urednistvo@preteklih24.si

V nesrečah s poškodbami vsakič vozniki enoslednih vozil

Gorenjski policisti so med vikendom obravnavali večje število prometnih nesreč z materialno škodo in tri s telesnimi poškodbami. Vse tri so se zgodile v soboto, udeleženi pa so bili vozniki enoslednih vozil.


Zgodaj popoldan je voznik mopeda brez veljavnega vozniškega dovoljenja v Kranju padel zaradi vožnje preblizu roba ceste; pozno popoldan je motorist zaradi prehitre vožnje na Posavcu trčil v avtomobil, ki se je na cesti ustavljal zaradi ovire; skoraj istočasno pa je na Partizanski cesti v Škofji Loki osebni avtomobil trčil še mopedist. Po trčenju je padel po tleh, se pobral in zbežal s kraja proti Novemu Svetu. Gre za moškega, ki je visok okoli 180 cm, s temnimi lasmi in črnim zgornjim kosom oblačil.

V vseh treh nesrečah gre za nedoslednost voznikov enoslednih vozil, ki so v nesrečah kot povzročitelji najpogosteje udeleženi zaradi prehitre vožnje, vožnje preblizu roba ceste ali po nasprotni polovici, zelo pa jih ogroža tudi vožnja na neustrezni varnostni razdalji. “Zato apeliramo na ustrezen nivo previdnosti in na doslednost pri upoštevanju prometnih pravil, ki glede hitrosti pravijo, da mora voznik znotraj omejitev voziti s takšno hitrostjo, da vozilo stalno obvladuje in varno ustavi; glede strani in smeri vožnje, pa, da mora voziti po svoji strani ceste in na takšni oddaljenosti od roba, da se promet varno odvija,” pravi policija.

Izpostavljanje nevarnostim

Policisti so med vikendom obravnavali več nevarnih ravnanj na hitrejših cestah. V petek popoldan so obravnavali prijavo o vožnji kolesarja po glavni cesti iz Podbrezij (Podtabor) proti Tržiču; v soboto dopoldan so preverjali prijavo o vožnji kolesarja po gorenjski avtocesti iz Brezij proti Radovljici; včeraj zvečer pa so obravnavali še pešca, ki je po gorenjski avtocesti pešačil proti Ljubljani.

Taka ravnanja močno zvišujejo tveganje za nesrečo in so prepovedana, vozniki pa jih na teh cestah tudi ne pričakujejo. Zato pozivamo udeležence, naj se izogibajo nevarnim situacijam in naj uporabljajo samo njim namenjene prometne površine.

Tatvina denarnice, storilec izsleden

Škofjeloški policisti so v soboto dopoldan v zdravstvenem domu obravnavali tatvino denarnice in po prijavi na podlagi pridobljenih podatkov kmalu izsledili moškega, ki osumljen tega dejanja. Denarnico so mu tudi zasegli in jo vrnili lastnici, za dejanje pa ga bodo še kazensko ovadili.

Tatvina motornih žag

Neznani storilec je v nedeljo ponoči v Srednjih Bitnjah iz dveh odklenjenih in nezavarovanih pomožnih objektov odtujil nekaj kosov motornih žag. V dejanju je izkoristil opuščene samozaščitne ukrepe lastnikov, saj je kradel samo iz objektov, kjer mu vrata in ključavnice niso predstavljale ovir.

Statistika

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel 17 obvestil o prometnih nesrečah, 28 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in 13 v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari in ponarejanje listin.