urednistvo@preteklih24.si

Na številko 113 prejeli 485 klicev

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 146 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 485 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri se je udeleženec huje poškodoval, dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 10 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Štirim kršiteljem cestnoprometnih predpisov so zasegli vozila in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 41 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.
Prometna nesreča v Dragovanji vasi

V noči na 3. 6. je v Dragovanji vasi voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Lažje poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da povzročitelj nesreče nima veljavnega voznišekga dovoljenja. Vozil je pod vplivom alkohola, avtomobil pa ni bil registriran. Zoper voznika bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov.

V prometni nesreči poškodovan voznik mopeda

V Novem mestu je 2. 6. dopoldne voznik osebnega avtomobila, ki je pripeljal po Ljubljanski cesti, v krožišću odvzel prednost vozniku mopeda. 18-letni voznik mopeda je po trčenju padel in se lažje poškodoval. 64-letnemu povzročitelju nesreče so policisti izdali plačilni nalog.

Prometna nesreča na avtocesti

V noči na 5. 6. se je zgodila prometna nesreča na avtocesti med Dronovim in Zalokami. Novomeški prometniki so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 38-letni voznik, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil, ki ga je vozil 42-letni voznik. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,32 miligramov alkohola. Lažje poškodovanega 48 letnega potnika iz vozila 42-letnega voznika so oskrbeli v novomeški bolnišnici.

Na avtocesti prehitro in pod vplivom alkohola

Na delu avtoceste pri Drnovem, kjer je hitrost omejena na 80 km/h, so novomeški prometniki 4. 6. dopoldne ustavili voznika, ki je vozil 170 km/h. Med postopkom so vozniku zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 21-letni državljan Švice je imel v litru izdihanega zraka 0,67 miligramov alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in ga kasneje privedli v postopek na pristojno sodišče.

Zasega vozil

Med kontrolo prometa na cesti med Novim mestom in Mirno Pečjo so policisti 3. 6. zvečer ustavili 24 letno voznico osebnega avtomobila, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozilo so ji zasegli in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Pri Dobruški vasi so 4. 6. zvečer ustavili mladoletnika, ki je vozil avtomobil. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,52 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah cestnoprometnih predpisov z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Brežiški policisti prijeli vlomilca

Brežiški policisti so bili 3. 6. zjutraj obveščeni, da je ponoči nekdo vlomil v prodajni kiosk na železniški postaji in odtujil tobačne izdelke. Takoj so pričeli z aktivnosti za izsleditev storilca. Na podlagi ugotovitev in zbranih obvestil so prijeli 30-letnega osumljenca, pri katerem so našli in zasegli več kot 120 zavojev cigaret. Zasegli so mu tudi 19 prepovedanih tablet. Osumljenca so pridržali in ga bodo zaradi kaznivega dejanja ovadili na pristojno tožilstvo.

Previdno pri nakupu gradbene in kmetijske mehanizacije preko spletnih oglasov

V zadnjem obdobju so policisti in kriminalisti prijeli več prijav občanov, ki so bili oškodovanci goljufij pri nakupu gradbene in kmetijske mehanizacije preko spletnih oglasov. Neznani storilci, v glavnem iz tujih držav, večinoma iz Velike Britanije, zlorabijo identiteto znane družbe, ki se ukvarja s prodajo gradbene in kmetijske mehanizacije na način, da uporabijo ime in naslov znane družbe, ustvarijo lažno spletno stran s svojimi kontaktnimi podatki, elektronskim naslovom in telefonom, na katerih prodajajo kmetijsko in gradbeno mehanizacijo po izredno ugodnih cenah, nižjih za polovico ali celo več. Tovrstni oglasi se pojavljajo tudi na spletnih straneh slovenskih spletnih oglasnikov.

Značilnost teh goljufivih oglasov je, poleg neobičajno nizke cene, da so skoraj vsi oddani v večernih urah, da so na spletu le dan ali dva, neobičajen in pomanjkljiv zapis oglasa, v katerem je naveden le letnik in cena ali ure in cena), ter to, da je kot edini kontakt navedena elektronska pošta. Ko potencialni kupci preko elektronske pošte stopijo v kontakt s prodajalcem, jim ti ne omogočijo možnost ogleda mehanizacije. Prodajalci se največkrat izgovarjajo, da mehanizacije ne skladiščijo na enem mestu, da je potrebno ogled najaviti vsaj dva tedna pred prihodom, tem času pa naj bi bila večina blaga že prodana. S temi argumenti in izredno nizko kupnino, katero morajo kupci običajno nakazati na TRR v tujino, kupce prepričajo v nakup, kateremu pa običajno ne sledi dobava plačanega. Po prejemu denarja se neznani storilci na elektronska sporočila in klice ne odzivajo, spletna stran pa je v nekaj dneh izbrisana.

Policisti in kriminalisti opozarjajo na previdnost pri nakupu gradbene in kmetijske mehanizacije po neprimerljivo nizkih cenah preko spletnih oglasov, saj je zaradi načina storitve tudi preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj oteženo.

Vlomi in tatvine

V kraju Dobe na območju Krškega je 2. 6. nekdo skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil zlat nakit in denar. Lastnika je oškodoval za 3000 evrov.

Med 1. 6. in 2. 6. je v okolici Otočca nekdo iz kleti odtujil motokultivator, dve kosilnici in škropilnico. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za 800 evrov.

Na parkirnem prostoru pokopališča v Krškem je 3. 6. neznanec izkoristil krajšo odsotnost oškodovanke in ji iz vozila odtujil torbico z denarjem in dokumenti.

Zasegli avtomobil

Na mejni prehod Obrežje je 4. 6. zvečer na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila Range rover. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila. Ugotovili so, da so identifikacijske oznake vozila prenarejene. Avtomobil so zasegli in o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.