urednistvo@preteklih24.si

Dva planinca obtičala visoko na nedostopnem in strmem terenu

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 preko vikenda sprejel: 11 obvestil o prometnih nesrečah, od tega za 5 s telesnimi poškodbami; 29 prijav o kršitvah predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 18 v zasebnem prostoru.


Slika je simbolična

 

 

S področja kriminalitete pa prijave sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari.

Policisti so v enem postopku osebi zasegli manjšo količino prepovedane droge in vodijo prekrškovni postopek.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so bila zasežena tri vozila.

Dogodki:

Kriminalisti bodo danes nadaljevali z aktivnosti na kraju včerajšnjega požara v okolici Tržiča.

Na Cesti 1. maja na Jesenicah je občanka v petek policiji naznanila sumljivo ravnanje treh moških. Predstavili so se ji kot delavci telekomunikacijskega podjetja in poskušali vstopiti v hišo. V objekt ju ni spustila. Zato so kraj zapustili. Neznanih ljudi ne spuščajte v stanovanja in hiše, med pogovorom z njimi pa bodite pozorni na lastnino.

Pod Kranjsko obvoznico so policisti v petek obravnavali kurjenje v okolju. Moški je ogenj pogasil. S podatki bodo policisti seznanili pristojni inšpektorat.

V Preddvoru so policisti včeraj obravnavali sum onesnaženja potoka. Ugotovili so, da je bilo v potoku mleko. Do ogrožanja ni prišlo. Postopek še poteka.

V Kraju je včeraj padel udeleženec z električnim skirojem. Proti njemu poteka prekrškovni postopek zaradi uporabe posebnega prevoznega sredstva.

Danes so gasilci v Tržiču pogasili manjši travniški požar. Škoda ni nastala.

Blejski policisti so včeraj obravnavali prijavo tatvine nahrbtnika ob obali Bohinjskega jezera. Na Jezerskem pa je nemška turistka pri jezeru pozabila torbico z okoli 600 eurov denarja in dokumenti. Pošteni najditelj je najdeno stvar izročil kranjskim policistom, ki so žensko našli in ji že vrnili predmete.

Promet

Gorenjski policisti so minuli vikend obravnavali pet prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V petek je v Kokri padel kolesar. Jakna se mu je zapletla v vilice kolesa. Utrpel je odrgnine po obrazu in pretres možganov. V soboto je kolesarka padla v Radovni, včeraj pa še kolesar v okolici Tržiča. Opozarjamo na večjo previdnost pri vožnji kolesa in na upoštevanje prometnih pravil, predvsem glede hitrosti in razdalje pri vožnji ob robu vozišča. Kolesarji vseh starosti naj uporabljajo zaščitno čelado.

Včeraj sta se potem zgodili še dve prometni nesreči s poškodbami. V Davči se je vozilo prevračalo po brežini. Voznik je pri vožnji vzvratno zaradi srečanja z drugim vozilom zapeljal na neutrjeno makadamsko bankino in preko nje na brežino pod cesto. Vozilo je po prevračanju obstalo na strehi. Ustavilo se je na gozdni poti.

V Lescah pa sta trčila voznik osebnega avtomobila in motorist s potnico. Nesreča se je zgodila zaradi nepravilnega premika voznika avtomobila in nepravilnega prehitevanja motorista. Pred nadaljevanjem sezone opozarjamo na veliko tveganje, ki so mu v primeru nesreč izpostavljeni motoristi. Zato naj se dosledno držijo prometnih pravil, vozijo naj defenzivno, ostali udeleženci naj jih pa predvsem ne spregledajo.

Udeleženci so se v nesrečah lažje poškodovali.

Kriminaliteta

V kraju Poženik je bilo vlomljeno v osebni avtomobil. Lastniki ne pogrešajo ničesar. V osebni avtomobil je bilo vlomljeno tudi v Vopovljah. Storilec je v vozilu našel denar in ga odtujil. V Radovljici pa je bilo vlomljeno v poslovni objekt. Odtujena je bila elektronska oprema.

V Lescah sta bili odtujeni dve kolesi, eno pa na Planini v Kranju. Kolesa naj bodo priklenjena na stabilen predmet in s kvalitetno ključavnico.

Na Planini v Kranju je neznani storilec včeraj zjutraj občanu poškodoval vozilo in povzročil za nekaj sto eurov materialne škode.

Reševanje na nedostopnem terenu

Ekipa za reševanje v gorah je včeraj s posadko helikopterja Slovenske vojske reševala dva planinca, ki sta obtičala visoko na nedostopnem in strmem terenu z visokimi travami, ki zelo drsijo. Pod Veliko planino sta zašla s poti, ki vodi čez Gabrsko peč in Steno. Tja ju je »pripeljala« navigacija na telefonu. Za tak tip terena tudi nista bila ustrezno opremljena. Prvi so posredovali kamniški gorski reševalci, ki so planinca locirali in na kraju organizirali intervencijo,
helikopter pa je z ekipo izvedel reševanje in oba nepoškodovana prepeljal v dolino.