urednistvo@preteklih24.si

V nesrečah s poškodbami udeležena kolesarja

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali dve prometni nesreči z udeležbo kolesarjev. Zgodaj zjutraj je voznik z osebnim avtomobilom na prehodu za pešce v Šenčurju trčil v mlajšo kolesarko in jo telesno poškodoval, popoldan pa je na Lancovem zaradi neprilagojene hitrosti in vpliva alkohola (0,48 mg/l) kolesar padel sam in se prav tako telesno poškodoval.


Od začetka akcije za večjo varnost kolesarjev, ki se je začela prejšnji teden, 15. maja, je bilo v nesrečah poleg teh dveh kolesarjev udeleženih tudi nekaj drugih kolesarjev, do nevarnosti pa je prihajalo zaradi neprilagojene hitrosti vožnje kolesa, odvzemov prednosti in padcev. V nesrečah je bila med drugimi poškodovana kolesarka, ki ji je voznik v Kranju 16. maja odvzel prednost; 17. maja je prav tako v Kranju kolesar po cesti padel sam; 19. maja pa se je mlajša kolesarka pri padcu s kolesom poškodovala v Podkorenu. Zato apeliramo na udeležence, naj upoštevajo prometna pravila in naj s previdno vožnjo poskrbijo za večjo varnost.

Vozniki to lahko storijo s tem, da se kolesarjem približujejo z zmanjšano hitrostjo, na ustrezni varnostni razdalji, jim dajo prednost in jih prehitevajo previdno ter na zadostni bočni razdalji, vendar nikoli v trenutku, ko iz nasprotne smeri prihaja vozilo ter v ovinkih, na ozkih in poškodovanih delih cest. Kolesarji pa morajo voziti v pravi smeri vožnje in čim bližje desnemu robu vozišča, v skupini en za drugim in na ustrezni varnostni razdalji. Kjer je kolesarka steza jo morajo kolesarji uporabljati, uporabljajo naj tudi kolesarsko čelado, ponoči in ob zmanjšani vidljivosti pa morajo imeti na kolesu svetilke in odsevnike. Nihče od udeležencev naj v prometu ne bo udeležen pod vplivom alkohola!

Statistika

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel 10 obvestil o prometnih nesrečah, 9 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in 2 v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in nasilje v družini.