urednistvo@preteklih24.si

Na Severnem Primorskem kriminalisti obravnavali več primerov kaznivih dejanj ponarejanja denarja

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica so v mesecu novembru 2019 obravnavali več kaznivih dejanj ponarejanja denarja (po 243. členu KZ-1), in sicer je bilo največ unovčitev ponarejenih bankovcev v gostinskih lokalih po Novi Gorici, prav tako pa se je povečalo število unovčenih ponarejenih bankovcev na območju Idrije. Storilci kaznivih dejanj unovčujejo predvsem ponarejene bankovce apoenskih vrednosti 50 evrov. Največkrat unovčena ponaredka pa imata serijsko številko S62716737274 in MB6666888880.


 

Pred nami so prihajajoči praznični dnevi, čas, ki ga več ljudi nameni tudi nakupom raznih izdelkov v trgovinah kot tudi na stojnicah, božičnih sejmih, javnih prireditvah…. Glede na to, da bližajoči prazniki ustvarijo pogoje za unovčevanje ponaredkov – več ljudi, zaradi preobilice dela je zmanjšana pozornost prodajalcev, nezmožnost preverjanja bankovcev z napravami za preverjanje, policisti in kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica opozarjajo na večjo previdnost pri sprejemanju plačil z gotovino. Glede na izkušnje iz preteklega obdobja gre za storilce, ki s svojim videzom in obnašanjem ne vzbujajo pozornosti zaposlenih oz. organizatorjev javnih prireditev. Zelo pogosto neznanci opravijo nakupe cenejšega blaga oz. storitev, ki ga plačajo s ponarejenim bankovcem za 50 evrov v pričakovanju, da dobijo vrnjen čim večji preostanek denarja.

Vsi tisti, ki pri svojem delu poslujete z gotovino, bodite še posebej pozorni na nepravilnosti na bankovcih in v vsakem primeru, ko se vam zdi, da ste prejeli sumljiv bankovec, ga zadržite in takoj obvestite policiste na znano interventno številko policije 113, ki bodo hitro in ustrezno ukrepali v skladu s svojimi pooblastili. Tudi z osebo, ki je prinesla ponarejeni bankovec, se ne prepirajte, predvsem pa ne ogrožajte svoje varnosti. Predvsem si skušajte zapomniti kdaj, kje in od koga ste prejeli sumljiv bankovec. Policistom lahko kasneje pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: izgled storilca, prevozno sredstvo oz. registrsko številko avtomobila, s katerim se je kasneje odpeljal… Omenjene informacije so zelo koristne pri iskanju storilcev tovrstnih kaznivih dejanj (več o preprečevanju denarja tudi na spletni strani Banke Slovenije: https://www.bsi.si/bankovci-in-kovanci/evrobankovci/preprecevanje-ponarejanja

oz. https://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/security/html/index.sl.html).

Prav pozornost pri sprejemanju bankovcev kot plačilnem sredstvu, je 28. novembra 2019 pripomogla k prijetju 41-letne državljanke Republike Italije, ki je na območju Nove Gorice poskušala unovčiti ponarejen bankovec.

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica so v enajstih mesecih 2019 obravnavali 101 (v enakem obdobju 2018=105) kaznivih dejanj ponarejanja denarja. Večina tovrstnih kaznivih dejanj je bilo letos obravnavanih na območju Policijske postaje Nova Gorica, in sicer 82 (v enakem obdobju lani 84).

Kdor ponaredi denar, da bi ga spravil v obtok kot pravega, ali kdor spremeni pravi denar, da bi ga spravil v obtok, ali kdor tak ponarejeni denar spravi v obtok, je v skladu s Kazenskim zakonikom (člen 243/I KZ-1) zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let.