urednistvo@preteklih24.si

Letos obravnavali že okoli 50 nesreč zaradi prekratke varnostne razdalje

Policisti so včeraj opoldan v Škofji Loki obravnavali prometno nesrečo z udeležbo dveh osebnih avtomobilov, ki sta trčila zaradi vožnje na neustrezni varnostni razdalji. Ko se je eden od njiju na cesti ustavil je drugi vanj trčil in povzročil prometno nesrečo z materialno škodo.


Mag. Bojan Kos predstavnik za odnose z javnostmi PU Kranj: “Podobnih nesreč zaradi tega vzroka je bilo ta mesec že več, letos skupno okoli 50, velikokrat pa so povezane s slabšimi voznimi razmerami in nekritičnim odnosom voznikov do teh razmer. Vožnje po mokri cesti zato nebi smeli primerjati z vožnjo v suhih razmerah, ker gre za dve povem različni situaciji.

Na mokri cesti je zavorna po bistveno daljša, vozilo se kasneje in težje ustavi, hitreje zdrsne in izgubi stik s podlago, težje ga je obvladovati v kritičnih situacijah, pa tudi učinek elektronike oziroma aktivna varnost ni vsemogoča. Tudi sicer vozniki v kritičnih situacijah vožnjo na prekratki varnostni razdalji v izogib trčenjem velikokrat rešujejo na nevarne načine in prihaja do primerov, ko voznik zato, da bi se zaradi neustrezne razdalje izognil trčenju, zapelje levo na nasprotno smerno vozišče in povzroči še večjo nevarnost. Gre za manever, ki vodi v čelne trke z vozili. Nevarno je tudi izogibanje v desno, predvsem v naseljih in zaradi pešcev ter kolesarjev.

Dokler se cesta ne posuši je zato treba voziti drugače in bolj previdno ter počasneje in na večji varnostni razdalji, ki se pri hitrejši vožnji mora še povečevati. Še posebej je ta dejavnik vožnje pomemben v naseljih in pri višjih hitrostih. Razlika v poti ustavljanja med mokro in suho cesto pri 30 km/h je okoli 4 metre, pri 50 km/h že okoli 10 metrov, na cesti zunaj naselja pri 90 km/h je pot ustavljanja daljša za 35 metrov, na avtocesti pri hitrosti 130 km/h pa že za okoli 70 metrov.

Varnostna razdalja mora biti vsakič takšna, da omogoča varno ustavitev in mora biti prilagojena razmeram na cesti!”

Statistika

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel tri obvestila o prometnih nesrečah, dve prijavi o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in ponareditev denarja.