIP 25, črne barve, vreden 450 evrov.

Ob 18.10 so policisti na avtocesti, pred tunelom Dekani, opazili peško. Ženska je pričela skakati po avtocesti, zato so zoper njo morali uporabiti prisilna sredstva. Z lastnim vedenjem je namreč ogrožala sebe in druge. Ker ni imela pri sebi osebnih dokumentov in ni bilo mogoče drugače potrditi njene identitete, je bila privedena na policijsko postajo, kjer je bil opravljen identifikacijski postopek. Ugotovili so, da gre za 21-letno državljanko Romunije. Izdan ji je bil plačilni nalog (po ZPrCP 30/17, ZTuj-2 147/1, ZJRM-1 7/2 in 22/1).

Popoldan so policisti na mejnem prehodu Starod obravnavali kaznivo dejanje ponarejanja listin CMR za prevoz blaga. CMR – listina o tovoru, katerega v cestnem prometu uporablja voznik, je bila izpolnjena z lažno vsebino. S tem se je voznik izognil plačilu cestnine, s čimer je kršil tudi določila cestnoprometnih predpisov (omejitev prometa – lokalni promet). Opravljena je bila preiskava kabine tovornega vozila, pri čemer je bil najden original CMR. Listino so mu zasegli, 38-letnemu državljanu Hrvaške pa sledi kazenska ovadba.

Ob 20. uri so policisti dobili obvestilo, da se je na cesti pri Topolcu prevrnilo vozilo. Policisti so z ogledom kraja ugotovili, da je 19-letni Pivčan vozil osebni avto od Postojne proti Ilirski Bistrici in v ostrem levem nepreglednem ovinku, zaradi neprilagojene hitrosti, izgubil oblast nad vozilom. Bočno ga je zaneslo preko nasprotnega smernega vozišča na brežino, poraslo z grmičevjem in drevesi, kjer se je vozilo prevrnilo na streho. Voznik je bil v vozilu ukleščen in so ga izvlekli gasilci s tehničnim posegom. Na kraju mu je bila nudena prva pomoč s strani zdravstvenega
osebja ZD Ilirska Bistrica, nato pa je bil z reševalnim vozilom ZD Ilirska Bistrica odpeljan v UKC Ljubljana, kjer je ostal na zdravljenju. V nesreči se je huje poškodoval, njegova leto dni mlajša sopotnica v vozilu spredaj je bila v nesreči lažje poškodovana, sopotnica zadaj pa po prvih podatkih ni bila poškodovana. Ob 22.22 je bila cesta ponovno odprta.

Ponoči je v Izoli nekdo s parkiranega bagerja znamke Bobcat ukradel stroj za mulčanje, težak 200 kg, in napravo za hitri priklop. Škode je za 4000 evrov.

Ilegalne migracije in čezmejno zasledovanje

Na območju PU Koper so policisti v zadnjih 24 urah obravnavali 4 ilegalne migrante, in sicer dva na območju PP Ilirska Bistrica (državljan Pakistana in državljan Albanije), na območju PP Kozina pa dva državljana Pakistana. Vsi postopki še potekajo.