urednistvo@preteklih24.si

Prijetje kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s pridelavo in preprodajo večjih količin prepovedanih drog

Kriminalisti so prijeli kriminalno združbo, ki se je na mednarodnem nivoju ukvarjala s pridelavo in preprodajo večjih količin različnih vrst prepovedanih drog. V preiskavi so kriminalisti zaznali 115 kaznivih dejanj in zanje kazensko ovadili šest osumljencev.


FOTO: PU Kranj

 

 

Štiri so konec prejšnjega tedna privedli k preiskovalni sodnici pristojnega sodišča, ki je za vse odredila pripor.

Šesterica je osumljena, da je najmanj od konca leta 2019 do julija 2020 preprodala in se dogovarjala za preprodajo več kot 50 kilogramov prepovedanih drog, med njimi konoplje v večjih količinah ter heroina, kokaina, amfetaminov in ekstazija. Prepovedano drogo konopljo so v večjih količinah tudi proizvajali.

Kriminalisti so v preiskavi odkrili dva prikrita prostora za gojenje konoplje na območju Gorenjske in Ljubljane ter jo okoli 30 kg v hišnih preiskavah tudi zasegli. Ta droga je bila že pripravljena za nadaljnjo preprodajo v Sloveniji, Avstriji in Italiji, kjer je imela kriminalna združba razvito svojo mrežo za preprodajo. V Sloveniji bi si s preprodajo
samo te konoplje lahko nezakonito pridobili najmanj 100.000 eurov protipravne koristi, v tujini pa še za okoli 50.000 eurov več. V zaključni akciji na desetih lokacijah so slovenski kriminalisti prejšnji teden zasegli tudi preko 500 sadik prepovedane droge konoplje ter pripomočke za proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami.

Razbita je bila dobro organizirana kriminalna združba, ki je imela svojega vodjo, pomočnike in več dobaviteljev. V preiskavi so bili prijeti vsi pomembni slovenski člani te združbe, ki bi si kaznivimi dejanji lahko skupno pridobili več sto tisoč eurov protipravne premoženjske koristi. Eden od osumljencev je imel bivališče v Sloveniji, delal pa je v Republiki Avstriji, zato je kriminalna združba lahko intenzivno delovala tudi med epidemijo COVID-19. Osumljenci so denar, ki so ga pridobili od prodaje drog porabljali za nadstandardni način življenja. Dva osumljenca sta bila zaradi
drog tudi že predhodno obravnavana.

Istočasno se je preiskava zaključila tudi v Republiki Avstriji, kjer so zaradi istovrstnih kaznivih dejanj obravnavali 13 osumljencev. Zasegli so 8,5 kg amfetaminov ter konopljo, kokain, steroide, orožje in 30.000 eurov gotovine.

Zaključena kriminalistična preiskava je rezultat odličnega mednarodnega sodelovanja Slovenske policije z avstrijskimi in italijanskimi varnostnimi organi. Preiskavo je usmerjajo kranjsko okrožno državno tožilstvo.

Za kaznivo dejanje »Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog«, ki je storjeno v hudodelski združbi, se storilec kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let.