urednistvo@preteklih24.si

Noga planinke ostala ujeta med skalo in steno, reševanje trajalo kar 5 ur

Reševalne ekipe, vojaški helikopter in gorska policijska enota so danes v zelo težkih razmerah reševali na gori Mangart na območju Policijske uprave Nova Gorica.


FOTO: PU Kranj

 

 

Na zelo zahtevni »Slovenski poti« proti Mangartu je Nemška planinka pri vzpenjanju na višini okoli 2.400 metrov prijela za večjo, okoli pol kubičnega metra veliko skalo, ki se je na spolzki podlagi premaknila in jo stisnila v steno. Noga se ji je pri tem na brezizhoden način ujela med steno in skalo. V skoraj 5-urni intervenciji so reševalne ekipe ujeto nogo uspele rešiti z uporabo pnevmatske dvigovalne blazine, planinka pa je bila z gore rešena s kombinacijo klasičnega in helikopterskega reševanja. Reševanje je zelo oteževalo izredno slabo vreme, dež, veter in že kraj sam po sebi, ki tudi v idealnih pogojih velja za nevarnega. Po prvih podatkih gre pri planinki za lažje poškodbe.

V reševanju so bili udeleženi ekipa za helikoptersko reševanje na Brniku z gorskim reševalcem, zdravnikom in policistom gorske enote, posadka vojaškega helikopterja, bovški gorski reševalci in pripadniki PGD Bovec, ki
so usposobljeni za ravnanje s pnevmatsko dvižno blazino.

Mangart v vseh pogledih velja za zelo zahtevno goro, vsako leto pa se na tej gori zgodi več nesreč zaradi padajočega kamenja, odloma skal, padcev in zdrsov. Rešuje se tudi zaplezane plezalce, velika težava pa so tudi snežišča.