urednistvo@preteklih24.si

Prometne nesreče, vlomi in tatvine, …

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel štiri obvestila o prometnih nesrečah, po dve prijavi o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari, povzročitev telesnih poškodb in ponareditev denarja.


Gorenjski policisti so včeraj obravnavali štiri prometne nesreče z različnimi posledicami in udeleženci. Dopoldan je v Železnikih voznica osebnega avtomobila med nepravilnim manevrom trčila v mopedista, ki je zavijal na križišču in povzročila prometno nesrečo z materialno škodo; popoldan sta bila v prometni nesreči s sumom na hujše poškodbe enega udeleženca v Begunjah na Gorenjskem udeležena dva osebna avtomobila; pozno popoldan sta v Škofji Loki trčili voznica osebnega avtomobila in starejša kolesarka; danes zgodaj zjutraj pa je voznik avtomobila pri Tenetišah trčil v divjad.

V izogib nesrečam in tveganjem, ki zmanjšujejo varnost v prometu, naj udeleženci bolj pazijo in vozijo z manj naglice, saj bodo tako lažje sledili vsem dogodkom v prometu in se izognili tveganjem, ki ogrožajo tako njih same, kot tudi ostale, sporočajo policisti.

Vlomi in tatvine

Neznani storilec je na Kolodvorski cesti v Kranju vlomil v  skladišče podjetja in odtujil denar; na Javorniškem Rovtu je bilo skozi balkonska vrata vlomljeno v stanovanjsko hišo in odtujena zlatnina; na avtocestnem počivališču pa je storilec s tovornega vozila odtujil električne vodnike, ki so priklopljeni na  vlečno vozilo instranske spojlerje za zmanjševanje zračnega upora.

Mopedi, napoved preventivne akcije

S prvim majem veljajo drugačna pravila za udeležbo mopedov v prometu. Zato bodo jutri radovljiški in jeseniški policisti vsak na svojem območju s pristojnimi organizacijami za registracijo vozil in tehnične preglede izvedli preventivno aktivnost. Radovljiški policisti bodo na tehničnih pregledih v Lescah prisotni med 10. in 16. uro, na tehničnih pregledih na Jesenicah pa med 14. in 17. uro.

Cilj akcije je večanje ozaveščenosti ljudi pri uporabi mopedov predvsem z naslednjimi obveznostmi in pravili:

– Po 1. maju morajo biti mopedi, katerih trajna nazivna moč pogonskega motorja ne presega 4 kW in konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, registrirani, zavarovani, zanje pa mora biti opravljen tudi tehnični pregled.
– Mopedi morajo biti označeni z ustreznimi registrskimi tablicami.
– Obvezna je uporaba čelade pri vožnji mopeda, pri čemer imajo vozniki možnost, da izbirajo med homologirano motoristično ali kolesarsko čelado.
– Čelado mora imeti vsak, tako voznik kot potnik, ne glede na starost.
– Vožnja z mopedi v območjih za pešce je prepovedana.
– Obvezna je uporaba kolesarskih stez za mopede, katerih konstrukcijska
določena hitrost ne presega 25 km/h. Po vozišči ceste se po enakimi
pogoji kot kolesarji lahko vozijo samo tam, kjer kolesarskih stez ni,
torej ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje.
– Voznik mopeda, ki prevaža potnika, ne sme biti mlajši od 16 let.
– Potnik na mopedu mora biti star najmanj 12 let.