urednistvo@preteklih24.si

Minuli vikend prejeli 521 klicev, ena oseba v prometni nesreči izgubila življenje

V preteklem vikendu je Operativno komunikacijski center PU Ljubljana prejel 521 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 166 dogodkov, s področja javnega reda in miru 171 dogodkov in s področja prometne varnosti 183 dogodkov.


Policisti so med drugim s področja kriminalitete obravnavali 17 tatvin in 9 vlomov. Prav tako so v štirih primerih posredovali zaradi prijave nasilja v družini, v enem primeru so osumljenca pridržali. S področja prometne varnostni so obravnavali 27 prometnih nesreč v katerih je nastala materialna škoda, 8 prometnih nesreč v katerih so udeleženci utrpeli lahke telesne poškodbe, 2 nesreči v katerih sta dve osebi utrpeli hude telesne poškodbe in 2 nesreči, v katerih sta dve osebi umrli. Kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 24 vozil, od tega 9 koles z motorjem. Zoper kršitelje bodo podani obdolžilni predlogi. S področja kršitev javnega reda in miru so intervenirali 40 krat na javnem kraju, pri tem so 7 osebam odredili pridržanje, in 16 krat v zasebnem prostoru, eno osebo so pridržali.

Prometna nesreča s smrtnim izidom

2. 4. 2017 okrog 13. ure se je pri naselju Šmartno pri Litiji pripetila prometna nesreča v kateri je bil udeležen motorist. Z ogledom kraja nesreče in zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je 53-letni voznik motornega kolesa znamke Yamaha, vozil iz smeri naselja Črni potok proti gradu Bogenšperk. V desnem nepreglednem ovinku je domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubil nadzor nad motornim kolesom in padel po vozišču ter z njim zdrsel na nasprotni vozni pas v trenutku, ko je po njem pravilno pripeljal 81-letni voznik osebnega avtomobila VW Golf in vanj trčil. Motorist je bil s helikopterjem prepeljan v UKC Ljubljana, kjer je kasneje istega dne umrl. V času ogleda kraja nesreče in odpravljanja posledic, je bila cesta zaprta za ves promet, nekaj po 15. uri pa je bila ponovno odprta.

Prometna nesreča s hudimi telesnimi poškodbami

31. 3. 2017 okrog 13. ure se je na regionalni cesti med Trbovljami in Zagorjem pripetila prometna nesreča v kateri je bil huje poškodovan pešec. Z opravljenim ogledom kraja prometne nesreče in zbiranjem obvestil, je bilo ugotovljeno, da je nesrečo povzročil voznik osebnega avtomobila domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo. Voznik je vozil po reg. c. 221, iz smeri Zagorje ob Savi proti naselju Bevško, kjer vozišče poteka v klancu navzgor po ostrih ovinkih. Ko je pripeljal v levi nepregledni ostri ovinek je zaradi neprilagojene hitrosti vozilo pričelo zanašati po vozišču, pri tem pa je trčilo v pešca ob vozišču (delavca cestnega podjetja). V vozilu je bil še potnik, ki sta v nesreči z voznikom utrpela lahke telesne poškodbe, pešec pa po podatkih policije hude telesne poškodbe. Vsi trije so bili z reševalnim vozilom odpeljani v ZD Trbovlje. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil tudi v smeri sumov kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Poskus drzne tatvine iz stanovanja

31. 3. 2017 okrog 12.15 ure je bila PU Ljubljana obveščena o poskusu drzne tatvine iz stanovanja v Kamniku. Z zdaj zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da se je oškodovanka vrnila domov in želela vstopiti v svoje stanovanje v 4. nadstropju. Ko je nameravala odpreti vrata, ji je to onemogočal notranji zapah na vratih. Slednjega je želela z roko odstraniti, takrat pa jo je neznani storilec odrinil od vrat, da je padla po tleh, on pa je zbežal iz stanovanjskega bloka neznano kam. Oškodovanka je bila z reševalnim vozilom odpeljana v ZD Kamnik, po podatkih policije je utrpela lahke telesne poškodbe. Policisti z delom nadaljujejo. Opis storilca: visok med 160 in 170 cm, oblečen v modro bundo, kavbojke, na glavi je imel kapo (ni znano kakšno).

Odkrit prirejen prostor za gojenje prepovedane droge konoplje rastline

31. 3. 2017 so ljubljanski policisti na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo pri 33-letnemu osumljencu zaradi posesti prepovedane droge. V stanovanjski hiši so odkrili dva hidroponična šotora za gojenje z namakalno in prezračevalno opremo ter en nesestavljen hidroponični šotor. V šotorih so bile nameščene posebne luči in ventilatorji, v obeh šotorih pa je bilo najdenih 24 večjih PVC posod s sadikami rastlin višine 50 do 100 cm. Prav tako so bili pri preiskavi stanovanja najden večja količina denarja (več kot 21.000 evrov). Najdenih je bilo več papirnatih vreč napolnjenih z posušenimi deli rastlinskega izvora, dva mlinčka za drobljenje rastlin, več kosov brizgalk z hašiševim oljem, namizna tehtnica, varilec folije z folijami ter 27 plastenk napolnjenih z gnojilom. Zoper osumljenega bo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 186. členu KZ-1C, na pristojno tožilstvo.

Vlom v hišo

31. 3. 2017 okrog 15. ure je bila PU Ljubljana obveščena o vlomu v stanovanjsko hišo. Neznani storilec je tekom dneva vlomil skozi balkonska vrata ter iz notranjosti odtujil denar in nakit. Lastnika je oškodoval za približno 2000 evrov.

Prometni prekrški

Policisti postaje prometne policije Ljubljana so tekom vikenda zraven ostalih prometnih dogodkov izvedli naslednje ukrepe:

– Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so 6 voznikom odvzeli vozniška dovoljenja (največja izmerjena prisotnost alkohola je bila pri vozniku, ki je pokazala 0,80 mg/l).

– Zasegli so 9 koles z motorjem in 2 osebna avtomobila, zoper kršitelje bodo podali obdolžilne predloge (kršitev 56. člena Zakona o voznikih)

– Pri kontroli prometa so odkrili dva ukradena kolesa z motorjem in eno ukradeno kolo. Policisti so predmete zasegli in nadaljujejo z ugotavljanjem lastništva.

Zoper voznike sledijo kazenske ovadbe

 

Požar

V petek, nekaj po 21. uri je bila PU Ljubljana obveščena o gozdnem požaru pri naselju Mali Lipoglav. Na kraju so intervenirali gasilci, ki so požar pogasili. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je lastnik zemljišča v popoldanskem času zakuril dračje. Ker po koncu del kurišča ni ustrezno pogasil, se je vnela podrast pod žerjavico. Ogenj pa se je nato razširil. Policisti v zvezi dogodka nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Vlom v poslovni prostor

2. 4. 2017 okrog 3.20 ure je bila PU Ljubljana obveščena o vlomu v poslovni prostor na Celovški cesti. Po do sedaj zbranih obvestilih, sta vsaj dva neznanca razbila izložbeno steklo poslovnega prostora in iz notranjosti odtujila več kosov ovitkov in dodatkov za mobilne aparate. Z dejanjem sta povzročila vsaj za približno 1000 evrov škode.

Prijet osumljenec tatvine kolesa

2. 4. 2017 nekaj po 17. uri je občan na številko 113 naznanil, da je moški, star okoli 40- let ravnokar ukradel kolo na Trgu francoske revolucije. Policisti so osumljenca prijeli na Resljevi ulici. Ugotovljeno je bilo, da je 40-letni osumljenec preščipnil ključavnico obešenko in odtujil kolo znamke Usistem. Okrog 18. ure je na PU Ljubljana poklical oškodovanec in naznanil tatvino kolesa. Kolo mu je bilo v nadaljevanju vrnjeno, zoper 40-letnika pa bo podana kazenska ovadba.

Prijeta osumljenca kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari

2. 4. 2017 okrog 17.30 ure je na številko 113 poklical občan in naznanil, da sta dva mlajša fanta razbila izložbeno okno trgovine na Potrčevi ulici, nato pa zbežala. Policisti so na podlagi opisa osebi izsledili in prijeli Bohoričevi ulici. Ugotovljeno je bilo, da gre za 22- in 20-letna drž. Hrvaške, ki sta bila vidno pod vplivom alkohola. Osebi sta v nadaljevanju pričela kršiti javni red in mir in ker se na zakonite ukaze policistov nista umirila, je bilo zoper oba odrejeno pridržanje. Zoper oba bo podana kazenska ovadba zaradi poškodovanja tuje stvari, prav tako pa soj ima bili izdani plačilni nalogi zaradi kršitve javnega reda in miru.