urednistvo@preteklih24.si

Skušal povoziti policista

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 56 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 231 klicev. Obravnavali so pet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi desetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.


Slika je simbolična

 

 

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj ponarejanja denarja, goljufije, poškodovanja tuje stvari, vloma in tatvin.

Posredovali so zaradi nesreče pri delu, iskanja pogrešane osebe, najdbe neeksplodiranega ubojnega sredstva, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

KRIMINALITETA

Skušal povoziti policista

Policisti PP Metlika so okoli 12. ure izvajali kontrolo prometa na regionalni cesti na območju Gradaca in ustavljali osebni avtomobil na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic. Ko je voznik zmanjšal hitrost in zavil desno, je policist stopil do vozila, takrat pa je kršitelj nenadoma zapeljal proti njemu in pospešil vožnjo. Policist je se je v
zadnjem trenutku uspel rešiti tako, da se je odrinil od pokrova motorja, kljub temu pa ga je kršitelj zadel s stranskim ogledalom in nato s pospešeno hitrostjo pobegnil s kraja. Policista sta zapeljala za njim, ga ustavljala s svetlobnimi in zvočnimi signali, vendar znakov ni upošteval, nadaljeval je z nevarno vožnjo, prehiteval druga vozila, potem pa s ceste zapeljal na travnik in v gozd. Policisti PP Črnomelj in PP Metlika so 33-letnega moškega iz Sovinka izsledili in mu odvzeli prostost. Ugotovili so, da je pristojno sodišče zoper moškega zaradi preteklih kaznivih dejanj izdalo odredbo za prisilno privedbo na prestajanje zaporne kazni, zato so ga privedli v Zavod za prestajanje kazni zapora Novo mesto. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo in bodo zoper osumljenca na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Avtomobil so zasegli, o številnih kršitvah cestno prometnih predpisov pa bodo z obdolžilnim predlogom seznanili pristojno sodišče. Določila Zakona o pravilih cestnega prometa, Zakona o voznikih, Zakona o motornih vozilih in Zakona o obveznih zavarovanjih v prometu za navedene kršitve določajo globo v višini 3440 evrov.

Vlomi in tatvine

V Šahovcu na območju PP Trebnje je v noči na 13. 8. nekdo vlomil v večnamenski objekt in odtujil plinski žar, zvočnik, več pločevink piva in okoli 40 evrov. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1000 evrov škode.

Z dvorišča stanovanjskega objekta na Florjanovem trgu v Novem mestu je med 14. in 17. uro nekdo odtujil električni skiro znamke Xiaomi. Lastnika je oškodoval za 400 evrov.

NESREČA PRI DELU

Nekaj pred 12. uro so policisti bili obveščeni o nesreči pri delu v gozdu na območju Dolnjega Ajdovca. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih kriminalistov je 50-letni moški s tovornim vozilom s priklopnikom in nameščenim
hidravličnim dvigalom nakladal hlodovino na tovorno vozilo, v neposredni bližini pa sta se nahajala tudi 41-letni in 66-letni moški, ki sta opravljala meritve hlodovine za odvoz. Ko je 50-letnik s kleščami dvigoval enega izmed hlodov je zajel tudi 66-letnega moškega, katerega naj ne bi videl, saj se je nahajal v mrtvem kotu. Takoj je razprl klešče, skupaj z 41-letnikom sta hudo poškodovanemu moškemu nudila prvo pomoč in ga oživljala, vendar je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. Ogleda sta se udeležila tudi okrožna državna tožilka in preiskovalni sodnik, ki je za
pokojnega odredil sodno obdukcijo. Na kraju je bil tudi pristojni inšpektor Inšpektorata RS za delo. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo in bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskusi izmika mejni kontroli

Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila registrskih oznak Bosne in Hercegovine. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila, kjer so v tovornem delu odkrili štiri
državljane Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujce so predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju krajev Sinji vrh, Miklarji, Zorenci, Sinji vrh (PP Črnomelj) in Gorenjega Vrhpolja (PP Šentjernej) izsledili in prijeli 33 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z 11 državljani Bangladeša, desetimi državljani Afganistana, sedmimi državljani Pakistana in petimi državljani Maroka še niso zaključeni.