urednistvo@preteklih24.si

Krški policisti prijeli tatu, ki je ukradel denar

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 57 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 229 klicev. Obravnavali so štiri prometne nesreče, v katerih je nastala premoženjska škoda.


Slika je simbolična

 

 

Posredovali so zaradi desetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, poškodovanja tuje stvari, vloma in tatvin.

Posredovali so zaradi nezakonitih prehodov državne meje.

KRIMINALITETA

Krški policisti prijeli tatu

Nekaj po 11. uri so bili policisti PP Krško obveščeni o tatvini v Straži pri Raki, kjer naj bi storilec izkoristil odsotnost stanovalke, ki je za krajši čas zapustila stanovanjsko hišo. Vstopil je v hišo in našel ter odtujil denar. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa storilca, ki je s kraja pobegnil s kolesom, so ga policisti izsledili in prijeli. 25-letnemu
osumljencu so odvzeli prostost, ga pridržali in nadaljujejo z ugotavljanjem vseh okoliščin. Ovadili ga bodo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Vlomi in tatvine

Na območju PP Sevnica je v večernih urah nekdo vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

S parkirnega prostora na Ulici Slavka Grma v Novem mestu je med 20. in 22. uro neznanec odtujil osebni avtomobil Renault clio grandtour, rdeče barve, registrskih oznak NM CV-934.

Spletne goljufije

V zadnjih mesecih je na območju PU Novo mesto, kakor tudi v ostalih delih Slovenije ponovno zaznanih več poizkusov in dokončanih kaznivih dejanj spletnih goljufij, pri čemer se storilec iz tujine pri elektronski komunikaciji z zaposlenim v finančnih službah v gospodarskih družbah predstavi kot poslovni partner oškodovane družbe oziroma kot zastopnik (direktor) oškodovane družbe.

Pri tem storilci uporabljajo tako identične elektronske naslove (s pomočjo spletnih aplikacij se prikaže identičen e-mail, kot ga ima poslovni partner, dejansko pa ne gre za sporočilo iz tega elektronskega naslova, ampak z aplikacijo določen naslov e-maila, kar je edino (pogojno) preverljivo s preveritvijo IP naslova, ki pa ni enak IP naslovu (velja pri
uporabi statične IP številke), ki ga uporablja poslovni partner), kakor tudi zelo podobne elektronske naslove, ki pa so skorajda identični originalnemu, že obstoječemu elektronskemu naslovu poslovnega partnerja, vendar se malenkostno razlikuje (pika, vezaj, ipd.).

 

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi držane meje

Policisti PU Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Bojancev, Zapudja (PP Črnomelj), Dobove (PP Brežice) in Lašč (PP Dolenjske Toplice) izsledili in prijeli devet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z državljanom Pakistana in osmimi državljani Maroka še niso zaključeni.