urednistvo@preteklih24.si

Primer drzne tatvine v okolici Ajdovščine

Policisti so nam posredovali informacijo v zvezi z obravnavanim primerom drzne tatvine v okolici Ajdovščine. Oba osumljenca kaznivega dejanja, državljana Hrvaške, sta bila izsledena na območju naselja Zemono (podrobnosti v nadaljevanju).


 

Včeraj, 11. decembra ob 13.12 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o drzni tatvini v naselju Duplje (Občina Ajdovščina). Z ogledom kraja kaznivega dejanja in zbiranjem obvestil so policisti PP Ajdovščina ugotovili, da sta dve neznani osebi (moški in ženska) vstopila v eno od tamkajšnjih stanovanjskih hiš (v času krajše odsotnosti stanovalcev) in v notranjosti našla denarnico z gotovino in si jo prilastila. Ob odhodu iz objekta ju je sicer zalotila starejša oškodovanka in od njiju zahtevala, da ji vrneta odtujen predmet (denarnico), vendar sta osumljenca zatem peš zbežala proti vasi Zemono. Zaradi tehnične okvare osebnega avtomobila (znamke Renault Megane), francoskih registrskih številk, ki je bilo parkirano za hišo, namreč le-tega nista uspela spraviti v pogon in se odpeljati s kraja kaznivega dejanja. Kljub temu nista prišla daleč, saj so ju policisti PPIU Nova Gorica opazili oz. izsledili na travniku med vasjo Zemono in cesto Vipava – Vrhpolje.

V nadaljevanju postopka je bilo ugotovljeno, da sta omenjenega kaznivega dejanja utemeljeno osumljena 39–letni moški in 37–letna ženska, oba državljana Republike Hrvaške. O zadevi je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici). Policisti PP Ajdovščina bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstev kaznivega dejanja oba navedena osumljenca iz Hrvaške kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo zaradi suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine (po prvem odstavku 205. člena KZ-1).

Z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj občane policisti ponovno pozivajo, da več pozornosti namenijo samozaščiti, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Med te gotovo sodijo naslednji :

Ob odhodu ne pozabite zakleniti vrat in zapreti okna. Z vidnih mest umaknite vrednejše predmete, saj so npr. denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd. najpogostejša in lahka tarča storilcev.
Tudi med krajšo odsotnostjo je dobrodošla delna osvetlitev prostorov v hišah, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;
V primerih ko je to možno obveščanje sosedov o odsotnosti, da lahko namenijo več pozornosti dogajanju v okolici oz. v sosedovi hiši, rednemu pobiranju pošte in časopisov, itd.,

Prav tako vse občane opozarjajo na samozaščitno ravnanje v tistih primerih, ko bi občani v svoji okolici opazili gibanje sumljivih oseb ali vozil oz. naj to sporočijo Policiji na znano interventno številko OKC PU Nova Gorica 113 ali anonimni telefon 080 1200 ali pa o tem čimprej seznanijo vodjo policijskega okoliša v njihovem kraju oz. se zglasijo na najbližji policijski postaji