urednistvo@preteklih24.si

Nepravilna stran vožnje pri avtomobilistu in alkohol pri kolesarju

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali dve prometni nesreči s telesnimi poškodbami. Obe sta se zgodili popoldan, ena na glavni cesti med Podtaborom in Tržičem, druga pa v Cerkljah na Gorenjskem.

(Foto: PU Kranj)

Na glavni cesti je voznik z avtomobilom zapeljal s ceste in povzročil prometno nesrečo, v Cerkljah pa je kolesar padel po cesti med nezanesljivo vožnjo pod močnim vplivom alkohola (0,88 mg/l). Oba naj bi se v nesrečah lažje poškodovala, njuni dejanji pa policisti obravnavajo v prekrškovnih postopkih.

Nepravilna stran oziroma smer vožnje je poleg neprilagojene hitrosti eden pogostejših vzrokov za prometne nesreče na gorenjskih cestah in je lahko povezan oziroma se pojavlja tudi kot posledica alkohola, uporabe telefonov med vožnjo, nepozornosti, utrujenosti in zaradi podobnih dejavnikov tveganja. Zato pozivamo k previdnosti, varnosti in k doslednemu upoštevanju prometnih pravil.

Nesreča pri delu v gozdu. Na škofjeloškem območju so policisti včeraj obravnavali nesrečo pri delu v gozdu s sumom na hujše poškodbe delavca. Moškega je med sečnjo poškodovalo drevo, zaradi poškodb pa ni v življenjski nevarnosti.

Podobnih nesreč je bilo letos že več. Med njimi ena v začetku leta, ko se je čez nogo moškega pri delu v gozdu v Goričah na težko dostopnem terenu zvalilo drevo; v Poljanah je moškega med žaganjem v predelu vratu poškodovala motorna žaga; v okolici Gorenje vasi je moški po brežini padel med obrezovanjem podrtega drevesa, ki se je premaknilo z mesta; v okolici Kranja je delavca poškodovalo drevo, ki je med podiranjem ostalo zagozdeno med drugim drevesi; v okolici Radovljice pa se je moškemu med spravilom lesa drevo prevalilo na nogo in ga poškodovalo.

Tovrstno delo je zahtevno, delavce lahko ogrožajo tudi delovna sredstva, posledice v primeru nesreč, ki se najpogosteje dogajajo pri podiranju dreves, pa nikakor niso zanemarljive. Zato policija svetuje veliko previdnost in pozivamo k skrbi za varnost.