urednistvo@preteklih24.si

Kršitelji pod vplivom alkohola

Brežiške policiste je 22. 4. okoli 19. ure občan obvestil, da naj bi na cesti med Prilipami in Dvorcem kolesar vijugal po vozišču in ogrožal sebe in ostale udeležence v prometu. Policisti so kolesarja izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 65-letni kolesar je imel v litru izdihanega zraka 0,39 miligramov alkohola. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog.


V Brežicah so policisti 23. 4. okoli 5.30 ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,01 miligrama alkohola. 31-letnega kršitelja so odpeljali v prostore za pridržanje in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Krški policisti so bili 23. 4. zvečer obveščeni o objestni vožnji voznika kombiniranega vozila, ki naj bi v krožišču v Krškem zaviral in pospeševal in ustavljal vozilo. Policisti so na podlagi opisa vozilo izsledili pri Drnovem in 21-letnemu vozniku zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo, o kršitvah pa bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Pri naselju Gazice so 23. 4. zvečer odredili preizkus alkoholiziranosti 41-letni voznici osebnega avtomobila. V litru izdihanega zraka je imela 0,67 miligramov alkohola. Prepovedali so ji nadaljnjo vožnjo in napisali obdolžilni predlog.

Med kontrolo prometa v Cerkljah ob Krki so brežiški policisti v noči na 24. 4. odredili preizkus alkoholiziranosti 47-letnemu vozniku osebnega avtomobila. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 1,01 miligramov alkohola. Avtomobil Renault laguna so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti Posebne skupine za nadzor prometa Postaje prometne policije Novo mesto so 22. 4. preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil na območju Posavja. Le v nekaj urah so ustavili štiri voznike osebnih avtomobilov, ki so imeli v litru izdihanega zraka med 0,40 in 0,84 miligramov alkohola. Vsem so odvzeli vozniška dovoljenja, izdali plačilne naloge in napisali obdolžilne predloge.

Vlomi in tatvine

V noči na 21. 4. so v Trebnjem neznanci vlomili v ograjen skladiščni prostor podjetja v Trebnjem in odtujili več kolutov nerjaveče pločevine. Podjetje ocenjuje škodo na okoli 40.000 evrov.

V noči na 21. 4. je v Dobličah na območju Črnomlja nekdo vlomil v objekt. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 1000 evrov škode.

V kraju Šmaver na območju Trebnjega so neznanci vlomili v nedograjeno počitniško hišo in odtujili kopalniško pohištvo in orodje. Lastnico so oškodovali za okoli 1100 evrov.

Nezakonito prestopili državno mejo

Med opravljanjem nalog varovanja državne meje so Krški policisti 23. 4. zvečer v Prušni vasi izsledili voznika osebnega avtomobila hrvaških registrskih oznak, ki je v vozilu prevažal tri državljane Turčije in državljana Sirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Vsem so odvzeli prostost, okoliščine nezakonitega prehoda pa še preiskujejo. O ugotovitvah so seznanili tudi preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca.

Prometne nesreče

Krški policisti so bili 21. 4. popoldne obveščeni o prometni nesreči v Leskovcu pri Krškem, kjer naj bi se poškodovala peška. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 18-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi neprimerne varnostne razdalje trčil v avtomobil 42-letnega voznika, ki je ustavil pred prehodom za pešce, da bi pešcem omogočil varno prečkanje ceste. Avtomobil 42-letnega voznika je po trčenju odbilo na prehod, kjer je trčil v mladoletno peško. Lažje poškodovano peško so reševalci odpeljali v bolnišnico.

O prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih vozil pri Mirni Peči so bili policisti obveščeni 23. 4. okoli 19. ure. Ugotovili so, da je 31-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v drug avtomobil. Povzročitelj nesreče, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,14 miligramov alkohola, je vozil neregistriran avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Lažje poškodovanega povzročitelja nesreče so oskrbeli v novomeški bolnišnici.

In še statistika …

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 164 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 598 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 20 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Dvema kršiteljema cestnoprometnih predpisov so zasegli vozila. Posredovali so zaradi 45-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in enega kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, požarov in sprožitve signalno varnostne naprave.