urednistvo@preteklih24.si

V prtljagi madžarskih državljanov kilogram amfetamina

V torek, 25. aprila, okrog 9.30, so policisti PPIU v Šentilju v Slovenskih goricah ustavili in kontrolirali osebni avtomobil nizozemskih registrskih številk, s katerim sta iz smeri Republike Avstrije v Slovenijo potovala madžarska državljana.

Z izvedbo pooblastil je bila med prtljago, v kovčku, ki se je nahajal v prtljažniku vozila, najdena večja PVC vrečka z belo snovjo v prahu. Ugotovljeno je bilo, da gre za prepovedano drogo amfetamin, neto teže 1002,08 grama. Glede na trenutno ceno za prepovedano drogo amfetamin na črnem trgu, ki v Sloveniji znaša za 1 g okoli 20 €, v drugih državah EU pa bistveno več, bi lahko storilca s prodajo v Sloveniji pridobila okoli 20.000 € protipravne premoženjske koristi, v ostalih državah znotraj območja EU pa še bistveno več. Zaradi utemeljenih razlogov za sum je bila osumljencema odvzeta prostost do 48 ur.

Po opravljenih procesnih opravilih so kriminalisti SKP PU Maribor v sredo, 26. aprila, zoper državljana Madžarske podali kazensko ovadbo na ODT v Mariboru zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 186/I členu Kazenskega zakonika). Istega dne sta bila madžarska državljana privedena k dežurni preiskovalni sodnici OS v Mariboru, ki jima je po zaslišanju odredila sodno pridržanje. Včeraj, 27. aprila je bil zoper oba odrejen enomesečni pripor. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od 1 do 10 let.

Vlomilca prijeli med krajo

 V sredo, 26. aprila, ob 11. uri, so policisti PP Maribor II med krajo ujeli 32-letnega Mariborčana. Moški je v stanovanjsko hišo vstopil okrog 10.40 in odtujil večjo količino zlatnine ter s tem povzročil materialno škodo v višini približno 5.000 eur. Med vstopom je bil opažen, zato je bilo na kraj napotenih več policijskih patrulj. Policisti PP Maribor II so ga izsledili in prijeli v kletnih prostorih hiše ter mu na podlagi 157. člena Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine (po 1. točki, I. odstavka, 205. člena KZ-1), je bila zoper 32-letnika podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Danes je bil priveden k dežurni preiskovalni sodnici na OS v Mariboru, ki mu je odredila pripor.

Mariborski policisti še naprej zbirajo obvestila o storitvi morebitnih drugih tovrstnih kaznivih dejanj na območju policijske uprave, ki bi jih lahko Mariborčan izvršil.