urednistvo@preteklih24.si

Ljudje v Gorišnici pomagali moškemu, ki je bil tako pijan, da je obležal

Mariborski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah prejel 310 klicev, od tega 102 interventna oz. takšna, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so policisti obravnavali tudi dva poizkusa nedovoljenih prehodov državne meje.

 

Včeraj so policisti na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje, v priklopnem tovornem vozilu makedonskih registrskih oznak, odkrili 4 državljane Afganistana. Vse 4 so po končanih postopkih vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Popoldan pa so na istem mejnem prehodu v priklopnem vozilu turških registrskih oznak odkrili še dva državljana Afganistana. Ker sta zaprosila za mednarodno zaščito, so oba odpeljali v Azilni dom, voznika, 47-letnega
državljana Turčije, pa so pridržali, saj je obstajal utemeljen sum, da je obema tujcema nudil pomoč pri poskusu nedovoljenega vstopa in je s tem storil kaznivo dejanje.

Izpostavljamo:

NERAZUMNO!

Včeraj popoldan so bili na telefonsko številko 113 obveščeni, da so ljudje v Gorišnici pomagali moškemu, ki je bil tako pijan, da je obležal. Čez slabih 10 minut so policisti prejeli novo obvestilo, da se je isti moški odpeljal z osebnim avtomobilom. Policisti, ki so bili že v bližini, zaradi prvega obvestila, so 52-letnega voznika ustavili in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Ta je pokazal, da je imel voznik v organizmu 1,15 mg/l alkohola. Policisti so mu nadaljnjo vožnjo preprečili tako, da so ga pridržali do streznitve. Izdali so mu plačilni nalog, zagovarjati pa se bo moral tudi pri pristojnem sodniku.

Včeraj, tik pred 18. uro pa so bili policisti obveščeni o prometni nesreči na Pobreški cesti v Mariboru. Tam je 39-letni voznik tovornega vozila Renault Kangoo, zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v osebni avtomobil, ki ga je vozila 23-letna voznica. Slednja se je v trčenju lažje telesno poškodovala, k sreči pa jo je brez poškodb odnesel dojenček, ki ga je imela v vozilu. Policisti so ugotovili, da je imel povzročitelj nesreče v organizmu 1,20 mg/l alkohola.

Policisti so vozniku seveda odvzeli vozniško dovoljenje, mu izdali plačilni nalog, tudi on pa se bo moral zagovarjati pri pristojnem sodniku, saj bodo policisti zoper njega podali obdolžilni predlog.

Težko je razumeti, da tisti, ki je pil alkoholne pijače sploh sede za volan vozila. Še težje je razumeti, da v cestnem prometu vozi nekdo, ki ima v organizmu tako koncentracijo alkohola, kot zgoraj opisana voznika. Popolnoma nerazumno pa je, da vozilo upravlja nekdo, ki je še malo pred tem zaradi opitosti obležal. Tokrat se je končalo z lahkimi poškodbami, kaj hitro bi lahko bilo tudi drugače. In to v času, ko se policisti, skupaj z mnogimi organizacijami, organi in službami trudijo s poostrenimi nadzori odvrniti voznike, da bi sedli za volan, če so pili alkoholne pijače. Kot, da na naših cestah ni bilo že preveč tragedij. Vozniki, bodimo odgovorni in če smo udeleženi v cestnem prometu, pihajmo 0,0 ! Poskrbimo, da se bomo s prijetnih decembrskih druženj prav vsi varno vrnili domov k svojim najbližjim! 
.

STARI ZNANEC POLICIJE PRISTAL V PRIDRŽANJU

Policisti Policijske postaje Maribor II so včeraj popoldan, zaradi suma storitve večih kaznivih dejanj na območju Maribora in okolice, odvzeli prostost državljanu Bosne in Hercegovine. Obstaja namreč utemeljen sum, da je izvršil najmanj 41 kaznivih dejanj, od tega eno kaznivo dejanje roparske tatvine po 207. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in 40 kaznivih dejanj tatvin, po 204. členu KZ-1. Pri izvrševanju kaznivih dejanj si je protipravno prilaščal predvsem tehnične, pa tudi prehrambene in druge predmete. Osumljeni bo, ko bodo zbrana vsa obvestila in dokazni predmeti, priveden na zaslišanje k Preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

ZBIRALA PROSTOVOLJNE PRISPEVKE

Včeraj popoldan so policisti bili obveščeni, da na Teznem v Mariboru neznana ženska pobira prostovoljne prispevke za enega od društev za zaščito živali. Ko je ozaveščena občanka želela, da se izkaže s kakšnim dokumentov društva, se je ženska izgovorila, da ga je pozabila v avtu in odšla. Policisti so jo kmalu za tem prijeli in ugotovili, da ženska ni imela dovoljenja za pobiranje prispevkov in da tudi ni pobirala prispevkov v imenu kakšnega društva. Zato so ji zbran denar in popisni list zasegli ter bodo zoper njo podali obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

Ob tej priložnosti policisti ponovno opozarjajo vse ljudi, naj ne nasedajo takim pobiralcem prostovoljnih prispevkov. V predbožičnem in prednovoletnem času, ko se od vrat do vrat pogosto prodajajo koledarji, je pričakovati, da bo takih kršiteljev še več. Vsakdo, ki pobira prostovoljne prispevke mora imeti pri sebi ustrezno dovoljenje pristojne upravne enote, overjen popisni list in identifikacijski dokument. V kolikor menite, da kdo prispevke
pobira neupravičeno, o tem takoj obvestite 113.

ODVZEM MOTORNEGA VOZILA

Včeraj, okoli 20. ure so bili možje v modrem obveščeni, da je neznani storilec na Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici odtujil osebni avtomobil znamke Renault Clio. To ni bilo ravno težko, saj je lastnik pustil ključe vozila kar v njem. Policisti so vozilo izsledili slabo uro za tem v Selah pri Polskavi in ob tem prijeli tudi osumljenca, stara 73 in 51 let. Vozilo sta lastniku odpeljala okoli 19. ure.

Policisti so osumljencema vozilo zasegli in ga vrnili oškodovancu. Oba bodo kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.