urednistvo@preteklih24.si

46-letnik s sekiro hudo poškodoval partnerko in si po dejanju sodil sam

V soboto so policisti bili obveščeni, da je 46-letni moški, na območju Policijske postaje Žalec, z večjo sekiro, v jutranjih urah prišel v stanovanjsko hišo in v spalnici, s sekiro močno udaril po glavi 44-letno partnerko ter nato odšel v bližnje gospodarsko poslopje, kjer je storil samomor.


Slika je simbolična

 

 

Osumljenemu 46-letniku so policisti dan pred grozljivim dogodkom izrekli ukrep prepovedi približevanja do partnerke in mladoletne hčerke. Partnerka je namreč v popoldanskih urah poklicala na Policijsko postajo Žalec in
prijavila, da 46-letnik nad njo izvaja nasilje. V nadaljevanju je na policijski postaji podala ustno kazensko ovadbo. 46-letniku so policisti izrekli ukrep prepovedi približevanja ter o primeru obvestili vse pristojne službe. V večernem času so policisti na naslovu bivanja 44-letnice izvedli kontrole morebitnih kršitev ukrepa. Kršitev ukrepa v večernih in nočnih urah niso policisti zaznali.

V jutranjih urah je 46-letnik vstopil v hišo in partnerko s sekiro izredno hudo poškodoval.

46-letnika so policisti v preteklosti, leta 2015, že obravnavali zaradi storitve kaznivega dejanja nasilja v družini in ga tudi kazensko ovadili.

Raziskave kažejo, da je nasilje nad ženskami še vedno izjemno razširjen pojav. Na Policijski upravi Celje imamo do vseh vrst nasilja, še posebej do nasilja v družini, ničelno toleranco.

Letos, do danes, so policisti zaradi zaznanih primerov nasilja v družini izrekli 193 ukrepov prepovedi približevanja, za 190 kaznivih dejanj in tri prekrške. Lani v enakem obdobju so policisti izrekli 201 ukrep prepovedi približevanja, za 198 kaznivih dejanj in tri prekrške.

Zaradi kršitev ukrepov prepovedi približevanja so policisti letos ukrepali v 86. primerih lani v 112.

Večinsko prepričanje o nasilnih dejanjih in njihovih storilcih je, da gre za nerazumno in nepredvidljivo vedenje alkoholikov, duševno nestabilnih in obupanih ljudi. Takšno prepričanje je lažje sprejeti kot možnost, da je nasilje prisotno tudi v navidezno urejenih družinah ter da je lahko tudi namerno. Zato policisti znova pozivajo vse žrtve nasilja, njihove sorodnike, sosede, znance, naj vsako obliko nasilja prijavijo Policiji.