urednistvo@preteklih24.si

Obravnavan poskus uboja s sekiro, policisti preprečili hujše posledice

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 14. 8. in 17. 8. intervenirali v 201 nujnem primeru in na številko 113 prejeli 854 klicev. Obravnavali so pet prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 13 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda.


Slika je simbolična

 

 

Zasegli so vozila petim kršiteljem cestno prometnih predpisov in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola.

Posredovali so zaradi 56 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poskusa uboja, nasilja v družini, groženj, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, sprožitve signalno varnostne naprave, poskusa izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročiteljica nesreče z 2,9 promili alkohola

Policisti PP Krško so bili 14. 8. nekaj po 15. uri obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih avtomobilov na Senovem. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročila 62-letna voznica osebnega avtomobila, ki je zaradi izsiljevanja prednosti v križišču trčila v avtomobil, ki ga je vozil 32-letni voznik. V nesreči se ni nihče poškodoval, policisti pa so še ugotovili, da je imela povzročiteljica nesreče v litru izdihanega zraka 1,38 miligramov alkohola (2,9 g/kg). Odvzeli so ji vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, ji izdali plačilni nalog in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Pod vplivom alkohola tudi povzročitelji nesreč pri Smedniku, pri Karteljevem in Bušeči vasi

14. 8. nekaj pred 21. uro se je zgodila prometna nesreča na cesti med Krškim in Smednikom. 35-letni voznik osebnega avtomobila je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v zadnji del kombija, ki ga je pred njim vozil 29-letni voznik. Oba udeležena voznika in potnik v vozilu povzročitelja so se v nesreči lažje poškodovali. Zoper povzročitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,60 miligramov alkohola, bodo policisti na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu.

Novomeški prometniki so bili v noči na 16. 8. obveščeni o prometni nesreči na avtocesti pri Dolenjem Karteljevem, v smeri proti Ljubljani. Opravili so ogled in ugotovili, da je 26-letni voznik osebnega avtomobila, ki ni vozil po sredini prometnega pasu, trčil v avtomobil, ki ga je vozil 50-letni državljan Nizozemske. V nesreči se ni nihče poškodoval, policisti pa so še ugotovili, da povzročitelj nesreče nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,78 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

16. 8. popoldne 34-letni voznik osebnega avtomobila peljal po lokalni cesti in v Bušeči vasi zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad avtomobilom, zapeljal s ceste na parkirni prostor pred gostinskim lokalom in trčil v dva parkirana avtomobila. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 1,2 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pijanega kršitelja pridržali

Policisti PP Črnomelj so v noči na 16. 8. med kontrolo prometa v Črnomlju ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 49-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 0,72 miligramov alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in zaradi kršitve na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pijan vijugal po vozišču

16. 8. popoldne so bili črnomaljski policisti obveščeni o nezanesljivi in nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi pri Ručetni vasi vijugal po vozišču in ogrožal ostala udeležence v prometu. Na podlagi opisa vozila so voznika izsledili in ustavili. V litru izdihanega zraka je imel 0,97 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Voznica pod vplivom alkohola

Policisti PPP Novo mesto so v noči na 16. 8. v Novem mestu ustavili 55-letno voznico osebnega avtomobila, ki je imela v litru izdihanega zraka 0,69 miligramov alkohola. Odvzeli so ji vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Padec motorista

16. 8. okoli 13. ure se je zgodila prometna nesreča v Starem trgu ob Kolpi. Črnomaljski policisti so opravili ogled in ugotovili, da je 45-letni motorist zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem, zapeljal s ceste in padel. Lažje poškodovanega motorista so oskrbeli v novomeški bolnišnici.

KRIMINALITETA

Poskus uboja, policisti preprečili hujše posledice

OKC PU Novo mesto je 14. 8. nekaj po 19. uri prejel več klicev na pomoč zaradi množičnega pretepa pred prodajalno v Krškem. Na kraj so takoj napotili več policijskih patrulj in prva sta na kraj dogodka prispela policista PP Krško. Opazila sta starejšega moškega, ki je bil močno okrvavljen, v bližini pa se je nahajala ženska, ki je v roki držala sekiro.
Na njun ukaz je nevaren predmet odložila. Med postopkom sta policista v bližini zaznala pretep še med tremi osebami, ki niso upoštevale ukaza, naj prenehajo s pretepanjem. Eden izmed udeležencev je v roki držal mačeto in
nameraval zamahniti proti drugemu, zato je policist izstrelil opozorilni strel in preprečil napad. Drugi udeleženec ni upošteval ukazov policistov, s pretepanjem je nadaljeval in s kolom pretepal moškega, ki je ležal na tleh, zato so policisti sprožili še en opozorilni strel. Zoper udeležence pretepa so uporabili prisilna sredstva, jih obvladali in jim zasegli nevarne predmete. Nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin pretepa. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih pa je bil vzrok za pretep spor med člani dveh družin, ki se med sabo poznajo. 30-letnemu in
23- letnemu napadalcu so odvzeli prostost in odredili pridržanje zaradi utemeljenih razlogov za sum, da sta storila kaznivo dejanje poskusa uboja. Tri poškodovane osebe so reševalci odpeljali v bolnišnico in po prvih informacijah gre pri vseh za lažje poškodbe.

Prijeli vlomilca

V noči na 16. 8. so bili policisti obveščeni o sprožitvi alarmne naprave v gostinskem lokalu v Žužemberku. Na kraj je bilo takoj napotenih več policijski patrulj s širšega območju in policisti Postaje prometne policije Novo mesto so ustavili osebni avtomobil, v katerem sta se nahajala vlomilca, doma z območja Trebnjega. Obema so odvzeli prostost in ju pridržali, zasegli so jima tudi ukraden menjalni denar. Policisti PP Dolenjske Toplice nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin. Zoper osumljenca bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Nasilje v družini

Policisti PP Črnomelj so 16. 8. posredovali zaradi nasilja v družini in zaščitili žrtvi. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je 36-letni nasilnež, ki naj bi bil pod vplivom prepovedanih drog, že dalj časa izvajal fizično in psihično nasilje nad partnerko in otrokom. Osumljencu so izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvama in o tem seznanili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Na tožilstvo bodo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Zaradi nasilja v družini so posredovali tudi sevniški policisti. 14. 8. so izrekli prepoved približevanja osumljencu, ki je bolnemu očetu grozil z lokostrelom in mačeto. Predmete s katerimi je grozil so mu zasegli in na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja grožnje.

Vlomi in tatvine

Na parkirnem prostoru v Vrhuljah na območju PP Krško je 15. 8. okoli 20. ure nekdo iz odklenjenega osebnega avtomobila odtujil torbo z denarnico, dokumenti, denarjem in dvema mobilnima telefonoma. Lastnico je oškodoval za okoli 1100 evrov.

V Žužemberku je med 9. 8. in 15. 8. neznanec iz nedograjene stanovanjske hiše odtujil dve motorni žagi in električno rožno orodje. Lastnika je oškodoval za okoli 1500 evrov.

Na dvorišče stanovanjske hiše v Medvedjeku so se 15. 8. popoldne pripeljali neznanci. Eden je s pogovorom zamotil oškodovanca, drugi pa je izkoristil njegovo nepazljivost, vstopil v stanovanjsko hišo in našel ter odtujil denar. Oškodovanec je šele po odhodu neznancev ugotovil, da so mu odtujili denar.

Iz nenaseljene stanovanjske hiše na Otočcu so med 9. 8. in 15. 8. neznanci odtujil plinski štedilnik, jeklenko in kasetofon.

V Gorenjem Vrhpolju je med 12. 8. in 15. 8. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev, skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo in našel ter odtujil zlat nakit. Lastnike je oškodoval za 1000 evrov.

Na Mirni je med 14. 8. in 16. 8. neznanec vlomil v lokal in prodajalno. Odtujil je menjalni denar in z vlomi in tatvino povzročil za okoli 2700 evrov škode.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskus izmika mejni kontroli

Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in v tovornem delu našli državljana Afganistana, ki se je skrit med tovorom poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V tovornem vozilu registrskih oznak Severne Makedonije so odkrili še dva državljana Afganistana, ki sta poskušala nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti PU Novo mesto so med 14. 8. in 17. 8. na območju Preloke, Kota pri Damlju, Ručetne vasi, Zorencev (PP Črnomelj), Velikega Cerovca, Malega Podljubna, Gumberka, Vahte (PP Novo mesto), Čateža ob Savi, Mihalovca (PP
Brežice), Svržakov (PP Metlika) in Šutne (PP Krško) izsledili in prijeli 71 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s 26 državljani Bangladeša, 16 državljani Afganistana, 14 državljani Maroka, petimi državljani Alžirije, štirimi državljani Pakistana, tremi državljani Kosova, dvema državljanoma Libije in državljanom Tunizije še niso zaključeni.