urednistvo@preteklih24.si

Izsiljevanje: Od žrtve želeli pridobiti 30.000 evrov

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Maribor so obravnavali kaznivo dejanje izsiljevanje po 213. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), storitve katerega so osumljeni trije državljani Slovenije stari med 21 in 24 let.


Slika je simbolična

 

 

Državljan Slovenije je 3. 8. 2020 kriminalistom naznanil, da mu je neznani storilec v nabiralnik pred stanovanjsko hišo nastavil pismo, v katerem mu grozi, da bo o njem odkril določena dejstva, ki bi škodovala njegovi časti in dobremu imenu, ter ga s tem hotel prisiliti, da bi mu v zameno izročil 30.000 evrov. Kriminalisti so na kraju dogovorjene predaje denarja prijeli 21-letnega osumljenca, ki mu je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje.

Kriminalisti so z nadaljnjim zbiranjem obvestil že naslednji dan odvzeli prostost še dvema sostorilcema, starima 22 in 24 let, za katera so ugotovili, da sta skupaj s prvim osumljencem v sostorilstvu izvršila navedeno kaznivo dejanje.

Z zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so osumljeni na svetovnem spletu oz. medmrežju po naključju prišli do posnetkov video nadzornega sistema nameščenega v stanovanjski hiši oškodovanca. Z namenom, da si pridobijo protipravno premoženjsko korist v višini 30.000 evrov so oškodovancu zagrozili, da bodo objavili posnetke video-nadzornega sistema z vsebino, ki bi škodovala njegovi časti in dobremu imenu.

Osumljenim je bilo po prenehanju razlogov pridržanje odpravljeno, zoper njih pa bo po zbranih obvestilih na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje izsiljevanja po 3. v zvezi z 2.
odstavkom 213. člena KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Pri 22-letnem osumljencu so na hišni preiskavi bile najdene tudi snovi, za katere obstaja sum, da gre za prepovedane snovi v športu in bo po opravljeni analizi na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let.

Prav tako je pri istem osumljencu bil najden »topovski udar M81«, ki po Zakonu o orožju spada med prepovedano orožje, zaradi česar bo zoper njega podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje nedovoljena proizvodnja in promet
orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1, za katero je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do petih let.