urednistvo@preteklih24.si

Zaključek tradicionalnega likovnega natečaja in preventivne akcije pod sloganom “Varno na poti v šolo in domov”

Včeraj se je zaključil tradicionalni likovni natečaj in preventivna akcija pod sloganom ” Varno na poti v šolo in domov”, ki je potekal v prostorih Doma Andreja Manfrede v Kobaridu.


 

Včeraj, 6. decembra v dopoldanskih urah, je v prostorih Doma Andreja Manfrede v Kobaridu potekala tradicionalna zaključna prireditev likovnega natečaja in preventivne akcije »Varno na poti v šolo in domov«, ki so jo tudi letos organizirali in izvedli na območju Policijske uprave Nova Gorica za učence nižjih razredov osnovnih šol na Severnem Primorskem. Policijska uprava Nova Gorica je namreč letos že sedemnajsto leto zapored izvedla likovni natečaj, katerega cilj je osveščanje otrok glede varne udeležbe v cestnem prometu. Otroci in mladoletniki so namreč v cestnem prometu največkrat udeleženi kot pešci, potniki v avtobusih, sopotniki v osebnih vozilih in kasneje tudi kot vozniki koles oziroma koles z motorjem. Varnost otrok je v največji meri odvisna od ravnanja in vzgoje staršev. Obnašanje in ravnanje otrok v cestnem prometu je odvisno tudi od njihovega poznavanja in spoštovanja prometnih pravil. K večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč pa lahko prispevajo prav vsi udeleženci z večjo previdnostjo in strpnostjo na cestah. Sicer pa otroci in mladoletniki spadajo v skupino t.i. “šibkejših” prometnih udeležencev, ki se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, sodijo pa med najranljivejše udeležence v cestnem prometu.

Zaključno prireditev z otvoritvijo razstave nagrajenih likovnih del v omenjenih prostorih je tudi letos pripravila Policijska uprava Nova Gorica v soorganizaciji s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kobarid in Osnovno šolo Simona Gregorčiča Kobarid. Sicer pa je komisija likovnega natečaja, v kateri so bile mentorice likovne umetnosti iz dveh osnovnih šol na našem območju (OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici in OŠ
Kanal), v prostorih novogoriške policijske uprave že 22. novembra 2019 opravila izbor med 97 prispelimi likovnimi deli mladih umetnikov in med njimi izbrala 20 najboljših likovnih del, ki so razstavljena v dvorani Doma Andreja Manfreda v Kobaridu (od 2. do vključno 13. decembra 2019). Aktivnosti v zvezi s koordinacijo izvedbe likovnega natečaja je tudi letos izvedel Janko Mencinger iz Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica.

Na včerajšnji preventivni prireditvi so najmlajše pozdravili naslednji govorniki: podžupan Občine Kobarid Marko Miklavič, pomočnik komandirja PP Bovec Robert Horvat, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kobarid Janko Volarič in ravnateljica OŠ Simona Gregorčiča Kobarid Melita Jakelj. Govorniki so se med drugim zahvalili vsem, ki s svojim delom prispevajo k varnejši udeležbi otrok v cestnem prometu, prav tako so ob tej priložnosti izrekli čestitke nagrajenim mladim avtorjem izbranih likovnih del. Nevarnosti v cestnem prometu prežijo vsepovsod, zato so organizatorji preventivne prireditve opozorili, da k večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč lahko prispevajo prav vsi udeleženci v prometu, tudi z večjo previdnostjo in strpnostjo na naših cestah.

V nadaljevanju sta praktične in simbolične nagrade najboljšim mladim avtorjem izbranih likovnih del učencev 3. razredov severnoprimorskih osnovnih šol na temo “Varno na poti v šolo in domov« podelila Janko Mencinger, vodja Oddelka za splošne policijske naloge v Sektorju uniformirane policije PU Nova Gorica in predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kobarid Janko Volarič. Za bogat kulturni program na omenjeni prireditvi so poleg članov kvarteta klarinetov Policijskega orkestra poskrbeli tudi učenci OŠ Simona Gregorčiča iz Kobarida, ki so poskrbeli z glasbenimi točkami in recitalom ter igro s pomenljivim naslovom Cesta ni igrišče! Program je povezoval predstavnik za odnose z javnostmi PU Nova Gorica Dean Božnik.

Po zaključku so se predstavniki PU Nova Gorica tudi pisno zahvalili vsem soorganizatorjem oz. vsem, ki so pomagali pri izvedbi preventivnega projekta. Po Mencingerjevih besedah so tudi letos vodstva osnovnih šol na Severnem Primorskem preventivni projekt pozitivno sprejeli. Glede na dolgoletne pozitivne izkušnje pa bo PU Nova Gorica skupaj s soorganizatorji s tovrstnim projektom nadaljevala tudi v prihodnje.

Nekaj statističnih podatkov

Po statističnih podatkih se je na območju Policijske uprave Nova Gorica letos (podatki veljajo do vključno 4. decembra 2019) zgodilo skupno 872 (v enakem obdobju 2018= 795) prometnih nesreč. Glede na skupno število so policisti PU Nova Gorica letos obravnavali 9 (9) prometnih nesreč s smrtnim izidom, 51 (52) prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo, 211 (205) prometnih nesreč z lažjo telesno poškodbo in 601 (529) prometnih nesreč z materialno škodo. Glede na skupno število prometnih nesreč so bili otroci in mladoletniki letos udeleženi v skupno 30 (v enakem lanskem obdobju= 30) prometnih nesrečah, kot povzročitelji pa v 11 (16) prometnih nesrečah. Zaradi posledic prometnih nesreč je bil 1 (3) otrok in noben (2) mladoletnik huje telesno poškodovani, 17 (6) mladoletnikov in 12 (17) otrok pa je bilo lažje telesno poškodovanih.