urednistvo@preteklih24.si

Kriminalisti zaključili s hišnimi preiskavami gospodarske družbe z območja Celja

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so včeraj 18. in danes, 19. aprila 2017, v zvezi gospodarske družbe z območja Celja, opravili enajst hišnih preiskav zaradi sumov storitve več kot petindvajsetih kaznivih dejanj zoper gospodarstvo.


Gre za sume kaznivih dejanj Izneverjanje po 3. v zvezi s 1. odstavkom 215. člena KZ-1, Poneverba ali neupravičena uporaba tujega premoženje po 4. odstavku 209. člena KZ-1, Kršitev temeljnih pravic delavcev po 1. in 2. odstavku 196. člena KZ-1 ter več Poslovnih goljufij po 228. členu KZ-1. Storitve omenjenih kaznivih dejanj sta osumljeni dve pravni in dve fizični osebi, ki sta s svojimi ravnanji pridobili protipravno premoženjsko korist, ki po dosedanjih ugotovitvah presega pol milijona EUR.

Pri preiskavi vseh prostorov, tako poslovnih, stanovanjskih kot tudi drugih npr. sefov, je sodelovalo 22 kriminalistov, ki so v sklopu aktivnosti zasegli večjo količino dokumentacije, ki bo predmet vsebinskega vrednotenja predkazenskega postopka. Dokumentacija se nanaša tako na poslovna kot tudi zasebna razmerja. Poleg dokumentacije so kriminalisti zasegli tudi večje število elektronskih naprav med drugim več kot deset računalnikov ter prav tako več kot deset nosilcev elektronskih podatkov, kot so USB ključi, trdi diski in podobno. Zasežene elektronske naprave bodo prav tako predmet nadaljnje preiskave.

Kriminalisti so včeraj in danes zavarovali in zasegli tudi več elektronskih podatkov z oddaljenim dostopom – strežnikov, ki utegnejo biti prav tako dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Poslovni promet se poleg poslovanja v obliki listin, zaradi hitrosti, v pretežni meri odvija po elektronski poti, kar velja tako za različna dogovarjanja za posle, smeri nakazil sredstev za opravljene storitve, prodajo blaga in drugo v tej zvezi. Pridobljeni elektronski podatki bodo uporabljeni pri nadaljnji preiskavi tako glede razjasnitve vloge osumljenih pri storitvi kaznivih dejanj kot okoliščin povezanih s samimi denarnimi sredstvi.

Predkazenski postopek usmerja pristojno državno tožilstvo. Glede na to, da gre po do sedaj zbranih podatkih za izjemno obsežno preiskavo, bo le ta dolgotrajnejša.