urednistvo@preteklih24.si

V kombiju prevažal dvajset tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 10. 7. in 13. 7. intervenirali v 224 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 794 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 19 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda.


FOTO: PU Nov mesto

 

 

 

Zasegli so vozila šestim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj.

Posredovali so zaradi 55 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj roparske tatvine, nezakonitega lova, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi požara, nesreče pri delu, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

V kombiju prevažal dvajset tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo

Policisti PP Šentjernej so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v noči na 12. 7. pri Maharovcu ustavili kombi znamke Mercedes avstrijskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 36-letni državljan Avstrije v vozilu v nehumanih razmerah prevaža dvajset tujcev, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Državljanu Avstrije so odvzeli prostost in ga pridržali. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (3. in 6. odstavek 308. člena KZ-1) so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju
zanj odredil pripor. 17 državljanov Bangladeša in tri državljane Pakistana so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Poskus izmika mejni kontroli

Na mejni prehod Obrežje je v noči na 13. 7. na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila registrskih oznak Severne Makedonije. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila, kjer so v tovornem delu našli državljana Maroka, ki se je skrit med tovorom poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Po zaključenem postopku so ga predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti PU Novo mesto so med 10. 7. in 13. 7. pri opravljanju nalog varovanja državne meje na območju Tanče Gore, Preloke, Balkovcev, Vinice, Perudine, Jerneje vasi, Srednjih Radencev, Dragatuša (PP Črnomelj), Brezja pri Veliki Dolini, Slovenske vasi, Loč, Jesenic na Dolenjskem (PP Brežice) in Šentjerneja izsledili in prijeli 57 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z 20 državljani Afganistana, 16 državljani Maroka, sedmimi državljani Kazahstana, šestimi državljani Bangladeša, štirimi državljani Tunizije, tremi državljani Pakistana in državljanom Alžirije še niso zaključeni.

KRIMINALITETA

Prijeli tatove

Policisti PP Novo mesto so bili 11. 7. nekaj po 19. uri obveščeni, da naj bi v prodajalni v Novem mestu neznanci ukradli več artiklov in pobegnili z osebnim avtomobilom. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa avtomobil izsledili in ustavili. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je v prodajalni varnostnik poskušal zadržati 51- letno in 32-letno osumljenko, ki sta iz poskušali odtujiti več artiklov. Storilki sta se ukrepom varnostnika upirali, takrat pa je 35-letni sostorilec, ki je osumljenki čakal pred prodajalno, varnostniku zagrozil z nožem. Ukradene predmete so policisti
osumljencem zasegli, zoper trojico pa bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja roparske tatvine.

Vlomi in tatvine

V noči na 11. 7. je na dvorišču stanovanjske hiše v Dolenjem Podborštu pri Trebnjem nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil denarnico z denarjem.

Med 8. 7. in 11. 7. je v Hrastju pri Mirni Peči nekdo vlomil v tri počitniške hiše. Iz enega objekta je odtujil jedilni pribor, iz drugih dveh po prvih ugotovitvah ni bilo ničesar odtujenega, nastala je le premoženjska škoda povzročena z vlomi.

V Mokronogu je 11. 7. neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi priprta vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 4000 evrov škode.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelja nesreč pod vplivom alkohola

11. 7. nekaj po 19. uri se je zgodila prometna nesreča v Gorenji vasi pri Šmarjeti. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je 36-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil, ki ga je vozil 32-letni voznik. Povzročitelj nesreče, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 1,12 miligramov alkohola. Policisti so še ugotovili, da je vozil neregistriran Renault Megane, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozil. Avtomobil so mu zasegli, izdali plačilni nalog in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti PP Novo mesto so med opravljanjem nalog v noči na 12. 7. naleteli na prometno nesrečo pri Herinji vasi, kjer je voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in zapeljal s ceste. 24-letni povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,97 miligramov alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje, mu odvzeli vozniško dovoljenje, izdali plačilni nalog in o vožnji pod vplivom alkohola seznanili sodišče.

Odklonil preizkus alkoholiziranosti

Policisti PP Trebnje so bili 11. 7. okoli 20. ure obveščeni o padcu motorista med Stanom in Debencem. Opravili so ogled in ugotovili, da je 45-letni motorist zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in padel. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre za lažje poškodbe. Policisti so povzročitelju nesreče
odredili preizkus alkoholiziranosti, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo so mu izdali plačilni nalog, o odklonu preizkusa pa z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.