urednistvo@preteklih24.si

Policijska “akcija” se je končala v strugi potoka

Novomeški policisti so na številko 113 sprejeli 244 klicev, od tega je bilo 60 klicev takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije.


FOTO: PU Novo mesto

 

 

Mejne zadeve in tujci – bežali policistom, trčil v policijsko vozilo, prijeli 32 tujcev in 3 osumljence, ki so jim pomagali pri nezakonitem prehodu državne meje.

Krški policist so dopoldne v bližini Podbočja prijeli državljana Bangladeša. Metliški policisti so popoldne v Selah pri Jugorju prijeli državljana dva državljana Libije in državljana Maroka. Brežiški policisti so v bližini naselja Črešnjice pri Cerkljah prijeli štiri državljane Bangladeša. Postopki še niso zaključeni.

Policisti Specializirane enote za nadzor državne meje Generalne policijske uprave so na območju policijske uprave Novo mesto z več patruljami pomagali pri nadzoru državne meje in cestnih komunikacij, ki vidijo od državne meje v notranjost države. Popoldne, nekaj po 18.00 uri, so na regionalni cesti Soteska – Črmošnjice opazili sumljiv kombi poljskih registrskih tablic. Ustavljali so ga s sireno in modro ločjo ter svetlobnim napisom v angleškem jeziku, da mora ustaviti. Voznik kombija se je zaletel v prvo policijsko vozilo, ki ga je ustavljalo, tako da ga je zavrtelo in odneslo iz ceste. Drudi policisti so nadaljevali ustavljanje s sireno, modro lučjo in svetlobnim napisom, kar voznik ni upošteval. Nadaljeval je z nevarno vožnjo in ne da bi zmanjšal hitrost zapeljal s ceste na travnik, po približno 200 metrov pa v bližini Meniške vasi zletel v strugo potoka Radeščica. Operativno-komunikacijski center je v tem času na kraj že napotil dodatne policijske patrulje. Policisti generalne policijske uprave, Dolenjskih Toplic in vodnik službenega psa so na kraju in v okolici prijeli voznika iz Ukrajine ter 15 tujcev iz Bangladeša, Afganistana in Pakistana. Voznika, domnevno brez vozniškega dovoljenja, ter sedem tujcev, so z lažjimi poškodbami (ureznine, vreznine, podhladitev) odpeljali v bolnišnico. V delo so se vključili kriminalisti, ki bodo voznika kazensko ovadili zaradi suma kaznivega dejanja Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi ter Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Vse so pridržali, postopki pa še niso zaključeni. Za kaznivo dejanje Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 1. odstavku 299. člena kazenskega zakonika je predvidena zaporna kazen od treh mesecev do dveh let.

Okoli osme ure zvečer so črnomaljski policisti v bližini naselja Obrh ustavili dva polna osebna avtomobila italijanskih tablic, ker so posumili, da prevažajo tujce, ki so nezakonito vstopili v državo. Eno od vozil sicer sirene in modre luči najprej ni upoštevalo, a so ga po nekaj sto metrov uspeli ustaviti in mu preprečiti nadaljevnaje vožnje. Ugotovili so, da sta voznika (eden iz Italije, drugi iz Albanije z začasnim bivanjem v Italiji) vozila 10 tujcev iz Pakistana in Afganistana, ki so v državo prišli nezakonito. V delo so se vključili kriminalisti, ki so oba voznika pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Za kaznivo dejanje po 3. odstavku 308. člena kazenskega zakonika je predvidena zaporna kazen od treh do deset let in denarna kazen. Pridržali do tudi tujce, postopki še niso zaključeni.

Prometna varnost

Policisti so obravnavali enajst prometnih nesreč z materialno škodo in eno z lahkimi telesnimi poškodbami. Zaradi hujših kršitev pravil cestnega prometa so zasegli štiri vozila: v okolici Brezja 20-letniku brez vozniškega dovoljenja neregistrirano kolo z motorjem, v Šrangi pri Mirni Peči neregistriran osebni avtomobil brz tablic, ki ga je vozil 25-letnik brez izpita, v Brezju osebni avtomobil, ki ga je vozil 36-letnik brez izpita; zvečer pa še osebni avtomobil 45-letnemu vozniku brez vozniškega izpita iz okolice Brežic, ki je obenem vozil močno opit – alkotest je pokazal 0,81 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

V Sevnici je nekaj po deseti uri dopoldne 56-letni voznik osebnega avtomobila zadel 71-letnega kolesarja, ki je padel in se pri tem lažje poškodoval. Policisti so oba preizkusili z alkotestom, ki ni pokazal prisotnosti alkohola. Po prvih ugotovitvah je voznik osebnega avtomobila spregledal kolesarja in mu odvzel prednost.

Vlomi in tatvine, grožnje

V brežiških Ponikvah so policisti dopoldne opravili ogled poškodovanih h vrat stanovanjske hiše. Tja je zjutraj prišel 20-letnik in s sekiro razbil steklo vhodnih vrat, pred tem pa še grozil stanovalki hiše, da jo bo ubil.

Med 14.00 in 14.30 uro je neznana ženska v trgovini na Ljubljanski cesti v torbo nadevala za okoli 100 evrov različnih salam in pobegnila mimo blagajne brez plačila. Iz kraja se je odpeljala s starejšim temno zelenim Seatom, karavanske izvedbe.

V noči iz nedelje na ponedeljek so neznanci vlomili v prostore podjetja na Kandijski cesti in odnesli bencinski puhalnik za listje znamke Stihl. Podjetju je s tem naredil za okoli 400 evrov škode.

Zvečer so se krški policisti odzvali na klic o tatvini goriva iz delovnega stroja na delovišču na Libni. Ugotovili so, da so neznanci okoli pol devete ure poskusili iz delovnega stroja iztočiti gorivo, že napeljali cev, a so jih zmotili pri njihovem početju in so s kraja pobegnili, preden so gorivo uspeli iztočiti.