urednistvo@preteklih24.si

V zahodnih Julijskih Alpah, v Italiji, življenje izgubila dva državljana Slovenije

Kot so policisti že poročali v včerajšnjem obvestilu za javnost, so bili policisti PP Bovec včeraj, 4. aprila 2017 ob 6.41 uri, obveščeni o pogrešanju 53-letnega moškega z območja Občine Bovec.  Že pred tem pa so policisti PP Bovec glede na predhodno obvestilo kolegov z območja PU Ljubljana izvajali aktivnosti z namenom izsleditve druge pogrešane osebe, 48-letne ženske.


Kot so policisti že poročali v včerajšnjem obvestilu za javnost, so bili policisti PP Bovec včeraj, 4. aprila 2017 ob 6.41 uri, obveščeni o pogrešanju 53-letnega moškega z območja Občine Bovec. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je imel pogrešani nazadnje stik s svojci v petek, 31. marca 2017 popoldne, kasneje pa ni več imel stikov z nikomer. Že pred tem pa so policisti PP Bovec glede na predhodno obvestilo kolegov z območja PU Ljubljana izvajali aktivnosti z namenom izsleditve druge pogrešane osebe (48-letne ženske); v zvezi s pogrešano žensko so bili policisti PU Nova Gorica obveščeni nekaj ur pred tem. Prav tako je glede na predhodna obvestila obstajala velika verjetnost povezanost obeh primerov oz. da se pogrešani osebi nahajata skupaj.

V sklopu iskalne akcije so policisti PP Bovec zbirali obvestila in pregledali širše območje na Bovškem, nekaj pred poldnevom pa je bil v iskalno akcijo vključen tudi helikopter slovenske policije (na njem so bili tudi policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica); z omenjenim zračnim plovilom je bilo pregledano celotno pogorje Kanina (Občina Bovec), saj je obstajala utemeljena domneva, da bo pogrešani najden prav na tem območju Zahodnih Julijskih Alp.

Nekaj minut pred 12. uro je bil njegov osebni avtomobil (znamke Honda) s strani njegovega prijatelja in nekdanjega sodelavca na bovški policijski postaji najden na italijanski strani državne meje na parkirišču pred potjo, ki vodi do tamkajšnje gorske koče (zavetišče Corsi) pod goro Viš (2.666 metrov visoka gora, italijansko: Jof Fuart) v Kanalski dolini v Republiki Italiji. Še pred tem oz. nekaj minut pred 9. uro zjutraj, je bil Rabeljskem jezeru najdeno (v neposredni bližini prelaza Predel) osebno vozilo (znamke Citroen) pogrešane 48-letne ženske.

V zvezi s pogrešanimi osebami in najdbo omenjenih osebnih vozil so slovenski policisti obvestili tudi mednarodni center za sodelovanje varnostnih organov v Vratih Megvarje (nem.: Thörl-Maglern) na avstrijskem Koroškem. V nadaljevanju je na italijanski strani državne meje stekla iskalna akcija še s strani pripadnikov italijanske gorske reševalne službe, ki so pri helikopterskem preletu okoli 13. ure pod omenjeno goro Viš našli moško in žensko truplo; italijanski reševalci so v popoldanskih urah kljub negotovim vremenskim razmeram uspeli pripeljati obe trupli v dolino

Slovenska policija je bila s strani italijanskih varnostnih organov potrjena identiteta pogrešanega 53 letnega domačina z Bovškega, upokojenega policista, nekdanjega pripadnika gorske policijske enote PU Nova Gorica in člana Gorske reševalne službe. Identiteta ženskega trupla s strani pristojnih služb v Italiji še vedno ni uradno potrjena, vendar glede na okoliščine najdbe in vsa ugotovljena dejstva obstaja velika verjetnost, da gre za pogrešano 48-letno osebo z območja Mestne občine Ljubljana.

Uradni vzrok nesreče še ni znan, po prvih ugotovitvah italijanske gorske reševalne službe pa je mogoče utemeljeno domnevati, da je bil za tragično nesrečo obeh oseb najverjetneje kriv zdrs po strmem terenu.