urednistvo@preteklih24.si

Obravnavani požari v naravnem okolju na Idrijskem in na Ajdovskem

Včeraj, 17. marca ob 13.40 uri, so policisti bili obveščeni o požaru v naravi na območju naselja Kanji dol (Občina Idrija), kjer je gorelo podrastje. Na kraju so policisti ugotovili, da je lastnik parcele kuril travniško površino na svoji posesti in pri tem ogenj fizično varoval in kurišče obdal s kamenjem.


Slika je simbolična

 

 

Kljub temu je ogenj ušel izpod nadzora oz. je ogenj preskočil iz kurišča ter se razširil na travnato površino v obsegu 50 x 80 metrov. Pri tem materialna škoda ni nastala, prav tako ni bilo nevarnosti za ljudi ali njihovo premoženje. Na kraju so poleg policistov posredovali tudi gasilci PGD Črni Vrh (13 članov), ki so travniški požar pogasili in požarišče preventivno namočili..

Prav tako so policiste OKC PU Nova Gorica včeraj, 17. marca ob 14.12 uri, obvestili tudi o požaru na območju naselja Idrijska Bela (Občina Idrija), kjer je zagorelo v naravi. Ugotovljeno je bilo, da je 37-letni moški izvajal dela s pomočjo kotne brusilke oz. rezal kovinske profile rastlinjaka. Pri tem je prišlo do iskrenja izpod orodja, iskre pa so padale po suhi travnati površini in zanetile ogenj. Moški je skušal ogenj pogasiti, vendar mu to ni uspelo, saj se je zaradi vetra ogenj hitro razširil na večjo travnato in gozdno površino na strmem terenu nad Idrijsko Belo in se hitro širil proti Čekovniku. Na kraju so kasneje posredovali gasilci PGD Idrija in PGD Spodnja Idrija, ki so požar lokalizirali in ga dokončno pogasili ob 17.30 uri. V požaru je po sedanjih ugotovitvah zgorelo približno 5 hektarjev podrastja. Idrijski policisti nadaljujejo s preiskavo vseh okoliščin požara in bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali ustrezen ukrep. O požaru v naravnem okolju so obvestili tudi pristojne pravosodne organe.

Tudi danes, 18. marca ob 10.05 uri, so policisti bili obveščeni o požaru v naravnem okolju med Colom in Predmejo (Občina Ajdovščina). Poleg policistov so bili na kraj s strani pristojne službe napoteni tudi gasilci PGD Col in PGD Ajdovščina, ki so požar kmalu dokončno pogasili. Po sedaj zbranih podatkih je v požaru zgorelo približno 50 kvadratnih metrov podrasti in trave. V omenjenem požaru materialna škoda ni nastala.