urednistvo@preteklih24.si

Nepridipravi na različne izkoriščali priložnosti in kradli

Gorenjski operativno komunikacijski center je preko vikenda sprejel devet obvestil o prometnih nesrečah, pet prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in šest v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari. Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli tri vozila, obravnavali pa so še smrt ženske na Ratitovcu.


Izkoriščanje priložnosti

Gorenjski policisti so preko vikenda obravnavali več tatvin, v katerih so storilci na različne izkoriščali priložnosti in kradli. V soboto zvečer so kranjski policisti zaradi prijave tatvine obravnavali domačina, ki je na parkirišču iz odklenjenega avtomobila oškodovanke odtujil nekaj manj vrednih predmetov; v nedeljo ponoči je neznani storilec iz odklenjenega pomožnega objekta na Zasavski cesti v Kranju
odtujil motorne žage; v Trbojah pa je bilo iz terase stanovanjske hiše odtujeno nezavarovano gorsko kolo nižjega cenovnega razreda.

V vseh treh primerih so storilci izkoristili priložnost, ki se jim je ponudila zaradi opustitve samozaščitnih ukrepov lastnikov. Storilec na parkirišču je kljukal po več vozilih, tatvino pa je izvršil pri prvem, ki je bil odklenjen, preprosto delo pa je imel tudi v drugih dveh primerih, saj je brez povzročanja hrupa in premagovanja ovir predmete lahko preprosto samo odnesel. V izogib takšni škodi zato opozarjamo na izvajanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in skrb za lastnino, ki naj bo na javnih mestih ustrezno pospravljena, zavarovana, priklenjena in zaklenjena.

Ne nasedajte provokacijam!

Kranjski policisti so v petek obravnavali prijavo tujca, ki je bil žrtev tatvine na avtocestnem počivališču. Tatvine so osumljeni štirje moški, ki so na počivališču ljudi vabili k neorganizirani igri na srečo in jim ponujali gotovino, če pristopijo k igri. Pristopili so tudi do oškodovanca in ga besedno izzvali, da je revež in da v igri sploh ne more sodelovati. Provokaciji je nasedel, pokazal jim je denarnico z gotovino in ostal brez nje. Storilci so se po dejanju s kraja odpeljali.

Soliden vikend v prometu, a brez alkohola vseeno ni šlo. Gorenjski policisti so ta vikend obravnavali devet obvestil o prometnih nesrečah, med njimi dve z lažjimi telesnimi poškodbami. Ena od nesreč s poškodbami se je zgodila v soboto zvečer, v njej pa je bil udeležen voznik avtomobila, ki se je v Škofji Loki z avtomobilom prevrnil na streho. Voznik je bil z reševalnim vozilom odpeljan v ljubljanski klinični center. V drugi nesreči, ki se je prav tako zgodila na škofjeloškem območju, pa je bil udeležen voznik, ki je pod vplivom alkohola (0,32 mg/l) v Žireh drugo vozilo prehiteval na križišču.

To so dogodki, ki se v povezavi z alkoholom pojavljajo na cestah in v katerih prihaja do posledic zaradi precenjevanja sposobnosti in napačnih odzivov voznikov na pretežno povsem običajne prometne situacije. Ta napačen odziv aktivira alkohol, največkrat pa se kaže v neustrezni hitrosti vožnje, neupoštevanju pravil o prednosti, nepravilni strani oziroma smer vožnje, neustrezni varnostni razdalji in v prehitevanjih, kar so vse tudi dejanja, ki se pojavljajo v hujših prometnih nesrečah. Zato se odpovejte pitju alkohola, če boste vozili in se izognite velikemu tveganju za nesrečo!

Izločeni iz prometa

Prepoved vožnje pod vplivom alkohola je preko vikenda na Gorenjskem ignoriralo večje število voznikov, med njimi eden, ki je povzročil prometno nesrečo, v še 14 drugih primerih pa so tveganje za nesrečo z izločitvijo voznikov iz prometa preprečili policisti. Pod vplivom so bili vozniki v Kranjski Gori, na Bledu, v Škofji Loki in Radovljici ter Kranju, vsem je bila prepovedana nadaljnja vožnja, proti njim pa uvedeni tudi prekrškovni postopki.

Poostren nadzor nad motoristi

Blejski policisti so v petek v krajšem nadzoru poostreno preverjali vožnjo motoristov in pri nekaterih ugotovili odstopanja, ki lahko zelo vplivajo na varnost. Nevarna dejanja so bila povezana zlasti z neuporabo motoristične opreme, v enem primeru pa tudi z nevarnim prehitevanjem kolone na križišču. To so situacije, ki pomenijo tveganje, zato motoriste pozivamo, naj se jim izogibajo.

“Glede motoristične opreme se mora vsak zavedati, da nihče ni imun na nesrečo in da nekatere posledice ustrezna motoristična oprema lahko zelo dobro odvrne. Zato naj na vseh vožnjah uporabljajo motoristično obutev, zaščitno obleko, rokavice in čelado, k vidnosti pa zelo pripomorejo tudi svetla prepoznavna oblačila in čelada. Drugo in enako pomembno pa je tudi dosledno upoštevanje prometnih pravil, predvsem glede hitrosti in prehitevanj pri motoristih in bolj pozorno spremljanje prometa pri ostalih udeležencih v prometu, ki motoriste pogosto spregledajo. Skratka, stvari ne prepuščajte naključju in vozite previdno!”

Ponedeljek, Karavanke. Ponedeljki so na gorenjski avtocesti pred Karavankami običajno povezani s krajšimi ali daljšimi zastoji tovornih vozil. Zato v tej zvezi opozarjamo na možno tveganje za naletna trčenja in pozivamo k previdni in prilagojeni vožnji glede na prometno situacijo. V koloni naj vozniki ustvarijo tudi reševalni pas, ki naj bo namenjen izključno vožnji in uporabi interventnim vozilom.