urednistvo@preteklih24.si

Včeraj ugotovili skupno 45 prekoračitev hitrosti

Včeraj, 19. aprila 2017, je med 6. in 18. uro tako kot drugod po vsej Sloveniji (na 627 lokacijah) tudi na območju Policijske uprave Nova Gorica že tretje leto zapored potekal maraton nadzora hitrosti (Speed Enforcement Marathon). Omenjeni maraton nadzora hitrosti je sicer del vseevropske akcije nadzora hitrosti, ki traja med 17. in 23 aprilom 2017 ( akcija hitrost poteka pod okriljem Evropske mreže prometnih policij Tispol – European Traffic Police Network), namen je bil umirjanje cestnega prometa.


Vse aktivnosti policije so namreč usmerjene v zmanjševanje števila smrtnih žrtev na slovenskih cestah ter hudo in lahko telesno poškodovanih zaradi prometnih nesreč.

Glede na ugotovljeno število kršitev v omenjenem nadzoru lahko sklepamo, da je velika večina voznikov hitrost dodatno prilagodila predpisanim omejitvam. Prav tako policisti na območju PU Nova Gorica včeraj niso obravnavali nobene tragične prometne nesreče. Prekoračitev hitrosti namreč predstavlja enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč. S takšnimi aktivnostmi želi policija okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da neprilagojena hitrost oz. prekoračitev hitrosti predstavlja veliko grožnjo za nastanek najhujših prometnih nesrečo (predstavlja enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč), zato bi morali biti bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti, hitrost vožnje pa vselej prilagoditi voznim razmeram in lastnim vozniškim sposobnostim.

V včerajšnjem nadzoru so policisti PU Nova Gorica ugotovili skupno 45 prekoračitev hitrosti. Velika večina kršitev (40) je bila ugotovljenih v naseljih, 4 kršitve glede prekoračitve hitrosti so bile ugotovljene na hitri cesti H4 Razdrto – Vrtojba, ena kršitev pa izven naselja. Kršiteljem je bil izdan plačilni nalog.

V omenjenem nadzoru so bile ugotovljene tudi druge kršitve prometne zakonodaje (ne gre za kršitve v zvezi s prekoračitvijo hitrosti). Ugotovljenih je bilo 10 kršitev glede nepravilne uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, 3 kršitve glede neuporabe varnostnih pasov med vožnjo in en primer nepravilnega prehitevanja.

Ekstremnih prekoračitev hitrosti letos nismo obravnavali, lahko pa izpostavimo obravnavani primer voznika osebnega avtomobila, ki je na hitri cesti H4 na relaciji Razdrto – Vipava voznik vozil s hitrostjo 156 kilometrov na uro. Prav tako so v sklopu včerajšnjega nadzora hitrosti policisti obravnavali voznika osebnega avtomobila na območju naselja Budanje na Ajdovskem, ki je vozil pod vplivom alkohola (rezultat odrejenega preizkusa je pokazal, da je imel v organizmu 0.61 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Navedeni voznik je v omenjenem naselju prekoračil tudi najvišjo dovoljeno hitrost; v omenjenem naselju mu je bila izmerjena hitrost 76 kilometrov na uro. Policisti PP Ajdovščina so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje, zaradi kršitve prometne zakonodaje bo zoper njega podan obdolžilni predlog sodniku za prekrške na pristojnem okrajnem sodišču.

Izstopajoč pa je bil tudi primer voznika osebnega vozila v Kobaridu, ki je v naselju, kjer je predpisana oz. omejena hitrost na 50 kilometrov na uro; slednji je vozil s hitrostjo 98 kilometrov na uro. Prav tako se omenjeni voznik ni zaustavil na predpisan znak policistov, med vožnjo pa se je tudi nedostojno vedel do policistov (pokazal jim je iztegnjen sredinec). Kršitelju je bil izdan plačilni nalog.

Po statističnih podatkih se je na območju PU Nova Gorica v letu 2016 zgodilo skupno 844 (v letu 2015= 811) prometnih nesreč. V omenjenih prometnih nesrečah je lani umrlo 12 (14 ), 55 (60) je bilo hudo in 272 (324) lahko telesno poškodovanih. Zaradi neprilagojene hitrosti kot primarnega vzroka prometnih nesreč se je lani na tem območju zgodilo 168 (167) prometnih nesreč. Pri tem sta 2 (4) osebi umrli, 12 (15) oseb je bilo hudo in 78 (85) lahko telesno poškodovanih. Policisti PU Nova Gorica so lani ugotovili 1.916 kršitev zaradi prekoračitve hitrosti.