urednistvo@preteklih24.si

Minuli vikend sprejeli 17 obvestil o prometnih nesrečah

Gorenjski operativno komunikacijski center je preko vikenda sprejel 17 obvestil o prometnih nesrečah, 17 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in 4 v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in vlom.


Utrujenost v eni nesreči, v drugi dehidracija

Policisti so preko vikenda med več prometnimi nesrečami obravnavali dve, ki bi se jima z veliko verjetnostjo dalo izogniti. Ena od nesreč se je zgodila v petek zvečer, povzročila pa jo je voznica, ki je zaradi velike utrujenosti zapeljala na nasprotno smerno vozišče in se po trčenju v nasproti vozeče tovorno vozilo prevrnila na bok, drugo nesrečo pa so v soboto dopoldan policisti obravnavali na Bledu. V tej nesreči je voznika, zelo verjetno zaradi dehidracije, obšla slabost in je zato zapeljal s ceste in povzročil nesrečo. Po dogodku je bil odpeljan v jeseniško bolnišnico.

Dogodka tokrat nista imela resnejših posledic, gre pa za zelo nevarni situaciji in stanja, zaradi katerih je voznik premalo ali pa sploh ni zbran, ne reagira pravilno, napačno ocenjuje hitrost in razdaljo, pogosto vijuga, je nekritičen do svoje vožnje, psihofizične sposobnosti pa so zelo zmanjšane in primerljive z vožnjo pod vplivom alkohola.

Večje število voznikov pod vplivom alkohola, med njimi tudi motorist s potnikom

Gorenjski policisti so preko vikenda obravnavali večje število voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Iz prometa so jih izločili 20, vrednosti oziroma stopnje alkohola pa so se gibale od 0,30 mg/l in celo do 1,03 mg/l alkohola. Eden od voznikov, ki je vozil s skoraj promilom alkohola (0,45 mg/l), je bil pozitiven tudi na test za prepovedane droge, s približno enako stopnjo alkohola (0,47 mg/l) pa je bil v prometu udeležen še motorist, ki je prevažal potnika brez čelade. V enem primeru so policisti voznika z 0,44 mg/l alkohola iz prometa izločili že okoli 7.30 zjutraj, voznico z najvišjo stopnjo alkohola – 1,03 mg/l – pa so obravnavali v dopoldanskem času.

V vseh primerih je šlo za nevarno udeležbo teh voznikov v prometu in dejavnike tveganja, ki zelo zvišujejo možnost za udeležbo v prometnih nesrečah, kjer je prag tolerance že tako ali tako minimalen. Zaskrbljujoče je, da je bil med temi vozniki s skoraj promilom alkohola tudi motorist, ki je na motornem kolesu prevažal še potnika brez čelade. V izogib tveganjem zato apeliramo na voznike, naj se ne odločijo za vožnjo pod vplivom alkohola!

Več nesreč ranljivejših udeležencev

Gorenjski policisti so med vikendom obravnavali več nesreč z udeležbo ranljivejših udeležencev. Na Jesenicah je voznik z avtomobilom v motorista trčil zaradi nepravilnega premika; v Lešah pri Tržiču je mopedist z neregistriranim vozilom, brez čelade in brez vozniškega dovoljenja odvzel prednost drugemu vozniku in se v nesreči telesno poškodoval; v Šenčurju je po cesti padel moški s kolesom, ki je bil vidno pod vplivom alkohola, in se telesno poškodoval; v Kranjski Gori pa je po cesti sama padla kolesarka in si huje poškodovala roko.

Droge

Radovljiški policisti so v petek zvečer v Lescah obravnavali dva moška, ki sta imela pri sebi snovi, ki so zelo verjetno prepovedana droga. Zasežena je bila manjša količina drog konoplja, speed in halucinogene gobice. V soboto so policisti prepovedano drogo v dveh postopkih zasegli še na Bledu. Obakrat je šlo za manjšo količino snovi, ki je zelo verjetno prepovedana droga konoplja. Proti vsem osebam policisti še vodijo postopke.

Prostovoljni prispevki

V petek so policisti obravnavali dve prijavi o sumu nedovoljenega pobiranja prostovoljnih prispevkov. V Kranju naj bi jih pred trgovskim centrom za gluhoneme osebe zbirali dve osebi, prav tako tudi v Radovljici, kjer so se prispevki domnevno zbirali za invalide. V Radovljici so policisti v tej zvezi izsledili in v prekrškovnem postopku obravnavali dva državljana Romunije.

Pred takimi ali drugačnim izročanjem prispevkov naj se ljudje prepričajo, komu ga dajejo in ali ima oseba za zbiranje prispevkov ustrezne dokumente, da bi se izognili zlorabi. Pobiralec mora imeti dovoljenje upravne enote, izročeni prispevki pa se morajo evidentirati v overjenih, žigosanih in podpisanih nabiralnih listih. Pobiralca lahko prosijo tudi za njegove podatke.

Kriminaliteta

V petek okoli 18. ure je neznani storilec na Polici pri Naklem pristopil do odklenjenega tovornega vozila in so iz kabine prisvojil voznikovo denarnico; v soboto okoli 14.30 je storilec v Preddvoru razbil steklo na vratih vozila in iz njega odtujil torbico s predmeti; v Tržiču pa so prav tako v soboto zvečer obravnavali domačina, ki naj bi kljukal po vratih stanovanj, kar je ena od okoliščin, ki običajno vodi v izvrševanje kaznivih dejanj. V izogib odtujitvi stvari zato predlagamo izvajanje samozaščitnih ukrepov in v tej zvezi na nepremičninah vsaj zaklepanje vrat – vedno, tudi ko smo doma – ter zapiranje oken v odsotnosti in ustrezno skrb za denar in lastnino. Podobni ukrepi veljajo tudi za vozila, ki naj bodo zaklenjena, v njih pa naj ne bo vrednih predmetov.

V stanovanjski objekt pa je bilo vlomljeno na Bledu. Kaj je storilec odtujil, se še ugotavlja.

Požar

V Škofji Loki so policisti včeraj obravnavali požar v stanovanju bloka in v ogledu ugotovili, da je zagorelo na lesenem pohištvu oziroma v eni izmed omar. V požaru ni bil nihče poškodovan, ena oseba je bila obravnavana zaradi vdihavanja dima, nastala pa je materialna škoda. Postopek policisti še vodijo in zbirajo obvestila.

Prejšnji teden je zagorelo tudi na deponiji v Podmežaklji na Jesenicah. Zagoreli so odpadki, policisti pa preverjajo sum, da bi bil požar lahko podtaknjen, in vodijo postopek.