urednistvo@preteklih24.si

Pobegli povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v triinpedesetih nujnih primerih in na številko 113 prejeli dvestodevet klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbam in enajst prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V Sevnici so zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi osmih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahke telesne poškodbe, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu.


 

PROMETNA VARNOST

Pobegli povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

Policisti PP Črnomelj so bili nekaj po 16. uri obveščeni o prometni nesreči v Vranovičih, kjer naj bi voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje po levi trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 36-letni voznik. Policisti so na podlagi opisa vozila voznika belega Renault clio ustavili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 67-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,57 miligramov alkohola, so odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog v višini 1520 evrov in izrekli 16 kazenskih točk.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V kraju Križe v okolici Novega mesta je med 8. 12. in 9. 12. nekdo vlomil v dve zidanici. Odtujil je živila in povzročil za okoli 700 evrov škode.

V Krmelju je 9. 12. med 17. in 18. uro neznanec skozi vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je denar in nakit in lastnika oškodoval za 600 evrov.

Policisti PP Novo mesto so bili danes zjutraj obveščeni, da je v Dolenji vasi med 16.30 in 19. uro nekdo skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil zlat nakit. Lastnik je oškodovan za 2000 evrov.

JAVNI RED IN MIR

Nezakonito pobirali prispevke

Sevniški policisti so v dopoldanskih urah v bližini trgovskega centra izsledili štiri državljane Romunije, ki so nezakonito pobirali prostovoljne prispevke pod pretvezo, da zbirajo denar za gluhe osebe in otroke. Kršiteljem so policisti izrekli globo in o nezakonitem ravnanju seznanili pristojno sodišče. Iste osebe, ki so se prevažale z osebnim avtomobilom Audi A4 črne barve, nemških registrskih oznak, so pri nezakonitem pobiranju prispevkov popoldne v bližini trgovskega centra v Brežicah izsledili tudi policisti PP Brežice. Odpeljali so jih na policijsko postajo, jim izrekli globe in o kršitvah seznanili sodišče.

Na območju Policijske uprave Novo mesto policisti občasno prejmejo obvestila o kršitvah, povezanih z nedovoljenim zbiranjem prispevkov. V nekaterih primerih gre za beračenje, ko osebe na vsiljiv ali žaljiv način koga nadlegujejo za denar ali druge materialne dobrine. Ob nezakonitem pobiranju prostovoljnih prispevkov se osebe pogosto predstavljajo za predstavnike humanitarnih organizacij. S pretvezami o pobiranju prispevkov za bolne osebe pri ljudeh želijo vzbuditi sočutje in se na ta način okoristiti. Policisti ugotavljajo, da kršitelji poleg neupravičenega pobiranja prispevkov večkrat ljudi tudi ogoljufajo pri vračilu denarja. Občanom svetujejo, naj bodo pozorni ali imajo te osebe ustrezna dovoljenja upravne enote. V nasprotnem primeru naj jim denarja ne izročajo in takoj obvestijo policiste na številko 113.