urednistvo@preteklih24.si

Vinjen povzročil prometno nesrečo

Nekaj po 19. uri se je zgodila prometna nesreča na cesti med Šentjernejem in Prekopo. Po prvih ugotovitvah policistov je 39-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti trčil v avtomobil voznika, ki je vozil pred njim in je zaradi zavijanja levo ustavil vozilo.


Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,91 miligramov alkohola (1,9 g/kg). Oba udeleženca, ki sta se v nesreči lažje poškodovala, so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti bodo zoper povzročitelja podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti v letu 2016 v 167 primerih ugotovili, da so bili povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Delež alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je znašal 11,9%, kar je za 2% več kot v letu 2015. Povprečna stopnja alkohola pri povzročiteljih je bila 1,47 grama alkohola na kilogram krvi. Alkoholizirani vozniki so povzročili 6 prometnih nesreč s smrtnim izidom in 62 prometnih nesreč, v katerih se je 17 udeležencev hudo poškodovalo, 73 pa je utrpelo lažje poškodbe. Letos so na naših cestah v štirih prometnih nesrečah umrli štirje udeleženci. Dve nesreči s smrtnim izidom sta povzročila voznika, ki sta imela več kot 1.7 grama alkohola na kilogram krvi.

Vlomi

V noči na 23. 5. je v kraju Golobinjek nekdo vlomil v dve počitniški hiši in odtujil akumulator, prehrambene izdelke in pijačo. Povzročil je za okoli 700 evrov škode.

V Dolenjem Globodolu je nekdo vlomil v zidanico in odtujil motorno žago, udarno kladivo, posodo z gorivom in steklenico alkoholne pijače. Lastnika je oškodoval za 1000 evrov.

In še statistika

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 51 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 191 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se trije udeleženci lažje poškodovali in tri prometne nesreče, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 17-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj grožnje, ponarejanja denarja, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.