urednistvo@preteklih24.si

Postojna: Poostreno nadzirali voznike enoslednih vozil

Na območju Slovenije policija izvaja aktivnosti za večjo varnost voznikov enoslednih vozil, policisti v Postojni pa so med nadzorom ugotavljali tudi psihofizično stanje voznikov, s poudarkom na ugotavljanju vožnje pod vplivom nedovoljenih drog. Naj izpostavimo nekaj hujših kršitev, ki so jih postojnski policisti zaznali pretekli teden:


2. 4. 2017 so v Postojni ustavili in kontrolirali 22-letnega voznika iz Postojne, ker ni uporabljal varnostnega pasu. V posopku ugotavljanja pogojev za vožnjo motornega vozila je policist ugotovil, da kaže znake nezanseljivega ravnanja. Odrejen mu je bil postopek za prepoznavo simtomov, ki so posledica prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu ali njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. V navedenem postopku je policist zaznal obstoj simptomov, zato je bil vozniku odrejen strokovni pregled z odvzemom krvi in urina, vzorci pa so bili poslani v analiziranje na Sodni inštitut v Ljubljano. Po prejemu rzultatov bo zoper voznika podan obdolžilni predlog okrajnemu sodišču. Postojnčanu so policisti zasegli tudi rastlinske delce, pakirane v priročni plastični embalaži, ki so jih poslali v analizo, da se ugotovi morebitna posest nedovoljene droge. V kolikor se bo sum potrdil, bodo raslinski delci poslani v uničenje, zoper kršitelja pa uveden hitri postopek z odločbo.

13 in 12-letnika brez čelad

V Postojni so 30. 3. 2017 ustavili in kontrolirali 13-letnega voznika mopeda iz Postojne, ki je kot sopotnico vozil 12-letno sestrico. Voznik in sopotnica nista uporabljala zaščitne čelade, voznik ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja, moped pa tudi ni bil registriran. Zaradi zalotitve otrok pri hujših kršitvah zoper varnost cestnega promet, a so policisti moped zasegli in zoper 54-letnega očeta zaradi opustitve dolžne skrbi podali obdolžilni predlog na OS Postojna in Sodišču predlagali, da moped uniči.

Odklonil vse preizkuse

29. 3. 2017 so policisti v Pivki pri ugotavljanju pogojev za vožnjo motornega vozila pri 35-letnem vozniku iz Pivke zaznali, da kaže znake nezanesljivega ravnanja. Odredili so mu preizkus alkoholiziranosti, ki ga je odklonil, v nadaljevanju so mu odredili hitri test za droge in ker v postopku ni hotel sodelovati, so mu odredili strokovni pregled, da se preveri ali je vozil pod vplivom nedovoljenih drog. Tudi strokovni pregled je voznik odklonil, zato so mu policisti odvzeli vozniško dovoljenje in ga poslali OS Postojna s predlogom, da se vozniku vozniško dovoljenje odvzame ter izreče predpisana sankcija 1200 evrov globe.

Nameščeni imel dve različni registrski tablici

28. 3. 2017 so policisti pri nadzoru prometa opazili avto Renault clio, ki je imel na vozilu nameščeni različni registrski tablici. Zapeljali so za njim zaradi razjasnitve okoliščin in ugotovili, da tablici, ki sta nameščeni na Cliu, pripadata drugima voziloma, da je vozilo neregistrirano in da ga je vozil 52-letni voznik iz Prestranka, ki nima vozniškega dovoljenja. Policist je pri postopku zaznal tudi simptome alkoholizioranosti, zato je bil vozniku odrejen preizkus alkoholiziranosti z elektronskim alkotestom drager, ki je po pravilni uporabi pokazal 0,55 grama alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti so vozilo zasegli, zoper hujšega kršitelja cestnoprometnih predpisov pa podali obdolžilni predlog OS Postojna.