urednistvo@preteklih24.si

Pregled dogodkov minulega dneva na Gorenjskem

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel osem obvestil o prometnih nesrečah z materialno škodo, sedem prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in štiri v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in ponareditev denarja. Na Koprivniku je gorelo travnato pobočje – materialna škoda ni nastala; v Kranju pa je zagorel koš za smeti. Kriminalisti so ugotovili, da zato, ker je lastnik vanj izpraznil pepelnik z gorečim cigaretnim ogorkom – materialna škoda ni nastala, se je pa iz balkona valil gost dim. Ker v stanovanju ni bilo nikogar so policisti z gasilci vanj vstopili na silo.

Dve prodajali pižame, ena pobirala prispevke.

Kranjski policisti so včeraj obravnavali dve prijavi o naključni prodaji izdelkov in o pobiranju prostovoljnih prispevkov po domovih. Na Valjavčevi ulici sta dve mlajši ženski prodajali pižame in v prepričevanju nakupa poskušali vstopiti v stanovanje, v Predosljah pa je ženska hodila po domovih in pobirala prostovoljne prispevke. Oseb policisti niso izsledili, zato prijav niso mogli preveriti, gre pa v obeh primerih lahko za okoliščine, ki jih policisti povezujejo z drznimi tatvinami iz stanovanj in hiš. Te okoliščine so: spraševanje za pot; poizvedovanje, ali ste sami doma; prodaja ali prosjačenje za stvari; naključno ponujanje storitev; razlaganje, da iščejo staro železo; pobiranje prispevkov po domovih – vse na vsiljiv način, s katerim storilci poskušajo dvoje. Stanovalca zvabiti stran od doma ali vstopiti v prostore in med odvračanjem pozornosti izvršiti tatvino.

Žrtve takih dejanj so predvsem starejše osebe.

V izogib oškodovanjem je treba imeti nepoznane ljudi ves čas pod nadzorom, ostanejo naj zunaj, svetujemo pa še skrbno zaklepanje vrat, da v odsotnosti nebi kdo neopazno vstopil v prostor.

Zvečer nesreča avstrijskega turnega smučarja.

Kranjskogorski policisti so včeraj zvečer obravnavali nesrečo turnega smučarja. Huje se je poškodoval avstrijski smučar, ki je s še enim smučarjem s Kredarice pozno popoldan smučal proti Domu Valentina Staniča pod Triglavom, zvečer pa je smučanje nadaljeval po strmini v dolini Za Cmirom, kjer je padel. Po pobočju je drsel in se prevračal več sto metrov ter se v dogodku huje poškodoval. Reševalce je poklical smučar, ki je bil z njim, oba pa je s hribov prepeljal vojaški helikopter.

Mesto, kjer se je zgodila nesreča je nevarno, zelo strmo, snežna podlaga je bila trda, pihal je močan veter, temperature so bile nizke, bližala se je tema, smučarja pa sta bila v hribih že cel dan, kar so vse okoliščine, ki zelo povečujejo možnost nesreče. Zato pozivamo k skrajni previdnosti pri zadrževanju v gorah, načrtovanju ture in izogibanje vsakršnim situacijam, ki bi lahko pomenile tveganje za nesrečo.