urednistvo@preteklih24.si

Poskus uboja na območju Medvod

V preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 395 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 92 dogodkov, s področja javnega reda in miru 112 dogodkov in s področja prometne varnosti 153 dogodkov.


 

Policisti so med drugim s področja kriminalitete obravnavali poskus uboja, rop, 19 tatvin, 11 vlomov (v petih primerih je ostalo pri poskusu) in 7 primerov poškodovanja tuje stvari. Prav tako so posredovali v treh primerih nasilja v družini, v dveh primerih so kršitelju izrekli ukrep prepovedi približevanja.

S področja prometne varnosti so obravnavali 58 prometnih nesreč z materialno škodo, 4 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami in nesrečo v kateri je umrl voznik osebnega vozila. Večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 5 vozil.

S področja kršitev javnega reda in miru so policisti intervenirali 46 krat na javnem kraju, kjer so pridržali dve osebi in 15 krat v zasebnem prostoru, kjer so pridržali eno osebo.

Med 6. 12. 2019, od 6. ure in 8. 12. 2019, do 6. ure, so policisti Policijske uprave Ljubljana med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Kuželja, Osilnice in Ljubljane izsledili in prijeli 14 tujcev (drž. Alžirije, Irana, Sirije in Pakistana). Postopki policistov s tujci še niso zaključeni.

Kriminaliteta
Vlomi:
V Mostah je bilo vlomljeno v hiši, od koder je neznani storilec odtujil nakit. V enem primeru je lastnika je oškodoval za okoli 500 evrov, v drugem pa za okoli 5.000 evrov.
Na Viču je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bil odtujen nakit. Lastnik je bil oškodovan za okoli 1.000 evrov.
V Mostah je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bila odtujena gotovina. Lastnik je bil oškodovan za okoli 1.500 evrov.
Na območju Bežigrada je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bila odtujena gotovina. Lastnik je bil oškodovan za okoli 3.000 evrov.
V Šiški je bilo vlomljeno v stanovanje, od koder je bil odtujen nakit in gotovina. Lastnik je bil oškodovan za več tisoč evrov.

Poskus uboja na območju Medvod
Včeraj, nekaj pred 12. uro je bila Policijska uprava Ljubljana obveščena o kaznivem dejanju poskusa uboja na območju Medvod. Po do sedaj zbrani obvestilih so policisti ugotovili, da je osumljenec prišel na dom 60 letne
oškodovanke. S strelnim orožjem jo je ustrelil, nato pa se s kraja odpeljal. Pri tem ji je zadejal hujše poškodbe, njeno življenje je ogroženo.
Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je kaznivega dejanja osumljen 74 letni moški, iz Medvod. Kmalu po dejanju so ga našli mrtvega na naslovu bivanja. Po do sedaj zbranih obvestilih smrt ni posledica kaznivega dejanja. Motiv za dejanje ni znan, je pa znano, da je osumljenec bivši mož oškodovanke. Najdeno je bilo tudi strelno orožje, katerega izvor še ni znan. Policisti so opravili ogled kraja, nadaljujejo pa z zbiranjem obvestil. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno okrožno državno tožilstvo.

Kaznivo dejanje ropa
Policijska uprava Ljubljana je bila v petek nekaj po 10. uri obveščena o oboroženem ropu specializirane trgovine v centru mesta Ljubljane. Po prvih zbranih obvestilih naj bi dejanje izvršili štirje do sedaj neznani storilci, ki so odtujili nakit. V dogodku je bil lažje poškodovan varnostnik v trgovini, ki pa ni potreboval zdravniške pomoči. Storilci so
odtujil za več tisoč evrov ročnih ur. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno okrožno državno tožilstvo.

Povzročitev splošne nevarnosti
Včeraj, okoli 11.30 je bila Policijska uprava Ljubljana obveščena o dogodku v Mengšu, kjer se je pri izvajanju del varjenja, v hiši vnela izolacija talnega gretja. Zaradi tega je v hiši nastal gostejši dim. Na kraju so posredovali gasilci, ki so taljenje izolacije pogasili in prezračili prostore. Policisti so zavarovali kraj. V dogodku so bile tri osebe zaradi vdihavanja dima prepeljane v UBKC Ljubljana. Njihovo življenje ni ogroženo. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno okrožno državno tožilstvo.

Prometna varnost
Prometne nesreče:
Policijska uprava Ljubljana je bila v petek, okoli 14.30 obveščena, da je na ljubljanski obvoznici pri izvozu Podutik – Koseze v smeri proti Kozarjam prišlo do hude prometne nesreče, v kateri je umrl voznik osebnega vozila.
Po do sedaj zbranih obvestilih je 46 letni voznik osebnega vozila znamke Fiat, zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, trčil v zadnji del prikolice tovornega vozila, ki je vozil v isti smeri pred njim. Voznik tovornjaka, 40 letni državljan Bosne in Hercegovine, je vozil po desnem prometnem pasu z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa. 46 letni voznik osebnega vozila je na kraju nesreče umrl. Policisti opravljajo ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o okoliščinah nesreče. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno okrožno državno tožilstvo.

Včeraj, okoli 9.30 se je na ulici Na Korošci v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in kolesarka. Po do sedaj zbranih obvestilih je do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik v križišču odvzel prednost kolesarki. Pri tem se je kolesarka lažje telesno poškodovala. Policisti bodo zoper povzročitelja izvedli ustrezen ukrep.

Včeraj, nekaj pred 6. uro se je na ljubljanski obvoznici, pri počivališču Barje, v smeri Rudnika, zgodila prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi vozniki treh osebnih vozil. Po do sedaj zbranih obvestilih je nesrečo povzročil voznik osebnega vozila, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, ter zapeljal na kovinsko varovalno ograjo. Pri tem se je vozilo prevrnilo nazaj na vozišče avtoceste. Prevrnjenemu vozilu se je umikal voznik, ki je zapeljal desno in trčil v varovalno ograjo, v prevrnjeno vozilo na cesti pa je trčil še en voznik. V prometni nesreči sta se lažje poškodovala povzročitelj in še en voznik. Policisti so v postopku s povzročiteljem ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola (0.49 mg/l alkohola v izdihanem zraku). Po vseh zbranih obvestilih bodo policisti izvedli ustrezen ukrep.

Vožnja pod vplivom alkohola
Včeraj zvečer je Policijska uprava Ljubljana prejela obvestilo občana o nezanesljivi vožnji voznice Renault clio na avtocesti od Postojne proti Ljubljani. Policisti so voznico izsledili in ustavili ter opravili postopek, kjer je bilo ugotovljeno, da je vozila pod vplivom alkohola (1.16 mg/l). Zoper voznico (48), bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Poskrbimo, da se bomo s prijetnih decembrskih druženj prav vsi varno vrnili domov k svojim najbližjim!
Začel se je december, mesec, ki ga zaznamujejo številna praznovanja in zabave. Ob druženju s svojci in prijatelji ne pozabite, da alkohol ne sodi za volan. Če vozite, ne pijte, ali pa si priskrbite prevoz. V želji, da bi veseli december tudi ostal vesel, bomo policisti od 2. do 31. decembra poostreno skrbeli za vašo varnost in preverjali psihofizično stanje voznikov na cestah. Do 20. decembra pa si lahko tisti, ki bodo napihali 0,0, prislužijo vstopnice za obisk koncerta.