urednistvo@preteklih24.si

Promet se proti mejnemu prehodu Obrežje že od ranega jutra oziroma noči povečuje

Promet v smeri Republike Hrvaške in našega največjega mejnega prehoda za mednarodni promet Obrežje se že od ranega jutra oziroma noči povečuje. Ob pol tretji uri zjutraj so na mejnem prehodu Obrežje v skladu s schengenskim zakonikom začeli izvajati ciljno usmerjeno mejno kontrolo, ob 8.30 uri pa so sprejeli še druge ukrepe, ki jih dovoljuje schengenski zakonik, tako da se je trenutna čakalna doba za osebni promet iz petih zmanjšala na štiri ure.


Potniki na avtobusih čakajo na izstop iz države do štiri ure. Kolona vozil na avtocesti se je skrajšala iz desetih na približno sedem kilometrov.

Na terenu so vsi razpoložljivi policisti, sodelovanje s sosednjimi varnostnimi organi in drugimi službami (DARS, PIC, vzdrževalci cest…) poteka korektno in nemoteno. Na mejni prehod Obrežje smo v skladu s predhodnimi načrti napotili dodatne policiste iz drugih enot, ki pomagajo pri izvajanju mejne kontrole, tako da so lahko izkoriščene prav vse tehnične zmožnosti, ki jih dopušča mejni prehod. Glede na izkušnje preteklih let in v skladu s prometnim koledarjem ter glede na trenutne razmere povečanega prometa v sosednjih državah tekom dneva pričakujemo nadaljnje povečanje prometa v smeri proti Hrvaški.

Tudi sicer je na letni ravni vsako leto za nekaj odstotkov več prometa kot leta poprej. V vikendu pred veliko nočjo je tako mejni prehod Obrežje prestopilo (vstop in izstop skupaj) v letu 2016 nekaj manj kot 34.000 vozil, letos pa skoraj 38.000. Minuli vikend je Obrežje prevozilo več kot 4.600 tovornih vozil, leto poprej pa 2.300 (enkrat manj).

V sredo pred veliko nočjo je bilo na izstopu iz države za 22 odstotkov več osebnih vozil, 28 odstotkov več avtobusov in po ocenah okoli 38 odstotkov več potnikov, ki so potovali proti Hrvaški. Četrtek (včeraj) je bil v primerjavi z lanskim letom prometno sicer bolj umirjen (na Obrežju je bilo nekaj manj osebnih vozil in avtobusov, a za 44% več tovornih vozil).

Voznike tudi pozivamo, da za vožnjo ne uporabljajo odstavnega pasu in da v zastoju pustijo dovolj prostora za prehod interventnih vozil.

Obenem opozarjamo, da lahko čez druge mejne prehode na našem območju (predsvem velja to za Slovensko vas in Rigonce), razen Obrežja (cestni prehod) in Dobove (železniški prehod), potujejo le potniki EU!