urednistvo@preteklih24.si

Vinjena sta vijugala po cesti

Med kontrolo prometa v okolici Trebnjega so policisti v noči na 6. 5. zaradi nezanesljive vožnje ustavljali voznika osebnega avtomobila. Kršitelj znakov ni upošteval, močno je pospešil vožnjo in nadaljeval pot proti Velikemu Cirniku, kjer je vozilo ustavil.

Med postopkom so policisti ugotovili, da ima 45-letni kršitelj v litru izdihanega zraka 0,75 miligramov alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in o številnih kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Novomeški policisti so v noči na 6. 5. med kontrolo prometa v Novem mestu prav tako zaradi nezanesljive vožnje in kršitev cestnoprometnih predpisov ustavili voznika osebnega avtomobila, ki sprva znakov policistov ni upošteval. 42-letni kršitelj ni hotel sodelovati v policijskem postopku, odklonil je tudi opravljanje preizkusa, ki so mu ga odredili zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa za omenjene kršitve določa globo v višini najmanj 2420 evrov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 23 kazenskih točk.

V nesreči poškodovana peška

5.5. popoldne se je zgodila prometna nesreča na Kandijski cesti v Novem mestu. Policisti so ugotovili, da je 56-letna voznica osebnega avtomobila trčila v mladoletno peško, ki je nepravilno prečkala cesto. Lažje poškodovano peško so oskrbeli v novomeški bolnišnici.

Nasilje v družini

Na območju Dolenjske in Bele krajine so policisti minuli konec tedna trikrat posredovali zaradi nasilja v družini. V vseh primerih so zaščitili žrtve in nasilnežem izrekli ukrep prepovedi približevanja. Ovadili jih bodo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini. V enem primeru je nasilnež izvajal fizično in psihično nasilje nad ostarelo in invalidno mamo, v drugem primeru se je nasilnež znesel nad svojo partnerko, v tretjem primeru pa so policisti z ukrepom prepovedi približevanja zaščitili otroka, nad katerim je psihično nasilje izvajal oče in na ta način pri otroku povzročal prestrašenost, zdravstvene in psihične težve. V vseh primerih so policisti o izrečenem ukrepu obvestili preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa.

V letu 2016 so policisti Policijske uprave Novo mesto 86 nasilnežem izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvam, kar je za okoli 12% več kot v letu 2015. Zoper 100 osumljencev so podali kazenske ovadbe zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini in zoper 87 zaradi kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja.

Vlomi in tatvine

V okolici Sevnice je med 4. 5. in 5. 5. neznanec iz odklenjene stanovanjske hiše odtujil suhomesnate izdelke in lastnika oškodoval za 600 evrov.

Z delovišča v kraju Mirna je med 3. 5. in 4. 5. nekdo oddtujil električne vodnike. Škode je za okoli 3600 evrov.

V okolici Šentjerneja je v noči na 4. 5. neznanec vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih zbranih obvestilih ni ničesar odtujil, okoliščine pa policisti še preiskujejo.

Neznanec je vlomil v ograjen skladiščni prostor v Pogancih in odtujil dva akumulatorja, samokolnico in orodje. Lastnika je oškodoval za 1000 evrov.

V okolici Novega mesta je med 5. 5. in 6. 5. nekdo vlomil v zidanico in odtujil agregat in radijski sprejemnik. Škode je za okli 2000 evrov.

V kraju Obrh na območju Policijske postaje Dolenjske Toplice je 6. 5. popoldne nekdo vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil 450 evrov.

Nezakonito prestopil državno mejo

V kraju Ribnica so brežiški policisti 5. 5. popoldne izsledili in prijeli 34-letnega državljana Albanije, ki je nezakonito prestopil državno mejo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.