urednistvo@preteklih24.si

Intervenirali v 122 nujnih primerih

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 122 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 485 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri se je huje poškodoval voznik kolesa z motorjem, prometno nesrečo, v kateri so se udeleženci lažje poškodovali in 11 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Kršitelju cestnoprometnih predpisov so zasegli avtomobil in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola.


Posredovali so zaradi 33-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, poškodovanja tuje stvari, vlomov, goljufij in tatvin. V Krškem so osumljencu nasilja v družini izrekli prepoved približevanja žrtvi. Intervenirali so zaradi požarov in sprožitev signalno varnostnih naprav.

Prometna varnost

Pijan voznik v Novem mestu povzročil več prometnih nesreč

Novomeški policisti so bili 24. 3. okoli 21.30 obveščeni, da naj bi v križišču v Žabji vasi voznik osebnega avtomobila trčil v vozilo, ki je ustavilo ob rdeči luči na semaforju in po nesreči nadaljeval z vožnjo. Na podlagi opisa vozila so policisti kršitelja izsledili na Kandijski cesti in ga ustavljali, vendar znakov ni upošteval, trčil je še v službeno vozilo, nadaljeval z vožnjo, zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v drevo. 20-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 1,23 miligramov alkohola (2,56 g/kg). Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil Renault megane. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja Nevarne vožnje v cestnem prometu. Ugotavljajo tudi okoliščine še četrte prometne nesreče, ki naj bi jo povzročil ta voznik.

Pijan povzročil nesrečo

Brežiški policisti so bili 25. 3. okoli 20. ure obveščeni, da naj bi pijan voznik na dvorišču stanovanjske hiše v kraju Boršt trčil v ograjo in nadaljeval z vožnjo. Policisti so ga izsledili pri Skopicah, kjer je z vozilom obstal na cesti. 47-letni voznik je imel v litru izdihanega zraka 0,96 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Osumljenca pridržali

Med kontrolo prometa v okolici Črnomlja so policisti 24. 3. popoldne s svetlobnimi in zvočnimi signali ustavljali voznika osebnega avtomobila Opel vectra. Voznik znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo, zapeljal na kolovozno pot in skušal pobegniti. Policisti so voznika in vozilo izsledili. Ugotovljeno je bilo, da gre za 25-letnega večkratnega kršitelja cestnoprometnih predpisov, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. 25-letni moški je policistom z grožnjami s fizičnim napadom skušal preprečiti zaseg vozila, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva in mu odvzeli prostost. Zoper osumljenca bodo na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti.

V soboto na območju Brežic ustavili kar sedem voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola

Policisti Posebne skupine za nadzor prometa Postaje prometne policije Novo mesto so 25. 3. na območju Brežic preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil in ugotovili številne kršitve. V Cerkljah ob Krki so ustavili tri voznike, ki so vozili pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka so imeli med 0,35 in 0,71 miligramov alkohola. V Veliki Dolini so ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,94 miligramov alkohola in voznika kmetijskega traktorja z 0,72 miligrami. Vozniku osebnega avtomobila, ki so ga ustavili v Brežicah, je rezultat alkotesta pokazal vrednost 0,56 miligramov alkohola, vozniku mopeda pa 0,47 miligramov.

V nesreči poškodovan motorist

Na Otočcu se je 25. 3. okoli 12. ure zgodila prometna nesreča, v kateri se je huje poškodoval voznik kolesa z motorjem. Po prvih ugotovitvah policistov je nesrečo povzročila 38-letna voznica, ki je zaradi vožnje po levi strani vozišča trčila v mopedista. Huje poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Po avtocesti vozil v nasprotni smeri

26. 3. popoldne so bili policisti obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi iz smeri Obrežja po avtocesti vozil v nasprotni smeri. Z namenom zavarovanja ostalih voznikov so bili takoj sprejeti vsi potrebni ukrepi. Na kraj je bilo napotenih več policijskih patrulj. Policisti so voznika izsledili in ustavili. Ugotovili so, da je 37-letni voznik pripeljal iz smeri mejnega prehoda Obrežje in v nasprotni smeri vozil po avtocesti do izvoza za Slovensko vas. Kasneje se je pravilno vključil na avtocesto in pot nadaljeval proti Novemu mestu. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in zaradi kršitve na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da se z globo najmanj 1200 evrov kaznuje voznik, ki na avtocesti vozi po smernem vozišču, namenjenemu vožnji v nasprotni smeri. Vozniku se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Kriminaliteta

Topliški policisti prijeli tatico

Policiste Policijske postaje Dolenjske Toplice je 24. 3. dopoldne na pomoč poklical oškodovanec, kateremu naj bi neznana ženska iz stanovanjske hiše ukradla denar. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa osumljenko izsledili in prijeli. Med preiskavo so ugotovili, da je 52-letna državljanka v Vavti vasi hodila od hiše do hiše in ljudi prosila za denar. Ko je prišla do hiše oškodovanca, ki se je nahajal na vrtu, je izkoristila njegovo odsotnost, vstopila v hišo in našla in odtujila denar. Policisti so ji denar zasegli in ga vrnili oškodovancu. Ovadili jo bodo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Prijeli Romune, ki so beračili v Novem mestu

Novomeški policisti so 24. 3. prejeli več klicev občanov, da naj bi pred prodajalnami v Novem mestu neznanci neupravičeno pobirali prostovoljne prispevke. Šlo naj bi za tri osebe, ki so se prevažale z osebnih avtomobilom Volkswagen passat francoskih registrskih oznak. V iskanje je bilo vključenih več policistov, ki so avtomobil izsledili in ustavili v okolici Novega mesta. Tri državljane Romunije so odpeljali na policijsko postajo, jim zasegli denar in z obdolžilnim predlogom privedli v takojšnji postopek sodnici za prekrške.

Vlomil v hišo

V okolici Krškega je v noči na 25. 3. neznanec skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar.