urednistvo@preteklih24.si

Koprski policisti obravnavali kaznivo dejanje zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 92 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 547 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih je nastala premoženjska škoda. S področja kriminalitete so obravnavali štiri vlome in štiri tatvine. 8-krat so intervenirali zaradi kršitev javnega reda in miru v zasebnih prostorih in 14-krat na javnem mestu, izrekli so dva ukrepa prepovedi približevanja.


Slika je simbolična

 

20. 3.2020

Ob 22. uri so policisti bili obveščeni, da je nekdo vlomil v hišo v Portorožu. Storilci naj bi pristopili do portona hiše, s katerim je varovan objekt, nato pa vstopili v hišo skozi odprta vhodna vrata. Po vstopu so na hodniku iz torbice oškodovanke ukradli denarnico z bančnimi karticami in ključe osebnega avtomobila. Na dvorišču sta bila parkirana dva osebna avtomobila, eden je bil z dvorišča odpeljan, poleg drugega pa je bil najden prislonjen nahrbtnik z osebnimi predmeti domnevnega storilca. Policisti so postavili blokadne točke. V Piranu so najprej našli vozilo, zatem pa še izsledili 31-letno osumljeno domačinko in jo pridržali. Postopki še potekajo, po zaključenih postopkih sledi kazenska ovadba.

21. 3.2020

Ob 2. uri so policisti v Vanganelu ustavili 37-letnega voznika osebnega avtomobila, kateremu je alkotest pokazal 0,60 mg/l. Sledi obdolžilni predlog.

V Kopru je nekdo vlomil v poslovni prostor in ukradel gotovino.

V Luciji je nekdo vlomil v lokal, ukradel je denar iz blagajne in več steklenic alkoholnih pijač.

V Truškah so vlomil v hišo, ukradli niso nič, kljub temu pa so povzročili lastniku za približno 3000 evrov škode.

22. 3.2020

V Sežani na terminalu je nekdo državljanu Ukrajine s parkiranega tovornega vozila s polpriklopnikom (hladilnik) odvil vijake, odrezal električno napeljavo in ukradel termograf. Podjetje iz Ukrajine je oškodovano za 1000 evrov.

V Štorjah je nekdo vlomil v skladišče s pohištvom. V skladišču je storilec odšel do prostora z vzmetnicami in tri ukradel.

V Luciji je nekdo z ostrim predmetom predrl vse štiri zimske pnevmatike na osebnem avtomobilu Mercedes C200. Škode je za 600 evrov.

Koprski policisti so obravnavali kaznivo dejanje zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje (po I. odstavku 192. člena KZ-1) zoper očeta, ki je izvajal nasilje nad mladoletno hčerko. Izrečen je bil tudi ukrep prepovedi približevanja.

Dopolnjena informacija glede kaznivega dejanja poskusa uboja

18. 3. 2020 je bil v Splošno bolnišnico Nova Gorica pripeljan 23-letni državljan Kosova, z začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, katerega je sodelavec na gradbišču s predmetom udaril po glavi in mu prizadejal hudo telesno poškodbo. Na podlagi zbranih obvestil in opravljenega ogleda kraja dejanja so policisti in kriminalisti ugotovili, da je bilo dejanje storjeno na gradbišču na območju Občine Hrpelje – Kozina, storil pa ga je 32-letni državljan Kosova, z začasnim prebivališčem na območju Republike Slovenije. Osumljencu so koprski kriminalisti 19. 3. 2020 v jutranjih urah odvzeli prostost in ga s kazensko ovadbo 20. 3. 2020 privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru. 32-letni državljan Kosova je tako osumljen storitve kaznivega dejanja poskusa Uboja (po 1. odstavku
115. člena KZ-1), za katero je zagrožena zaporna kazen od petih do petnajstih let. Po opravljenem zaslišanju je preiskovalni sodnik na predlog državne tožilke zoper osumljenca odredil pripor.

Požarna ogroženost

V Ospu je v soboto domačin kuril veje. Opozorjen je bil na ukrep razglasitve požarne nevarnosti v naravnem okolju. Opozorilo je upošteval. V Koprivi pri Sežani pa je nekdo zažgal smeti (kup vej in pločevinke). Lastnik je sam počistil kurišče, saj tam opravlja košnjo. V primeru izsleditve storilca sledi ustrezen ukrep. Danes zjutraj pa je zagorelo med Pregarjami in Rjavčami, nad Hujami, kjer je divje odlagališče. Gasilci so požar pogasili.

Zbiranja

Policisti so v minulih dneh prejeli nekaj prijav o nedovoljenem zbiranju na javnih krajih. V vseh primerih je šlo za manjše število oseb, ki so se bodisi razšle že pred prihodom policije ali pa so upoštevale opozorilo.

V Postojni so v petek popoldan otroci igrali nogomet, po opozorilu redarjev so se razšli. Popoldan so bili otroci na Šaredu na igrišču, ti so po opozorilu redarjev odšli domov.

V petek zvečer smo dobili obvestilo, da se v Podgradu zbirajo pred blokom stanovalci. Seznanjeni so bili z odredbo in po opozorilu so kraj zapustili.

V nedeljo popoldan se je zbirala mladina v Prisojah. V postopku so policisti identificirali štiri osebe, nihče ni navedel razloga zadrževanja na javnem kraju. Vsi so bili napoteni domov, zoper njih bo na ZIRS podan predlog zaradi kršitve Zakona o nalezljivih boleznih.

Ne zadržujte se na javnih krajih. Odredbo moramo vsi dosledno upoštevati, saj bomo le tako lahko preprečili širjenje virusa. Svetujemo, da se tudi starši temeljito pogovorite s svojo mladino o pomenu teh omejitev.

Kršitve na javnih prostorih

V petek dopoldan sta se v vrsti pred trgovino v Sežani skregala občana. Enemu so izdali plačilni nalog.

V Plavjah je zvečer domačin poslušal glasno glasbo, policisti so mu izdali plačilni nalog.

V soboto zvečer smo dobili obvestilo, da več mladostnikov v Hrvatinih posluša glasno glasbo in kriči. Tudi v lovski koči Divača naj bi imeli piknik, vendar so se zbrani pred prihodom policije na kraj razbežali. Zvečer so praznovali v hiši v Škocjanu, tudi tam so bili opozorjeni.

V Vanganelu je sosed grozil mladoletnemu sinu prijavitelja z ugasnjeno motorno žago. Podal je predlog za pregon, po zbranih obvestilih sledi kazenska ovadba za kaznivo dejanje grožnje.

V soboto zvečer naj bi v Sežani na terminalu popivali in poslušali glasbo vozniki tovornih vozil, s tem pa so motili ostale – opozorjeni po veljavni uredbi o prepovedi zbiranja ljudi na javnem kraju zaradi epidemije.

Zvečer so imeli zabavo v Ilirski Bistrici – 36-letniku so izdali plačilni nalog, zabavo so prekinili. V nedeljo pa sta se sprla soseda v Koštaboni in ženska je proti moškemu vrgla kamen. Izdali so i plačilni nalog.

Kršitve v zasebnem prostoru

 V preteklem vikendu so policisti obravnavali osem prijav kršitev javnega reda in mir v zasebnih prostorih.

V petek sta se v Luciji popoldan v hiši sprla moška. Eden je zagrozil z nožem, vendar ga je drugi podrl na tla in mu vzel nož. Ob prihodu policistov na kraj sta kršitve prenehala, obema so izdali plačilni nalog. V enem primeru je moški
v Kopru napadel mamo, temu je bila tudi izrečena prepoved približevanja.

Ilegalne migracije

Na območju PU Koper so policisti od petka, 20. 3. 2020 od 6.00 ure, do danes, 23. 3. 2020 do 6.00 ure, obravnavali 4 osebe, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo. Policisti PP Koper so obravnavali 3 osebe (2x Iran, 1x Afganistan), policisti PPOP Koper pa obravnavajo 1 drž. Sirije (pomorščaka), ki je odšel z ladje in bil kasneje prijet, po zaključenem postopku pa vrnjen na ladjo.