urednistvo@preteklih24.si

Včeraj samo še ena od mnogih nesreč zaradi hitrosti

Na gorenjski avtocesti pri Naklem je voznik včeraj popoldan zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad avtomobilom in trčil v varovalno ograjo ter povzročil prometno nesrečo z materialno škodo, ki je zelo verjetno tudi posledica vpliva oziroma učinkovanja alkohola na voznika.


Preizkus alkoholizoranosti je pri vozniku pokazal rezultat 0,34 mg/l, kar je že več kot dovolj, da je voznik slabše zaznaval situacije v prometu in da je vozil pod vplivom lažnih občutkov, da je sposoben več, kot je dejansko bil. “S svojim početjem je zato izzival nevarnost in jo tudi izzval,” so ostri pri policiji.

To je sicer samo ena od mnogih nesreč ta mesec, ki so se zgodile zaradi tega vzroka. Med njimi so bile še: prevrnitev avtomobila zaradi hitrosti in alkohola (0,79 mg/l) v Begunjah na Gorenjskem v začetku meseca, hujša nesreča po neprilagojeni hitrosti vožnje in prevračanje avtomobila v Cerkljah na Gorenjskem, v kateri je voznik padel iz vozila in kasneje umrl; v Ukancu je voznik ostal ukleščen v avtomobilu, s katerim se je zaradi hitrosti in alkohola (0,52 mg/l) prevrnil na streho; v Podljubelju je voznik zaradi istih razlogov trčil v ogrado, iz katere se je na cesto usulo kamenje, kar je zaprlo cesto; v Lescah je voznik zaradi hitrosti zapeljal s ceste in se prevračal; na avtocesti pri Kranju pa je voznik zaradi hitrosti zapeljal v jarek in se prevrnil na bok.

Hitrost je pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki vožnje, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Zato je področje hitrosti eno ključnih elementov prometne varnosti in razlog za maraton hitrosti, ki se bo na več deset lokacijah izvajal tudi na gorenjskih cestah.