urednistvo@preteklih24.si

Za večjo varnost voznikov enoslednih vozil

Zaradi lepega vremena v zadnjem obdobju se je na cestah tako na območju Policijske uprave Nova Gorica kot tudi drugod po Sloveniji povečalo število različnih vrst enoslednih vozil (motornih koles, koles z motorjem in koles), zaradi česar se je povečala tudi ogroženost te kategorije voznikov.


Sposobnost obvladovanja motorja je namreč po končani zimi na bistveno nižji ravni kot ob koncu sezone, zato je potrebno osvežiti fizično kondicijo. Motoristom spomladi običajno manjka običajne “kilometrine”, torej gibčnosti, fizične pripravljenosti, spretnosti in izkušenj, ki so pomembne za varno vožnjo. Prav tako velja opozoriti, da je na začetku motoristične sezone asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, kot posledica zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Voznike motornih vozil (voznike osebnih, tovornih in drugih motornih vozil) opozarjamo, naj vozijo previdno in naj bodo pozorni tudi na voznike enoslednih vozil, motoriste, kolesarje…

Glede na izkušnje preteklih let na območju PU Nova Gorica so vozniki motornih koles najbolj ogroženi oz. najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah na cestah v Zgornjem Posočju (Robič – Kobarid oz. Vršič – Trenta – Bovec – Kobarid), na t.i. Soški cesti (Solkan – Peršeti) in Keltiki (na relaciji Tolmin – Idrija – Godovič – Kalce). Omenjene ceste so med motoristi izredno priljubljene, običajno pa enodnevni (domač in tuji ) motoristi preko doline Soče potujejo v smeri Jadranskega morja ali nazaj.

Motoristi sodijo od začetka pomladi pa vse do konca jesenskih dni, kljub preventivnim in represivnim aktivnostim, ki jih izvaja Policija, med najbolj ogrožene in najranljivejše udeležence v cestnem prometu. Pogosto so vozniki enoslednih vozil žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja drugih voznikov motornih vozil (vožnja z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola, nepravilno prehitevanje ali razvrščanje, izsiljevanje ipd.).

Nesreče pa se zgodijo tudi zaradi neustreznega ravnanja voznikov enoslednih vozil (npr. neizkušenost, nepoznavanje ceste, premajhna pozornost na dogajanje v prometu, prekoračitve hitrosti, nepravilno prehitevanje ali razvrščanje, neuporaba ustrezne zaščitne opreme, vožnja enoslednih vozil na površinah, ki niso namenjene za vožnjo teh kategorij vozil ipd.). Zlasti mladi vozniki enoslednih vozil, ki so še neizkušeni, in tujci, ki ne poznajo dobro cest, so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi kršitev predpisov ali napak, ki jih storijo sami

In še statistika

Po statističnih podatkih se je na območju PU Nova Gorica v letu 2016 zgodilo skupno 844 (v letu 2015= 811) prometnih nesreč. V omenjenih prometnih nesrečah je lani umrlo 12 (14 ), 55 (60) je bilo hudo in 272 (324) lahko telesno poškodovanih.

Glede na zgornje statistične podatke so policisti PU Nova Gorica so lani obravnavali 64 (71) prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles. Za posledicami prometnih nesreč so lani na območju novogoriške policijske uprave umrli 4 (5) vozniki motornih koles, 14 (19) je bilo hudo in 33 (34) lahko telesno poškodovanih. Brez poškodbe je bilo v lanskih prometnih nesrečah udeleženih 16 (17) voznikov motornih koles.

Najpogostejši primarni vzroki prometnih nesreč motoristov, v katerih so bile tudi najtežje posledice, je bila v letu 2016 neprilagojena hitrost (25 ), nepravilna stran in smer vožnje (11), neupoštevanje pravil o prednosti ( 6), premiki z vozilom (5), nepravilno prehitevanje (3) in drugi vzroki.