urednistvo@preteklih24.si

Na Tolminskem našli mrtvega nemškega jadralnega padalca

Včeraj, 12. junija 2017 ob 16.31 uri, so policiste obvestili, da skupina jadralnih padalcev (vsi nemški državljani), na Tolminskem pogrešajo njihovega 58-letnega prijatelja, s katerim so okoli 12. ure vzleteli z vzletišča na Kobali (Občina Tolmin).
Skupina desetih jadralnih padalcev je namreč po vzletu s Kobale pristala na pristajališču v Tolminu razen omenjenega 58-letnega jadralnega padalca, državljana Nemčije; slednji se po vzletu z omenjenega vzletišča njihovim prijateljem ni več oglasil. Omenjena skupina nemških jadralnih padalcev je kasneje odšla proti Kobaridu z namenom še enega spusta z jadralnim padalom s kobariškega Stola, medtem pa so večkrat skušali priklicati tudi njihovega 58-letnega prijatelja.

Ker se slednji ni odzval na njihove klice, so za pomoč zaprosili pristojne reševalne službe. Kasneje so posredovali tudi gorski reševalci GRS Tolmin, ki so ob pomoči vojaškega helikopterja pregledali kraj vzleta in predvideno smer letenja 58-letnega nemškega jadralnega padalca in pregledali širše območje od Kobale do Vodil Vrha.

Po daljšem iskanju so ga tik pod vrhom Tlake, hribom nad vasjo Selo nad Podmelcem in Podmelcem (na višini 900 metrov nadmorske višine) našli mrtvega v krošnji drevesa; na truplu ni bilo vidnih znakov telesnih poškodb.

S strani zdravnice ZD Tolmin je bila odrejena sanitarna obdukcija, ki jo bodo opravili na pristojnem Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. Policisti so tujo krivdo izključili in bodo o zadevi s pisnim poročilom obvestili pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Policija je o zadevi seznanila poleg preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Državnega tožilstva v Novi Gorici tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov (ministrstvo za infrastrukturo).