urednistvo@preteklih24.si

V več nesrečah udeleženi kolesarji in motoristi

Preko vikenda so bile gorenjske ceste polne kolesarjev in motoristov, ki so bili udeleženi tudi v petih nesrečah. V štirih primerih je šlo za nesreče kolesarjev, v enem pa za nesrečo motoristov.


V soboto je voznik osebnega avtomobila v Kranju odvzel prednost kolesarju in povzročil prometno nesrečo z materialno škodo; v Ratečah je kolesarka med vožnjo zapeljala na makadamsko bankino in med zaviranjem padla čez kolo ter se telesno poškodovala; včeraj je kolesar v Bohinju med nezanesljivo vožnjo s približno enim promilom alkohola (0,51 mg/l) padel na kolesarski stezi in se lažje poškodoval; danes zgodaj zjutraj pa sta bila kolesarka in vozilo udeležena še v prometni nesreči s telesnimi poškodbami v Lazah.

Še dva motorista sta bila v prometni nesreči s poškodbami udeležena v soboto v Železnikih. Nesrečo je povzročil motorist, ki ni vozil na zadostni razdalji za drugim motoristom in je med zmanjševanjem hitrosti prvega vanj trčil. Lažje je bila poškodovana potnica na enem od motornih koles.

“Do prometnih nesreč prihaja, ker udeleženci velikokrat sami povzročajo nevarne situacije, ki se jim v nekaterih primerih ni mogoče izogniti, malokrat pa je nesrečo kriv dejavnik, na katerega udeleženec nima vpliva. Ena od takih nevarnih situacij je prikazana na fotografiji. Gre za večjo skupino kolesarjev, v kateri so vozniki koles – v posameznih situacijah tudi precej na široko – vozili po dva vzporedno. Z dejanjem so ogrožali sebe, ovirali pa so tudi ostale udeležence. Prehitevanje take kolone je težavno in nevarno že samo po sebi, če pa cesta poteka v ovinkih in ko kolesarji vozijo drug ob drugem, pa je tveganje za nesrečo še večje. Varnega prehitevanja v takih primerih ni! Zato apeliramo na kolesarje, naj poskrbijo za svojo varnost in naj upoštevajo prometna pravila, v takih primerih, ko gre za večje skupine, pa naj se razdelijo na več manjših skupin, med njimi naj bo razmik, ki bo omogočal, da jih drugi prehitijo, vozijo pa naj tudi en za drugim.

Drugačna pravila veljajo za vožnjo voznikov koles z licenco pri izvedbi treninga na javni cesti – organizirana kolona teh voznikov koles, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri voznike koles (2 para). Organizirano kolono voznikov koles spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno s posebno opozorilno svetilko, ki oddaja rumeno svetlobo.”

Poškodoval zapornico in s kraja pobegnil

Na Trati v Škofji Loki je neznani voznik v soboto okoli 12.45 trčil v zapornico, ki ureja promet čez železniško progo. Zapornica zato ni delovala pravilno, kar je situacija, ki lahko vodi v nesrečo in povzroča veliko tveganje za vse udeležence. Pred prehajanjem železniške proge zato vsem udeležencev tudi na zavarovanih prehodih vedno svetujemo ustrezno previdnost!

Kriminaliteta

Neznani storilec je v petek opoldan v Kranju na parkirišču med razkladanjem tovora vozniku iz odklenjenega tovornega vozila odtujil denarnico z denarjem, v soboto popoldan pa je storilec v Stuževem med odsotnostjo lastnikov vstopil v odklenjeno stanovanjsko hišo, jo pregledal in odtujil nekaj predmetov. Obe tatvini bi oškodovanci zelo verjetno preprečili z izvedbo osnovnih samozaščitnih ukrepov oziroma z zaklepanjem.

Zaradi ropov in roparskih tatvin priveden pred preiskovalnega sodnika

Kranjski kriminalisti so prejšnji teden v intenzivni kriminalistični preiskavi raziskali šest letošnjih ropov in roparskih tatvin na javnih krajih, ki jih je utemeljeno osumljen Kranjčan. Osumljenec je bil v petek s kazensko ovadbo priveden pred preiskovalnega sodnika pristojnega sodišča, ki mu je odredil pripor.

Kranjčan je utemeljeno osumljen, da je 5. aprila letos na Vrečkovi ulici v Kranju na bankomatu pristopil do starejše občanke in jo oropal. S silo ji je vzel denar, po dejanju pa je s kraja peš pobegnil. 14. aprila je na Cesti Talcev v Kranju denar odtujil v prodajalni, kamor je vstopil pod pretvezo menjave denarja, zaloten pa je bil, ko je iz predala pobiral denar. Trgovka ga je pri dejanju zalotila, pobegnil pa je po grožnji z nožem in nasiljem. Z ropi je nadaljeval tudi v naslednjih dneh. 30. aprila je v prodajalni v Kranju trgovki iz predala na prodajalnem pultu odtujil denar in jo odrinil, ko ga je hotela zadržati; v Lipici v Škofji Loki je isti dan oškodovanko dohitel s hrbtne strani in ji odtujil nahrbtnik; na kranjskem pokopališču pa je starejši oškodovanki iz rok iztrgal torbico in s kraja pobegnil. Še en rop je izvršil tudi 2. maja. V živilski trgovini na Likozarjevi ulici v Kranju je med plačevanjem blaga iz blagajne prodajalki odtujil gotovino in trgovko lažje poškodoval, ko mu je dejanje hotela preprečiti.

Za kazniva dejanje je kazensko ovaden. Za rop gre, če storilec vzame tujo premično stvar, da bi si jo protipravno prilastil, tako da uporabi silo zoper kakšno osebo ali ji zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo; za roparsko tatvino pa, če je storilec zaloten pri tatvini, pa zato, da bi ukradeno stvar obdržal, uporabi proti komu silo ali mu zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo. Obakrat se dejanje kaznuje z zaporom od enega do desetih let.