urednistvo@preteklih24.si

Policisti našli ukraden avtomobil

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 47 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 193 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbam in deset prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi enajstih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj goljufije, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi najdbe neeksplodiranih bojnih sredstvih in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Prometna nesreča pri Gorenji Gomili

Nekaj po 17. uri so bili šentjernejski policisti obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih avtomobilov pri Gorenji Gomili. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročila 37-letna voznica, ki je zaradi vožnje po levi strani vozišča trčila v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljala 42-letna voznica. Reševalci so lažje poškodovano 42-letno voznico odpeljali v bolnišnico.

KRIMINALITETA

Našli ukraden avtomobil

Oškodovanec je policiste obvestil, da je v naselju Stari Grad na območju Krškega v noči na 4. 12. nekdo z dvorišča stanovanjske hiše odtujil njegov osebni avtomobil Lancia Phedra. Vozilo je bilo odklenjeno v njem pa kontaktni ključi. O tatvini so bili takoj obveščeni policisti na širšem območju. V popoldanskih urah so policisti PP Novo mesto ukraden avtomobil našli v naselju v okolici Novega mesta. S preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin nadaljujejo, ukraden avtomobil pa bodo vrnili lastniku.

Vlomi in tatvine

V Dolenjih Skopicah je med 3. 12. in 4. 12. nekdo vlomil v prodajalno in oddtujil menjalni denar in živila. Škode je za okoli 300 evrov.

V kraju Mavrlen je med 14. in 20. uro nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev, skozi vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil dve lovski puški in ročno uro. Z vlomom in tatvino je lastnike oškodoval za 2000 evrov.

Opozorilo!

Policisti in kriminalisti pri preiskavah vlomov ugotavljajo, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Opazujejo hiše in navade stanovalcev, vlamljajo pa največkrat v zgodnjih večernih urah in v tiste hiše, v katerih očitno ni nikogar. Policisti občane pozivajo, da naj jih obveščajo o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše in bi se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega dejanja. Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem kasnejšem vlomu lahko bistveno pripomore k uspešni preiskavi kaznivega dejanja. Svetujejo, da ob temnih delih dneva, tudi če od doma odidete le za krajši čas (sprehod, odhod v trgovino ipd.), v hiši pustite prižgano luč, televizijski ali radijski sprejemnik – hiša naj ne daje videza, kot da v njej ni nikogar. Ob daljši odsotnosti poprosite sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste.

Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto najdejo na predvidljivih in lahko dostopnih mestih. Občanom svetujejo, da doma ne hranijo večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakomur, ki bi postal žrtev vloma, policisti svetujejo, naj o tem nemudoma pokličejo na številko 113. Oškodovanci naj do prihoda policistov ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Loč (Brežice) izsledili in prijeli deset državljanov Afganistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.