urednistvo@preteklih24.si

Pod pretvezo gluhonemosti pobiral denarne prispevke

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 117 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 379 klicev. Obravnavali so 19 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda, šest prometnih nesreč z lažjimi poškodbami in eno s hujšimi. Zasegli so eno vozilo. S področja kriminalitete so obravnavali 9 vlomov in tri tatvine. Intervenirali so 13x zaradi kršitve javnega reda in miru.

29. 11.2019

Ob 16.26 smo bili obveščeni o prometni nesreči na cesti Senožeče – Sežana, pred priključkom na avtocesto. Ugotovljeno je bilo, da je 26-letnik vozil osebni avto od Senožeč proti Štorjam in pred vrhom klanca prehiteval pred
seboj vozeče vozilo. V tem trenutku je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 27-letni voznik, ki je z vozilom, v izogib čelnem trčenju, sunkovito zavil desno in zapeljal na desno bankino ter zadel v obcestni količek. 26-letni voznik je prav tako v izogib trčenju na hitro zavil desno, nakar je izgubil oblast nad vozilom, zato je vozilo zdrselo bočno preko nasprotnega smernega vozišča izven vozišča in se prevrnilo. Poškodovanega 26-letnega povzročitelja so odpeljali v bolnico Izola. Sledi mu plačilni nalog.

Ob 18.06 uri, smo bili obveščeni o prometni nesreči na Podvozni cesti v Luciji. Udeležena sta bila 51-letni kolesar in 43-letni pešec. Kolesar je huje poškodovan. Prič ob prihodu policistov na kraju ni bilo več, izjavi obeh udeleženih pa si nasprotujeta. Za razjasnitev okoliščin in vzroka prometne nesreče ponovno prosimo morebitne priče, ki so videle to nesrečo, da pokličejo na 113 ali PP Piran.

Na Dolinski v Kopru je nekdo vlomil v stanovanje. Pregledal in premetal je prostore, zatem pa ukradel zlato verižico in uhane. Nekdo je vlomil tudi v hišo na Tribanu, vendar ni nič odnesel.

30. 11.2019

Dopoldan se je v Lokvah pri Sežani 58-letni domačin z motokultivatorjem vključeval v promet na javno cesto in pri tem izsilil prednost osebnemu avtomobilu, ki ga je vozil 66-letni domačin. Povzročitelju sledi obdolžini predlog.

V Dekanih je nekdo vlomil v restavracijo in izza točilnega pulta iz denarnice ukradel 45 evrov.

Dopoldan je na interventno številko 113 poklicala občanka in povedala, da je pred trgovino v Kopru tujec, ki pod pretvezo gluhonemosti pobira denarne prispevke za gluhe in telesno prizadete otroke. Policisti so identificirali 17-letnega državljana Romunije, podan je bil obdolžilni predlog na sodišče. Ker je tujec mladoleten, je bil o zadevi obveščen tudi Center za socialno delo.

V Kopru je nekdo na Cesti na Markovec vlomil v stanovanje. Lastnikom je odnesel gotovino in zlatnino.

Popoldan, ob 17.30, je 53-letni voznik peljal z osebnim avtomobilom od Belvederja proti krožišču Jagodje. Ko je zavijal levo, je pri tem spregledal moped, katerega je pravilno iz nasprotne smeri pripeljal 15-letnik, ki je trčil v prednjo desno stran osebnega avtomobila. Voznik mopeda in njegov sopotnik sta pri tem padla in se lažje poškodovala. Povzročitelju sledi plačilni nalog, vozniku mopeda pa obdolžilni predlog, ker je mlajši od 16 let, pa je imel kljub temu na mopedu sopotnika.

Ob 18.04 je bila prometna nesreča pri vasi Kopriva, na cesti proti Štanjelu. 31-letni voznik iz Dutovelj je vozil v smeri Dutovelj in zapeljal na nasprotno smerno vozišče, preko polne črte. Tam je trčil v osebni avto, ki ga je peljal 19-letni Sežančan. Po trčenju je povzročitelj zapeljal desno izven vozišča in trčil v drevo ter se obrnil na streho. Ob trčenju in
prevračanju sta se tako voznik kot tudi njegov 30-letni sopotnik lažje poškodovala. Poškodovana so na kraju oskrbeli reševalci, potem pa so ju odpeljali na pregled v bolnico Izola. Preizkus alkoholiziranosti je povzročitelju pokazal 0.95 mg/l. Sledi mu kazenska ovadba za kaznivo dejanje nevarne vožnje.

Po obvestilu občana, da se je v Kopru pravkar v vozilo usedel vinjen voznik, so ga policisti ob 20.30 hitro našli. Avto je peljal 53-letnik, ki je kazal očitne znake alkoholiziranosti. Odrejen preizkus alkoholiziranosti je pokazal 1,11 mg/l. Sledi mu obdolžilni predlog.

Opozarjamo na nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola. Vsem, ki ste opazili voznike, ki so vidno pod vplivom alkohola, sporočamo, da to lahko vedno prijavite na 113. Policisti na vse takšne klice nemudoma reagirajo, nevarnega voznika izsledijo in ga izločijo iz prometa. Pijani vozniki namreč niso nevarni samo sebi, ampak tudi vsem ostalim udeležencem v cestnem prometu!

1. 12.2019

Na Petronijevi ulici v Kopru je nekdo vlomil v hišo. Premetali so stanovanje, po prvih podatkih niso nič odnesli.

Med 26. 11. in 28. 11. 2019 ne nekdo vlomil v zidano lopo na njivi med Bertoki in Dekani. Iz notranjosti vrtne lope mu je odtujil mlin za koruzo, frezo znamke Goldoni, nahrbtno kosilnico Kawasaki, vrtno kosilnico, bencinsko črpalko znamke Subaru, voziček za prenos črpalke in agregat. Škode je za približno 1600 evrov.

Ob 22.40 je na cesti za Novo Sušico osebni avto zapeljal s cestišča. Ugotovljeno je bilo, da je 60-letni domačin zaradi vožnje preblizu desnega roba z vozilom trčil v štor drevesa, nakar ga je odbilo na brežino in zatem na travnik, kjer je obstal na kolesih. Odrejen preizkus alkoholiziranosti je pokazal rezultat 0,96 mg/l. Odvzeto mu je bilo vozniško dovoljenje, odpeljan je bil na pregled v SB Izola. Sledi mu obdolžilni predlog.

Ponoči je nekdo vlomil v poslovni prostor v Kopru in ukradel nekaj gotovine.

2. 12.2019

Ob 1. uri ponoči je bil sprožen alarm na bencinskem servisu na Škofijah. Policisti so takoj odšli na kraj in ugotovili, da je dejansko vlomljeno v prostor. Storilci so odnesli več kartonastih škatel različnih znamk cigaret. Nadaljuje se zbiranje informacij.

Ob 7.06 je bila prometna nesreča na avtocesti med Kozino in Divačo. Osebni avto je trčil v ograjo na prehitevalnem in tam obstal. Vozilo prijavitelja, ki je povozil pnevmatiko, se je ustavilo v bližini, na odstavnem pasu. Policisti so ugotovili, da je 41-letni Ankarančan z osebni avtomobilom zaradi neprilagojene hitrosti najprej trčil v desno odbojno ograjo, od koder ga je odbilo v levo odbojno ograjo, nakar je obstal na prehitevalnem pasu. Za njim je pripeljal voznik 30-letni voznik iz Sečovelj in povozil kos, ki je odpadel s poškodovanega avtomobila. Povzročitelj je bil odpeljan v SB Izola na pregled, sledi mu globa.

Ob 7.35 pa je 23-letni voznik z osebnim avtomobilom vozil od Dragonje proti Kopru, kjer je zaradi neprilagojene hitrosti zletel s ceste. Sledi mu plačilni nalog.

Opozorilo
Zaradi dežja so ceste bolj nevarne, na cestišču je tudi večja količina vode (akvaplaning), zato vse opozarjamo na previdno in prilagojeno vožnjo! Ko na cestišču ostaja plast vode, ki je kolo ne uspe dovolj hitro odriniti, pnevmatika drsi. V tem primeru se zmanjša sposobnost zaviranja in poveča nevarnost zanašanja.

Ilegalne migracije

Na območju PU Koper so policisti od petka, 29. 11. 2019 od 6.00 ure, do ponedeljka, 2. 12. 2019 do 6.00 ure, obravnavali 28 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. Policisti PP Koper so obravnavali 16 oseb, policisti PP Ilirska Bistrica so obravnavali 11 oseb in policisti PP Kozina so obravnavali 1 osebo. Postopki še potekajo.

Obravnavane osebe po državljanstvih:
Iran 10,
Afganistan 6,
Indija 4,
Hrvaška 2,
Irak 2,
Pakistan 2,
Sirija 2.