urednistvo@preteklih24.si

Davčna zatajitev, pranje denarja, ponarejanje listin in zloraba položaja v sežanskem podjetju

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so konec junija 2020 zaključili dalj časa trajajočo kriminalistično preiskavo in na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper dva slovenska državljana, 33-letno direktorico družbe iz Sežane in njenega 40-letnega brata.


Slika je simbolična

 

 

Navedena sta utemeljeno osumljena storitve kaznivih dejanj Davčna zatajitev (po 1. odstavku 249. člena KZ-1) in Pranje denarja (po 1. odstavku 245.člena KZ-1), kaznivih dejanj Ponareditev ali uničenje poslovnih listin (po 1. in 2. odstavku 235. člena KZ-1) in Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (po 1. odstavku 240. člena KZ-1) pa je utemeljeno osumljena 33-letna direktorica sežanske družbe.

Predkazenski postopek so kriminalisti pričeli na podlagi kazenske ovadbe FURS in ga nadaljevali s pridobivanjem dodatnih dokazov, z zasegi poslovne in druge dokumentacije ter z izvedbo hišnih preiskav pri osumljenih, kjer so poleg listinske dokumentacije zasegli tudi elektronske naprave.

Med izvajanjem preiskave so kriminalisti ugotovili, da sta storilca kazniva dejanja izvrševala z nezakonitim poslovanjem in upravljanjem družb iz Sežane, Ljubljane in Slovaške. Ugotovili so, da je bila 33-letna osumljenka, sicer direktorica in lastnica družbe iz Sežane, vendar je to družbo dejansko upravljal in obvladoval tudi njen brat, ki v družbi ni imel nobene formalne funkcije. Oba osumljenca sta upravljala in obvladovala tudi družbi iz Ljubljane in Slovaške, čeprav sta ju formalno vodila in upravljala tuja državljana, t.i. slamnata direktorja.

Osumljenca sta davčno utajo v imenu sežanske družbe izvrševala tako, da sta s prirejeno dokumentacijo prikazovala lažne prevozne storitve, ki naj bi jih slovaška družba naročala družbi iz Sežane, ta pa naj bi za izvedbo teh prevozov najela družbo iz Ljubljane. Šlo naj bi za 971 prevozov blaga v obdobju oktober – december 2016, ki naj bi bili opravljeni na relacijah Avstrija – Slovaška – Avstrija in Slovaška – Nemčija. Ugotovljeno pa je bilo, da ti prevozi sploh niso bili opravljeni. Transportna dokumentacije teh družb je sicer izkazovala, da naj bi družba iz Ljubljane, na relaciji
Avstrija – Slovaška – Avstrija, na dan opravila od 23 do 35 prevozov, na relaciji Slovaška – Nemčija pa naj bi dnevno opravila 3 do 4 prevoze, kar ni mogoče, saj od leta 2011 ni zaposlovala delavcev, niti ni izkazovala stroškov dela; transportna dokumentacija je bila tudi pomanjkljivo oz. lažno izpolnjena. Za lažne storitve – prevoze je družba iz Ljubljane izdajala lažne račune sežanski družbi, le-ta pa je stroške teh storitev z lažnimi računi obračunala slovaški družbi.

Družba iz Ljubljane je t.i. missing trader družba (neplačujoči gospodarski subjekt), saj od računov, ki jih je izdala družbi iz Sežane, ni plačala DDV. Družba iz Sežane je na podlagi prejetih lažnih računov zahtevala od FURS vračilo DDV in ga tudi dobila vrnjenega v znesku preko 176.000 evrov. S tem sta osumljena v imenu družbe iz Sežane zavedla FURS in oškodovala državni proračun, sežanski družbi pa pridobila protipravno premoženjsko korist v tej višini.

V kriminalistični preiskavi so kriminalisti preiskovali tudi kaznivo dejanje Pranje denarja in ugotovili, da je družba iz Sežane, na podlagi lažnih računov, od slovaške družbe prejela preko 835.000 evrov, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. Osumljenca sta ta denar nakazala nazaj deloma slovaški družbi, deloma pa družbi iz Ljubljane, pri čemer je šlo v obeh primerih za plačilo neobstoječih storitev. Na ta način sta osumljenca zakrila izvor denarja in s tem izvršila tudi kaznivo dejanje Pranje denarja.

Prav tako so kriminalisti ugotovili, da je osumljenka, kot odgovorna oseba družbe iz Sežane, zlorabila svoj položaj glede razpolaganja s premoženjem te družbe, saj je v obdobju od januarja 2016 do julija 2017, denarna sredstva družbe, v vrednosti preko 12.000 evrov, porabila za svoje osebne izdatke in izdatke svojega partnerja. S tem je storila kaznivo Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.