urednistvo@preteklih24.si

“Ukrepanje policije na varovanju sobotne nogometne tekme je bilo pravočasno”

“Uvodoma zavračamo namigovanja in nestrokovne izjave o tem, da policija na sobotni nogometni tekmi v ŠRC Stožice med ekipama NK Olimpija in NK Maribor, ni ukrepala pravočasno in strokovno. Policija je ukrepala v skladu s predhodnim izdelanim načrtom varovanja in s tem preprečila hujše kršitve tako pred prireditvijo kot tudi med samo tekmo,” sporočajo iz PU Ljubljana.

“Javna prireditev je z vidika varnosti predstavljala dogodek visokega tveganja, zato smo v načrt varovanja vključili ustrezne varnostne ukrepe in v varovanje vključili primerno število policistov. Pri varovanju so tako sodelovali policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov, policisti konjeniki, policisti postaje prometne policije, kriminalisti,… Prav tako je bil vključen policijski helikopter.”

Kot je znano, je ob koncu prvega polčasa prišlo do kršitev javnega reda in miru na obeh tribunah z organiziranimi navijači. Najprej so podrli varovalne ograje na tribuni gostujočih organiziranih navijačev, nato pa so se s podobnim početjem odzvali domači organizirani navijači. Oboji so se napotili en proti drugemu.

Ob tem so zaradi vzpostavitve javnega reda in miru najprej posredovali varnostniki, ki pa jim ni uspelo zadržati nasilnih kršiteljev. Preko ozvočenja je vodja policijskega varovanja pozval kršitelje, da s kršitvijo prenehajo, saj bodo v nasprotnem primeru zoper njih uporabljena prisilna sredstva. Ker s kršitvijo na obeh straneh niso prenehali, so policisti Posebne policijske enote za vzpostavitev javnega reda in miru z izdelano taktiko delovanja posredovali in pri tem uporabili najmilejša prisilna sredstva glede na dano situacijo (telesno silo, palico in plinski razpršilec).

Organizirani navijači so se pri posredovanju policistov aktivno upirali, s tem da so v policiste metali različne predmete, ki so jih imeli pri roki, jih odrivali, udarjali, brcali itd. Pri tem je bilo lahko telesno poškodovanih 5 policistov, eden pa je zaradi odvrženega kamna utrpel telesne poškodbe, za katere se je kasneje izkazalo, da so hude (zlom ključnice).

Policisti so pri posredovanju množico organiziranih navijačev na obeh straneh potisnili nazaj na tribuno in omogočili, da so lahko varnostniki ponovno postavili varovalne ograje. S tem smo organizirane navijače ločili od ostalih gledalcev, kot jim tudi preprečili možnost prehanja na sektor z nasprotnimi organiziranimi navijači. Ob tem pojasnjujemo, da so varovalne ograje postavljene ravno zaradi neustrezune infrastrukture prireditvenega prostora, ki so bile postavljene s strani organizatorja.

V času zgoraj opisane množične kršitve javnega reda in miru, je bil predstavnik organizatorja s strani vodje policijskega varovanja vsaj dvakrat pozvan o možnosti praznjenja tribun z organiziranimi navijači, vendar se za to ni odločil. V prvi vrsti je organizator na podlagi Zakona o javnih zbiranjih tisti, ki se odloči za ukrep praznjenja prireditvenega prostora. Šele, ko je podana velika nevarnost za življenje ljudi in njihovo zdravje kot tudi večja premoženjska vrednost, lahko policija od organizatorja zahteva prekinitev prireditve.

Med tekmo je bila poškodovana ena oseba na tribuni gostujočih organiziranih navijačev in sicer zaradi uporabe pirotehnike drugega navijača – po zdravniški oskrbi je ostal na prireditvi. Prav tako je bila poškodovana ena oseba na tribuni domačih organiziranih navijačev, v času zgoraj navedene kršitve javnega reda in miru.

Zdravniška pomoč je bila nudena tudi mladoletni osebi zaradi slabosti ob vdihavanju dima pirotehnike, ki pa je po zdravniški oskrbi skupaj z zakonitim zastopnikom ostala do konca tekme.

V zvezi kršitev na nogometni tekmi pa policisti kot že rečeno nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem identitete kršiteljev, predvsem v zvezi dogodkov ob koncu prvega polčasa. Prav tako pa je PU Ljubljana uvedla prekrškovni postopek zoper organizatorja zaradi kršitve določil 38. člena Zakona o javnih zbiranjih, ker ni zagotovil vseh ukrepov za varno izvedbo prireditve.