urednistvo@preteklih24.si

Na ajdovskem se je minuli konec tedna huje poškodoval avstrijski zmajar

Policiste Operativno-komunikacijskega centra PU Nova Gorica so v petek, 31. marca 2017 ob 16.28 uri, obvestili, da je na območju naselja Potoče (Občina Ajdovščina) na travnik blizu ene od stanovanjskih hiš padel jadralni zmajar in se huje poškodoval.


Policisti PP Ajdovščina so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je 53–letni jadralni zmajar, državljan Avstrije, okoli 13.30 ure z omenjenim zračnim plovilom (znamke Icaro Laminar) vzletel na vzletišču gore Kovk v neposredni bližini vasi Gozd na Ajdovskem in nato jadral nad Vipavsko dolino (tega dne je bilo na tem območju organizirano mednarodno tekmovanje zmajarjev, s strani organizatorja ni bil določen kraj pristanka oz. je bilo to prepuščeno tekmovalcem). Okoli 16.15 ure se je Avstrijec začel spuščati nad vasjo Potoče, kjer je nameraval pristati na bližnjem polju ob cesti; v tem času je več drugih tekmovalcev oz. njegovih prijateljev že pristalo na travnikih med naseljema Potoče in Vrtovin.

Po sedaj zbranih podatkih je avstrijski jadralni zmajar očitno spregledal žice električnega daljnovoda v bližini ene od tamkajšnjih stanovanjskih hiš, tako da je z delom zmaja ali celo delom telesa zadel v daljnovod ter posledično izgubil ravnotežje (oz. izgubil nadzor nad jadralnim zmajem); kljub opravljenim manevrom v zraku je strmoglavil z nosom zmaja naprej na travnik.

Avstrijski zmajar je pri padcu utrpel hude telesne poškodbe (sum zloma nadlahtnice desne roke). Takoj po nesreči so bili s strani pristojne službe na kraj napoteni tudi reševalci NMP ZD Ajdovščina, ki so poškodovanca na kraju zdravniško oskrbeli in ga nato z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Policisti so glede nesreče jadralnega zmajarja obvestili tudi preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici, prav tako je bil o strmoglavljenju jadralnega zmajarja obveščen pristojni preiskovalec letalskih nesreč in incidentov (ministrstvo za infrastrukturo). Policisti PP Ajdovščina so tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.