urednistvo@preteklih24.si

V Novi Gorici starejša peška huje telesno poškodovana

71-letni italijanski voznik osebnega avtomobila je včeraj na prehodu za pešce zbil starejšo peško, ki je pri tem utrpela hude telesne poškodbe. Poškodovano peško so reševalci NMP ZD Nova Gorica odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.


Včeraj, 3. aprila 2017 nekaj minut po 20. uri, je bila Policija o prometni nesreči III. kategorije v Novi zaradi nepravilne vožnje preko prehoda za pešce s strani tujega voznika osebnega avtomobila in v kateri je bila ena oseba (peška) huje telesno poškodovana. Ugotovljeno je bilo, da je 71–letni voznik osebnega avtomobila, državljan Italije, vozil po Ulici Tolminskih puntarjev (od Vojkove ceste proti Kidričevi ulici). Ko je pripeljal do označenega prehoda za pešce (v neposredni bližini z Gregorčičevo ulico) voznik osebnega vozila ni omogočil 81–letni peški varnega prečkanja vozišča.

Peška je takrat prečkala vozišče Ulice Tolminskih puntarjev po označenem prehodu za pešce (proti Gregorčičevi ulici), italijanski voznik pa jo je s prednjim levim delom osebnega vozila zadel v levi bok, zaradi česar je peška padla na otok za pešce, kjer je tudi hudo telesno poškodovana obležala (sum zloma levega gležnja). Kasneje so poškodovani osebi na kraju zdravniško pomoč nudili reševalci NMP ZD Nova Gorica, ki so jo nato z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

V zvezi s prometno nesrečo so policisti obvestili tudi preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Prometni policisti bodo na podlagi zbranih obvestil in drugih ugotovljenih dejstev italijanskega voznika (povzročitelja prometne nesreče) kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti (po prvem odstavku 323. členu KZ-1) na novogoriško Okrožno državno tožilstvo.

Pešci so ena izmed najbolj ogroženih skupin udeležencev v prometu, saj spadajo med t.i. šibkejše udeležence. Zato voznike motornih vozil opozarjamo, naj bodo pozorni na pešce, še posebej pred zaznamovanimi prehodi in na drugih območjih, kjer se pešci pogosto zadržujejo. Pešci so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, zaradi bleščavosti vozil iz nasprotne smeri ipd. Pešce pa opozarjamo, naj poskrbijo za lastno varnost in upoštevajo cestnoprometne predpise; nesreče se dogajajo tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev.